Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vovchak Investyvanya (Kn)_ ukr.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
2.61 Mб
Скачать

14. Використання (освоєння) інвестицій

Освоєння інвестицій. Фінансування придбання обладнання, машин та ме­ханізмів.

Контроль інвесторів за ціноутворенням, якістю і збереженням матеріаль­них ресурсів та додержанням строків виконання робіт.

Оцінка виконання інвестиційних програм за всіма джерелами фінансування. Оцінка ефективності використання власних, позичкових і залучених коштів.

Оцінка фактичної економічної ефективності інвестиційної діяльності.

Матеріально-технічне забезпечення інвестиційного проекту. Комплекту­вання будівель обладнанням.

Виконання будівельно-монтажних робіт, умови прийняття їх інвестором та розрахунки за виконані роботи. Мета, види і напрями моніторингу. Участь інвестора в пусконалагоджувальних роботах. Приймання інвестором вико­наних робіт, етапів та готових об'єктів. Моніторинг оновлення виробництва.

Організаційно-економічні засади інвестування

14

Навчальна програма з дисципліни інвестування

т шїїішініі

працюють кваліфіковані маркетологи, юристи, фінансові експерти, інвестиційні консультанти та інші фахівці з опе­рацій на інвестиційному ринку;

8) інші установи інфраструктури інвестиційного ринку.

Важливе місце в процесі інвестування на різних етапах освоєння інвестицій (передпроектних дослідженнях, плануван­ні, проектуванні, реалізації та експлуатації об'єктів) займають функціональні учасники інвестиційної діяльності - різноманітні фірми, основним призначенням яких є наданні спеціальних послуг і виконання різного роду робіт. З такими фірмами інвес­тор може укладати угоди консорціуму, залучати їх як акціо­нерів або партнерів створюваного підприємства. До функціо­нальних учасників відносять фірми-девелопери, фірми-рієл-тери, консалтингові, інжинірингові та еккаунтингові фірми тощо.

Фірма-дееелопер - юридична особа, що бере на себе функції щодо повної реалізації інвестованого капіталу. Така фірма зазвичай здійснює пошук найбільш вигідного місця вкладання коштів інвестора, розроблення проекту, його фі­ нансування, реалізацію, введення в експлуатацію. Вона може стати партнером інвестора. Найчастіше за свої послуги девелопер одержує 5-10 % від загальної суми інвестицій. Як правило, в угоді з девелопером передбачаються умови, згідно з якими інвестор може відмовитися від проекту, а фірма- девелопер стає його власником і компенсує інвестору витрати та втрачений прибуток.

Окремі функції з реалізації проекту загалом або окремого його етапу може брати на себе прожект-менеджер (керуючий проектом).

Іноді для інвестора з економічного погляду доцільно відмо­витися від будівельно-монтажних робіт і придбати вже готові будівлі, споруди або незавершений об'єкт. Ці послуги для інвестора виконують фірми-рієлтери.

  • Фірми-ріелтери - це фірми-посередники з торгівлі нерухомістю. Ріелтери працюють на комісійних засадах за угодами з продавцями нерухомості. Розмір комісії зазвичай коливається у межах 3-Ю % залежно від вартості об'єкта, кон'юнктури ринку нерухомості і строків реалізації об'єкта.

  • Консалтингова фірма - це фірма, що займається професійним консалтингом, а саме: надає консультаційні послуги клієнтам (виробникам, продавцям і споживачам)

за допомогою спеціально підготовлених осіб відповідної кваліфікації, здатних визначити, проаналізувати та розро­бити модель вирішення будь-якої управлінської проблеми. В Україні діють як вітчизняні, так і західні консалтингові фірми. Професійний бізнес-консалтинг почав розвиватися в Україні на початку 90-х років XX ст. Базою для його розвитку стали ринкові перетворення, насамперед, процеси роздержавлення і приватизації. Важливу роль в інвестиційному процесі відіграють також інжинірингові та еккаунтингові фірми, які на договірних засадах розробляють різного роду документацію для інвестора: науково-технічну, проектно-кошторисну, опрацьовують проекти бізнес-планів тощо. Вони можуть володіти великими портфелями ти­пових проектів, що відповідають рівням світових стандартів, фор­мують великі бази даних про ситуацію на ринку, галузеві, тери­торіальні і міжрегіональні рівні конкуренції тощо. Така інформа­ція ними періодично публікується в спеціальних довідниках.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]