Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vovchak Investyvanya (Kn)_ ukr.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
2.61 Mб
Скачать

Тема 9

Інвестиційні проекти як основа інвестиційного процесу

31 1

L

Ъ Леверідж - це "ефект важеля" при визначенні співвідно­шення власного та залученого, акціонерного та позичкового, основного та оборотного капіталу тощо.

Розрізняють операційний, фінансовий та загальний леверідж.

Операційний леверідж: показує вплив зміни обсягу продажу на рівень доходів підприємства. Він характеризує співвідношення основного і оборотного капіталу, при цьому чим вища частка пос­тійних витрат стосовно поточних, тим вище операційний ле­верідж.

Фінансовий леверідж: встановлює міру зв'язку (впливу) зміни доходів компанії на дивіденди, тобто дохід окремого акціонера (партнерів).

Загальний леверідж: показує вплив зміни обсягу продажу на дивіденди акціонерів або доходи партнерів;

С&- коефіцієнт покриття (KJ, який характеризує співвідно­шення оборотних активів (ОА) і поточних зобов'язань (ПЗ):

к

Зазвичай, він коливається в межах 2,0-1,2;

ежкоефіцієнт абсолютної ліквідності (Ка ), який характеризує співвідношення абсолютно ліквідних активів (ЛА) до поточних зобов'язань:

ТГ

ЛА ~~ПЗ'

Задовільним значенням вважається 1,0, добрим - 1,2;

^коефіцієнт покриття довгострокових зобов'язань (Кпд), який характеризує співвідношення грошового річного потоку (ГП)і довгострокових зобов'язань в розрахунку на рік (ДЗ).

К

ГП

п.д.з.

~ДЗ'

К =

Деб.З КЗ

Цей показник має галузеві особливості, а його значення можуть значно коливатись залежно від виду продукції, строків її вироб­ництва і реалізації. Аналіз співвідношення дебіторської і кредитор­ської заборгованості повинен виконуватись у динаміці.

2. Показники економічної ефективності вимірюються відно­шенням чистих потоків реальних грошей (прибутків) щодо відпо­відних вкладень капіталу.

Основними показниками економічної ефективності діяльності підприємства є такі:

^Капіталовіддача - відношення річного обсягу виробництва (продажу) до відповідного обсягу інвестицій.

SКапіталоозброєність (КО) - співвідношення між початко­вим обсягом інвестицій і кількістю зайнятих. Даний показник ха­рактеризує інтенсивність виробництва і пов'язаний з показником механоозброєності (МО) - вартості активної частини основних фондів в розрахунку на одного зайнятого:

КЗ'" КЗ"

де 01 - початковий обсяг інвестицій;

КЗ - кількість зайнятих;

АФ - активні необоротні засоби (вартість машин, механізмів і обладнання, використовуваних в проекті).

Чим вищі значення цих коефіцієнтів (капітале- і механоозбро-єність), тим менша частка заробітної плати в собівартості одиниці продукції і тим самим збільшуються потоки реальних коштів.

Розглянуті показники використовують при оцінці альтернатив­них проектів.

* Коефіцієнт оборотності (ОК) капіталу, який визначається за такою формулою:

Задовільним значенням цього показника вважається 1,5, добрим ~3,0;

^коефіцієнт співвідношення між: дебіторською (Деб.З) і кре­диторською заборгованістю (КЗ) або коефіцієнт само­фінансування (К):

з[2 Тема 9

О А '

де ОР - обсяг реалізації продукції;

ОА - середній розмір оборотних активів за певний період (рік, квартал, місяць).

Інвестиційні проекти як основа інвестиційного процесу 3! 3

SІндекс дохідності (дисконтована норма прибутку) - спів­відношення чистого дисконтованого доходу (ЧДД) і дисконтованої вартості інвестицій (ДВІ) при порівнянні альтернативних проектів):

щ=

ЧДД ДВІ

Детальніше показники ефективності інвестицій розглянуті в темі 11.

3. Головним інструментом, що визначає міру впливу на здійсненність проекту, є аналіз чутливості, зміст якого полягає у тому, що чинникам надаються різні значення параметрів, що дозволяє виявити ступінь їх впливу на зміну результативного показника. Таким чином визначають чинники, які справляють найбільший вплив на розмір і структуру грошових потоків, формування прибутку або доходу, а через них - і на ефективність інвестицій.

Можуть розроблятися декілька сценаріїв аналізу чутливості: песимістичний, нормальний та оптимістичний, згідно з якими визначаються найбільш важливі складові, наприклад: вартість сировини і матеріалів, заробітної плати, експлуатації обладнан­ня, адміністративно-господарських витрат тощо, що впливають на грошові потоки.

4. Результатом аналізу чутливості є визначення беззбитковості проекту, яка характеризується рівновагою обсягів продажу і відповідних витрат (інвестиційних і виробничих). Таку рівновагу називають точкою беззбитковості.

При розрахунках точки беззбитковості потрібно дотриму­ватись таких необхідних умов:

^ обсяг продажу повинен відповідати обсягу виробництва продукції;

■=>у витрати включаються тільки витрати, що відносяться до відповідних товарів (групи товарів);

^постійні витрати однакові для будь-якого обсягу виробництва, змінні - вимірюються пропорційно до обсягу виробництва і про­дажу;

^ ціни на товар (групу) не змінюються за часом;

■=> для групи товарів структура обсягів продажу повинна залишатися незмінною.

Беззбитковість досягається за дотримання такого рівняння:

ЩО- ПВ)*ОВ = ПВ,

314 Тема 9

ПВ

або

ов =

(ЦО-ЗВ)'

де ОВ - обсяг виробництва (продажу) у натуральних одиницях вимірювання - точка беззбитковості;

ЦО - ціна одиниці продукції;

ЗВ - поточні (змінні) витрати в складі собівартості одиниці продукції;

ПВ - річна величина постійних витрат.

Для групи виробів беззбитковість визначається шляхом підсумку всіх витрат на кожний вид товару і порівняння їх за загальним обсягом продаж:

де і - вид товару в групі п.

Аналіз беззбитковості проекту може виконуватись з урахуванням і без урахування інвестиційних витрат.

У першому випадку річні витрати на виробництво продукції зростають на всю суму інвестиційних витрат за рік, які включаються до постійної частини витрат. При цьому інвестиційні витрати зменшуються на суму щорічних (щомісячних) платежів, пов'язаних з сплатою процентів і основної суми кредиту.

Аналіз беззбитковості за таким методом дозволяє передбачити можливість прискореного повернення капіталу.

За другим методом аналізу беззбитковості інвестиційні витра­ти враховуються у вигляді постійних витрат (амортизації).

Аналіз чутливості і беззбитковості дозволяє оцінити проект з точки зору доцільності здійснення інвестицій. Передумовами такого аналізу є: стабільна соціально-економічна обстановка в країні і конкурентне середовище.

5. Оцінка імовірності здійснення проекту має першорядне значення, оскільки в процесі реалізації проекту можуть виникнути обставини, які значно вплинуть на результати, що прогнозуються в проекті, значення показників можуть суттєво відхилятися від передбачених в проекті, виникнути нові змінні, які матимуть вплив на здійснення проекту.

Інвестор повинен оцінити об'єктивність обраного сценарію з точ­ ки зору зміни обстановки в країні і реакції конкурентів на його дії. Інвестиційні проекти як основа інвестиційного процесу 315

Обрана інвестором стратегія коригується залежно від дій конкурентів. Відповідно до розробленої UNIDO методики кожну можливу реакцію конкурентів можна очікувати з певною імо­вірністю:

^відсутність реакції - 0,1;

^зниження цін - 0,4;

^заходи щодо стимулювання продажу - 0,3;

^сукупне зниження цін і заходи щодо стимулювання продажу

- 0,2.

На значення імовірності може бути зважена внутрішня норма ефективності проекту, річна норма прибутку, внутрішня норма дохідності, чистий дисконтований прибуток.

©На етапі допоміжних чи функціональних досліджень здійсню­ється детальна проробка окремих аспектів проекту. Допоміжні дослідження зменшують трудомісткість і вартість ТЕО. Вони, зазвичай, проводяться після завершення попереднього об'рунту-вання, в ході якого була з'ясована доцільність більш детального опрацьовування якого-небудь конкретного аспекту проекту, особливо для великомасштабних інвестиційних пропозиції, а саме: ^вивчення ринку товарів, які будуть вироблятися, включаючи прогнозування попиту на ринку з урахуванням очікуваного проникнення на ринок; ^вивчення сировини і матеріалів, охоплюючи рівень доступності,

а також існуючі і прогнозовані зміни цін на ці матеріали; ^лабораторні і експериментальні випробування, необхідні для

визначення придатності конкретних видів сировини; ^вивчення місць розміщення, особливо для проектів, в яких транспортні витрати можуть бути визначальним фактором;

■=>аналіз техногенної і економічної дії на оточуюче середовище; ^дослідження оптимальних масштабів виробництва, пов'яза­ них з вибором альтернативних технологій; ■=> вибір устаткування (тільки для великих підприємств) з урахуванням числа і можливостей постачальників і обсягів відповідних витрат на альтернативній основі. Важливим фактором подальшої ефективної реалізації проекту з метою отримання у майбутньому максимального прибутку є проведення маркетингових досліджень ринку збуту майбутнього продукту. ^

316

Тема 9

І

Маркетингові дослідження ринку проводяться за такими напрямами:

  1. загальноекономічний аналіз ринку;

  2. дослідження ринку;

  3. основи проектної стратегії;

  4. витрати маркетингу.

О Загальноекономічний аналіз оцінює:

^загальні економічні показники, що мають відношення до попиту на продукцію, (населення і темпи приросту населення, прибуток на душу населення, споживання тощо);

У державну політику, законодавство в сфері споживання, виробниц­тва, імпорту і експорту продукції, передбаченої проектом, обмеження за стандартами, зобов'язання, податки, субсидії, кре­дитний контроль і регулювання зовнішньоекономіч>шх зв язків;

У існуючий рівень національного виробництва продукції за проектом, включаючи виробництво для внутрішнього споживання;

У існуючий рівень імпорту і експорту;

У виробництво і імпорт продукції-замінника;

У цілі виробництва, згідно з національними економічними планами, що мають відношення до продукції за проектом;

Удані про поведінку, звички і реакцію індивідуальних і групових споживачів. ©Дослідження ринку здійснюється в розрізі:

^детальна оцінка існуючої місткості ринку;

^прогнозування зміни місткості вітчизняного ринку в майбутньому; ^можливість виходу на ринки інших країн;

^ імпорт конкуруючої продукції.

Після отримання висновку про наявність визначеного сегмента

ринку оцінюється ринковий потенціал, або максимально можливий

попит на ринку. На основі цього прогнозується збільшення місткості

майбутнього ринку для визначення фактичної чи запланованої

ринкової частки підприємства.

©Основи проектної стратегії - це дослідження в такому

розрізі:

^ визначення мети проекту (заміщення імпорту, використання наявних ресурсів, проникнення на міжнародний ринок тощо);

У оцінка стратегії проекту (лідерство у витратах; орієнтація на обмежену групу покупців; заповнення ринкової ніші тощо). О Витрати маркетингу - в процесі такого дослідження

здійснюється:

^визначення цін реалізації продукції (внутрішні витрати виробництва і збуту; цінова еластичність; цінова політика конкурентів);

^розробка каналів просування продукції (реклама, зв'язки з громадськістю, індивідуальний продаж:, стимулювання збуту, політика відносно торгової марки);

, ^визначення післяпродажного обслуговування продукції.

Інвестиційні проекти як основа інвестиційного процесу , j 7

Після проведеного маркетингового дослідження приймається остаточне рішення щодо обсягів та методів збуту продукції та розробляється основна концепція маркетингу, яка може 'рунту-ватися на одній з чотирьох альтернативних стратегій. їх вибір залежить від міри насиченості ринку та можливості підприємства постійно оновлювати своє виробництво.

ПСтратегія 1. Удосконалення ринку - передбачає удосконалення існу­ючого ринку, на якому працює підприємство, розробку планів виробництва та реалізації продукції, що повинно призвести до підвищення ефективності та зниження собівартості продукції. Така стратегія характерна для ненасичених ринків.

[^Стратегія 2. Розробка товару. Здійснюється розробка нових това­рів, розширення номенклатури продукції при збуті на відомому "старому" ринку за рахунок пошуку та заповнення ринкових ніш.

^Стратегія 3. Розвиток ринку. Передбачає пошук нових ринків чи їх сегментів для тих товарів, які вже виробляються підприємством.

ПСтратегія 4. Диверсифікація діяльності. Передбачає розробку нових товарів та освоєння нових ринків одночасно. Це найбільш ризикова та витратна стратегія, але саме вона дозволяє забезпечити стійкість підприємства у нестабільному зовнішньому середовищі.

®На етапі розробки ТЕО на основі зібраного масиву інфор­мації, який дає можливість розробити відповідне ТЕО, прийма­ється рішення про наявність комерційних, технічних, економічних та екологічних передумов для здійснення проекту та доцільність його переведення в інвестиційну фазу.

НІ. Стадія оцінювання проекту включає формування різного роду документів, які узагальнюють інформацію передінвестицій-них досліджень.

Тривалість передінвестиційних досліджень становить від кількох місяців до 1-2 років, залежно від складності, вартості та новизни проекту. Витрати на передінвестиційні дослідження залежно^ від етапів коливаються в таких межах: дослідження інвестиційних можливостей - від 0,2 до 1% , попереднє техніко-економічне дослідження - 0,25-1,5 % та техніко-економічне об'рунтування - від 0,2 до 3,0 % загальної вартості проекту.

9.4. Техніко-економічне об'рунтування (ТЕО) інвестиційного проекту та його структура

ТЕО дозволяє оцінити ефективність інвестицій з точки зору очікуваного ефекту та передбачає пошук відповідного фінансу­вання для реалізації інвестиційних проектів.

Тема 9

318

У загальному вигляді ТЕО проекту зводиться до визначення розміру необхідних інвестицій.

ФЗ точки зору фінансового планування ТЕО проекту -

це аналіз і оцінка економічної привабливості інвестиційного проекту для різних його учасників (замовників, інвесторів, фінансових посередників, постачальників, споживачів).

ТЕО деталізує рішення, які прийняті за результатами перед-інвестиційного дослідження. Воно розробляється спеціалістами, які мають ліцензії на здійснення таких видів робіт чи послуг.

Структура ТЕО розрізняється за окремими проектами. Для більшості інвестиційних проектів використовується загальний під­хід, за яким структура ТЕО включає такі розділи (табл. 9.1):

Таблиця 9.1. Зміст розділів ТЕО проекту

Назва розділу

Зміст розділу

1.Основна ідея проекту.

• Ідея проекту. • Перелік інвесторів і замовників. • Загальні відомості про проект.

2.Аналіз ринку і стратегія маркетингу

• Загально-економічний аналіз ринку. • Дослідження ринку. • Розробка проектної стратегії. • Розробка концепції маркетингу. • Розробка витрат і доходів маркетингу.

3.Сировина і комплектуючі матеріали

• Класифікація сировини і комплектуючих матеріалів. • Специфікація потреб у матеріалах. • Доступність ресурсів. • Стратегія поставок, витрати на сировину і комплектуючі матеріали.

4. Місцезнаходження і навколишнє середовище

• Аналіз місцезнаходження і навколишнього середовища. • Остаточний вибір розміщення об'єкта, вибір будівельного майданчика, оцінка витрат.

5.Інженерна частина проекту і технологія

• Виробнича програма і визначення виробничої потужності. • Вибір технологій, її придбання та детальний план, інженерні основи проекту. • Вибір обладнання, будівельні роботи, оцінка потреб у ремонті і заміні деталей.

6.Організаційні та накладні витрати

• Організація та управління проектом. • Організація проектування. • Накладні витрати.

7.Трудові ресурси

• Визначення потреби у трудових ресурсах. • Визначення витрат, пов'язаних з трудовими ресурсами.

319

І нвестиційні проекти як основа інвестиційного процесу

Продовж, табл. 9.1

8.Планування процесу здійснення проекту

• Цілі та етапи процесу реалізації проекту. • Складання графіку реалізації проекту в цілому та окремих видів робіт. • Розрахунок витрат щодо реалізації проекту.

9.Фінансовий аналіз та оцінка ефективності інвестування

• Цілі та завдання фінансового аналізу. • Аналіз витрат. • Методи економічної оцінки інвестиційного проекту. • Фінансування проекту (джерела коштів). • Фінансово-економічні показники діяльності підприємства, що реалізує проект.

Фінансування розробки ТЕО може здійснюватися такими шляхами: >ТЕО для великих і важливих проектів розробляється у складі схем розвитку регіонів і галузей, які приймаються на 10-15 років і фінансуються за рахунок державних капітальних вкладень. Такі витрати передбачаються в титульних списках проектно-дослід­ницьких робіт. ТЕО невеликих інвестиційних проектів фінансу­ються за рахунок проектно-дослідницьких робіт у складі зведеного кошторису будови. Такі витрати фінансуються самим інвестором. У міжнародній практиці зазвичай ТЕО розробляється від­повідними учасниками тендерів, які пропонують свої варіанти про­ектів, тому витрати на ТЕО здійснюються за їх рахунок.

Ш План семінарського заняття

  1. Інвестиційні проекти та їх специфічні ознаки.

  2. Класифікація інвестиційних проектів.

  3. Життєвий цикл інвестиційного проекту та його стадії.

  4. Характеристика фаз інвестиційного циклу за підходами ЮНІДО.

  5. Передінвестиційні дослідження та їх призначення. Зміст основних стадій

та етапів.

б.Техніко-економічне об'рунтування (ТЕО) інвестиційного проекту та його структура.

1^1 Теми рефератів, доповідей і контрольних робіт

  1. Роль передінвестиційних досліджень в реалізації інвестиційних проектів.

  1. Інвестиційний проект як основа реального інвестування.

  1. Види інвестиційних проектів: критерії класифікації та специфічні ознаки.

  1. Структура техніко-економічного обгрунтування інвестиційних проектів.

  2. Сучасні підходи до структуризації життєвого циклу проекту.

[ ? ] Питання для роздуму, самоперевірки, повторення

1. Інвестиційний процес та інвестиційний цикл.

2.Порівняльна характеристика комерційних і інвестиційних проектів.

  1. Маркетингові дослідження на проектній стадії передінвестиційних досліджень.

  1. Порядок розробки інвестиційних проектів.

  2. Зміст окремих розділів ТЕО проекту.

щ] Завдання, вправи, тести

1. Проект - це:

  1. план довгострокових фінансових вкладень;

  2. програма дій з використання фінансових ресурсів;

  3. завдання з певними вихідними даними й плановими результатами, що зумовлюють спосіб його рішення;

  4. комплекс взаємопов'язаних заходів, розроблених для досягнення певних цілей протягом визначеного строку за встановлених ресурсних обмежень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]