Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vovchak Investyvanya (Kn)_ ukr.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
2.61 Mб
Скачать

Тема 11

Як бачимо, використовувана в розрахунках дисконтна ставка (і) може прийматись на одному рівні для всіх років реалізації про­екту, а для більш точних розрахунків вона може диференціюва­тись з врахуванням рівня ризику та інфляції і бути різною за роками.

Найчастіше така ставка обирається на рівні ціни авансового капіталу, або на рівні середньозваженої ставки капіталу, залученого до реалізації інвестиційного проекту, або вона може прийматися на рівні доходу, який би зміг одержати інвестор при альтернатив­ному вкладанні коштів.

У наведених формулах передбачається, що вигоди і витрати за інвестиційним проектом дисконтуються, починаючи з 1-го часового періоду (року) його життя, тобто часовий період, в якому починається реалізація інвестиційного проекту, познача­ється, як перший -ft-І). Такий підхід є досить поширеним, але не єдиним, а саме: вигоди і витрати дисконтуються, починаючи з 2-го часового періоду (року) його життя, тобто часовий період (рік), в якому інвестиційний проект починається, позначається як нульовий 1=0.

При прогнозуванні доходів за роками необхідно враховувати всі види надходжень як виробничого, так і невиробничого харак­теру, які можуть бути пов'язані з даним проектом. Так, якщо по закінченню періоду реалізації проекту планується надходження коштів у вигляді ліквідаційної вартості устаткування або вивіль­нення частини оборотних коштів, то вони повинні бути враховані як доходи відповідних періодів.

Показник NPV може бути використаний не тільки для порів­няння оцінки ефективності інвестиційних проектів, але і як критерій доцільності їх реалізації. Якщо розрахунок NPV інвести­ційних проектів має позитивне (додатне) значення, то інвестицій­ний проект доцільно прийняти для реалізації. Це означає, що про­ект забезпечує деякий розмір прибутку після відшкодування всіх вкладень капіталу.

Загальне правило NPV:

>Якщо NPV>0, то проект прибутковий і його можна реко-мендуве^пи для реалізації. Це означає, що проект генерує доходи (грошові потоки) достатні для покриття всіх витрат (інвестицій) за проектом і забезпечує одержання прибутку.

>Якщо NPV<0, проект збитковий і його слід відхилити;

Обгрунтування доцільності інвестування

389

PI =

На практиці застосовується переважно така формула:

NPV

У Якщо NPV=O, то проект беззбитковий, рішення залежить від мети інвестиційного проекту та інвестиційної політики під­приємства. Це, свого роду, точка беззбитковості проекту. Вона означає, що надходжень від проекту достатньо для того, щоб забезпечити мінімальний рівень дохідності на інвестиційний капітал, тобто рівно стшьки, щоб заплатити власникам капіталу плату за користування ним. При розгляді декількох проектів, що є взаємовиключними, більш привабливий є проект з більшим позитивним значенням NPV.

Основна перевага NPV полягає в тому, що всі розрахунки прово­дяться на основі грошових потоків, а не чистих доходів. Необхідно враховувати, що показник NPVадитивний у часовому аспекті, тобто NPV різних проектів можна підсумовувати. Це дуже важлива характеристика, яка дозволяє використовувати NPV як основний критерій при аналізі інвестиційного проекту та в оцінці інвестиційного портфеля підприємства.

Недоліками NPV є те. що обрана для дисконтування ставка переважно приймається незмінною для всього періоду експлуа­тації інвестиційного проекту, тоді як в реальній практиці такої стабільності не спостерігається. Крім того, абсолютна сума ефекту не дає однозначної відповіді щодо рівня ефективності інвестиційних проектів залежно від тих чи інших масштабів проекту. Вадою є і те, що розрахунок NPV вимагає детального прогнозу грошових потоків за весь життєвий цикл проекту.

Незважаючи на це показник NP V визнаний найбільш надійним в системі оцінки ефективності інвестиційних проектів.

Показник індексу рентабельності інвестиційного проекту (РІ) дещо усуває недоліки показника NPV. Він, як відносний показник, характеризує рівень доходів від інвестицій на кожну одиницю інвестованих коштів за їх теперішньою вартістю.

% Індекс прибутковості (РІ) визначається відношенням суми дисконтованих грошових потоків до величини необхідних інвестицій. Основна формула розрахунку має вигляд:

-0 t=\

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]