Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vovchak Investyvanya (Kn)_ ukr.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
2.61 Mб
Скачать

Тема 11

де PVe - теперішня вартість облігації;

INT- щорічна процентна виплата на облігації;

Н - номінальна вартість облігації;

./V - кількісті періодів (років) до погашення облігації;

гв- процентна ставка на облігації.

Отже, згідно з умовами випуску облігацій підприємство-емітент зобов'язане щороку виплачувати суму нарахованих процентів і номінальну вартість (Н) облігації на момент її погашення.

З урахуванням цього вартість позичкового капіталу обчислюється за формулою:

Обгрунтування доцільності інвестування 40І

{H-VM)IN W (У„+М)/2 '

де, Vm - поточна ринкова ціна облігації.

Ефективна вартість позичкових коштів. На відміну від доходів, виплачуваних акціонерам, відсотки, виплачувані на позичковий капітал, включаються у витрати виробництва продукції. Таким чином, вартість позичкового капіталу після сплати податків стає нижчою за кінцеву прибутковість (або вар­тість до сплати податків).

Для того, щоб відобразити цей фінансовий феномен, вводять

так звану ефективну вартість позичкового капіталу еаУ

де Т- ставка податку.

Загальна вартість інвестиційного капіталу, визначена з врахуванням вартості капіталу одержаного з різних джерел, називається середньозваженою вартістю капіталу (WACC), оскільки вона є середнім з вартостей окремих компонент, зважених на їх частку в загальній структурі капіталу:

WACC = WdCd (1 - Т) + WpCp + WeCt,

де Wj Wp і We - відповідні частки позичкових коштів, привілейо­ваних акцій, власного капіталу (звичайних акцій і нерозподіленого прибутку): Cd.Cp і Се - вартість відповідних частин капіталу; Г-ставка податку на прибуток.

Для розрахунку середньозваженої вартості капіталу може бути використана така спрощена модель:

'=0

W - вартість капіталу, залученого з г-го джерела;

С'.~ питома вага і-того джерела в загальному обсязі інвестицій;

п'- число джерел, які використовуються для фінансування інвес­тицій.

Середньозважена вартість капіталу може бути використана в інвестиційному аналізі: як дисконтна ставка для дисконтування грошових поток'.в при визначенні показника чистої теперішньої вартості (7V.PF)npoeKTy: для співставлення з величиною внутріш­ ньої норми доходності проекту (IRR), при цьому якщо IRR буде вище середньозваженої величини, то проект може бути прийнятий, якщо меншим, то проект відхиляється.

Загалом, якщо інвестиційний проект забезпечує доходи менші, ніж вартість капіталу, то проект є економічно не доцільним.

Існує залежність між вартістю капіталу і вартістю підприєм­ства. Одним з методів оцінки вартості підприємства є капіталізація доходів. Якщо спрогнозувати середньорічний грошовий потік (чистий прибуток + амортизація), а потім капіталізувати його, використавши як дисконтну ставку середньозважену вартість капіталу, отримаєм вартість підприємства.

При цьому, чим більший грошовий потік і нижча вартість капіталу, тим вища вартість підприємства. Якщо вартість фінансування збіль­шується, то вартість підприємства знижується, і навпаки, якщо вартість фінансування знижується, то зростає вартість підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]