Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vovchak Investyvanya (Kn)_ ukr.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
2.61 Mб
Скачать

Розділ II. Форми інвестицій

СІ Тема 5. Фінансові інвестиції

Суть та форми фінансових інвестицій. Мета фінансового інвестування: безпечність, дохідність, зростання, ліквідність. Фактори, що впливають на інвестиційну політику у сфері фінансового інвестування.

Характеристика об'єктів фінансового інвестування. Цінні папери, їх види, обіг на ринку та роль в інвестуванні.

Роль ринку цінних паперів в інвестуванні, його структура. Основні функції та завдання ринку цінних паперів. Фондова біржа, її роль і функції.

Учасники ринку цінних паперів. Емітенти та торговці цінними паперами. Типи інвесторів на ринку цінних паперів. Інвестиційні посередники на ринку цінних паперів, їх роль і особливості діяльності. Перспективи та напрями розвитку ринку цінних паперів в Україні.

Інвестиційні якості фінансових інструментів та їх оцінка. Аналіз емітента цінних паперів. Оцінка фінансового стану емітента. Дослідження надійності цінних паперів. Оцінка ризику та дохідності фінансових інвестицій. Рейтин-гова оцінка цінних паперів.

Поняття портфеля фінансових інвестицій, його типи. Принципи фор­мування портфеля цінних паперів, його диверсифікація. Методи управління портфелем. Стратегія портфельного інвестування.

ПТема 6. Інвестиції у засоби виробництва (реальні інвестиції)

Суть та зміст реального інвестування. Склад та форми реальних інвести­цій. Об'єкти реальних інвестицій. Валові і чисті реальні інвестиції. Державні інвестиції в основний і оборотний капітал.

Капітальні інвестиції як елемент реальних інвестицій у виробничі фонди (основні і оборотні). Інвестиції у нерухомість. Види структур капітальних інвес­тицій: економічна, за формами власності, територіальна, відновлювальна, галузева, технологічна.

і о Навчальна програма з дисципліни інвестування

Оцінка вартості об'єктів реального інвестування. Економічна оцінка не­рухомості.

Інвестиції в оборотні фонди, їх особливості.

7. Інноваційна форма інвестицій

Поняття інноваційної діяльності як форми здійснення інвестицій, її зна­чення в структурній перебудові економіки України. Принципи формування державної науково-технічної політики. Науково-технічний потенціал України. Роль держави в удосконаленні функціональної структури науково-технічного потенціалу.

Державна підтримка інновацій. Захист інтелектуальної власності, автор­ських прав на винаходи, товарні знаки, промислові зразки. Фінансово-кредитне стимулювання інновацій.

Організація інноваційної діяльності. Стадії інноваційного циклу. Основні напрями процесу розвитку науково-технічного прогресу на всіх стадіях інвес­тиційного циклу. Типи фірм венчурного капіталу. Поняття інноваційного підприємства. Види інноваційних підприємств. Інноваційні компанії малого бізнесу. Бізнес-інкубатори, технополіси, технопарки, їх структура і функції.

Фінансове забезпечення інновацій. Поняття венчурного фінансування, його механізм та джерела. Організаційні форми та стадії венчурного фінансування.

П Тема 8. Залучення іноземного капіталу

Передумови, особливості і роль іноземного інвестування в розвитку на­ціональної економіки. Сфери залучення іноземних інвестицій. Політика держави щодо залучення іноземних інвестицій. Державна програма підтримки іноземних інвестицій. Державні гарантії. Стандарти і правила іноземного інвестування. Законодавство, що регулює іноземне інвестування.

Види та форми залучення іноземного капіталу. Спільне підприємство як ефективна форма використання іноземного капіталу. Організаційні форми та механізм спільного підприємства. Розвиток та функціонування спільних підприємств в Україні. Концесійні контракти.

Інвестиції у вільні економічні зони (ВЕЗ). Види та типи ВЕЗ. Функції та переваги. Порядок створення та функціонування. Створення територій пріо­ритетного розвитку (ТПР).

Міжнародна інвестиційна діяльність та її інститути. Експорт та імпорт інвестиційного капіталу.

РОЗДІЛ III. УПРАВЛІННЯ ІНВЕСТИЦІЙНИМ ПРОЦЕСОМ

С\Тема 9. Інвестиційні проекти як основа інвестиційного процесу

Інвестиційний процес та його стадії. Поняття проекту та проектного циклу. Передінвестиційна, інвестиційна та виробнича фази інвестиційного циклу.

Навчальна програма з дисципліни інвестування {{

Інвестиційні проекти та програми. Склад, структура та зміст інвестиційних проектів. Класифікація інвестиційних проектів. Порядок розробки інвестиційного проекту. Вимоги до порядку розробки інвестиційних проектів. Об'єкти та цілі інвестиційних проектів.

Учасники реалізації інвестиційних проектів. Проектний аналіз та його складові. Система управління інвестиційним проектом.

ЕІТемаіО. Менеджмент інвестицій

Особливості управління інвестиційним процесом, його складність та від­мінності від виробничого управлінського процесу.

Державні, регіональні, галузеві і соціальні програми інвестицій. Планування державних капітальних вкладень. Державний індикативний план інвестицій. Показники державного замовлення і нормативи державного плану. Схеми розвитку і розміщення регіонів та галузей. Місце будівельного комплексу в інвестиційному процесі. Інвестиційне проектування.

Органи управління інвестиційним процесом.

Управління інвестиційною діяльністю суб'єктів господарювання різних форм власності. Планування інвестиційної діяльності підприємства. Принципи об'рунтування стратегії управління інвестиційним процесом.Етапи об'рун-тування стратегії управління інвестиційною діяльністю та зміст кожного з них. Об'рунтування цілей та напрямів інвестиційної діяльності, вибір форм її здійснення. Формування різних варіантів інвестиційних проектів.

Бізнес-план інвестиційного проекту, його структура та зміст окремих розділів.

П Тема 11. Об рунтування доцільності інвестування

Теоретичні основи прийняття інвестиційних рішень. Необхідна інфор­мація. Аналіз попиту та пропозицій на ринку інвестицій.

Об'рунтування доцільності інвестиційних рішень. Варіантний аналіз інвестиційних проектів, критерії порівняння. Попередня оцінка інвести­ційного проекту. Економічний аналіз оператора інвестиційного проекту. Фінансовий (кількісний) аналіз інвестиційних проектів.

Оцінка ефективності інвестицій. Види ефективності. Основні підходи в оцінці ефективності інвестицій. Врахування концепції вартості грошей в часі. Визначення теперішноьї і майбутньої вартості інвестицій. Прості методи оцін­ки ефективності інвестицій. Методи оцінки з врахуванням дисконтування. Розрахунок чистої теперішньої вартості інвестицій, щорічних витрат, окуп­ності витрат, індексу рентабельності, внутрішньої норми прибутковості, нор­ми інвестицій. Необхідність врахування інфляції. Критерії відбору ефектив­них інвестиційних проектів.

Поняття вартості капіталу інвестиційного проекту. Розрахунки доцільності залучення капіталу за джерелами фінансування. Фактори, що впливають на вартість капіталу. Ціна інвестиційного капіталу підприємства: базова концепція ціни капіталу; індивідуальна вартість основних джерел капіталу; середньозважена вартість капіталу; гранична вартість капіталу.

12

Н авчальна програма з дисципліни інвестування

Вибір інвестиційних рішень в умовах ризику. Види інвестиційних ризиків, їх суть та загальна характеристика. Класифікація ризиків, кількісна і якісна оцінка рівня ризику. Статистичний та експертний методи оцінки рівня ризику. Способи мінімізації та усунення ризиків. Форми внутрішнього та зовнішнього страхування ризиків, їх ефективність. Інші методи запобігання ризиків.

ПТема 12.Формування портфеля інвестицій

Портфель інвестицій, його типи. Принципи формування інвестиційного портфеля.-Інвестиційний портфель прибутковості. Інвестиційний портфель зростання. Венчурний інвестиційний портфель. Збалансований та не-збалансований інвестиційний портфелі. Агресивний, поміркований і консервативний інвестиційні портфелі. Інші типи інвестиційних портфелів.

Етапи формування інвестиційного портфеля відповідно до портфельної теорії. Критерії і способи формування портфеля інвестицій. Перспективне і поточне управління портфелем. Завдання та мета управління портфелем. Портфельні стратегії та передумови їх формування. Активне управління. Пасивне управління. Диверсифікація інвестиційного портфеля. Матриця стратегічного портфеля.

ГЗТема 13. Організаційно-правове регулювання взаємодії учасників інвестування

Регулювання взаємовідносин в інвестиційній сфері. Види договорів (кон­трактів). Система гарантій.

Укладання інвестиційних угод. Протоколи про наміри. Умови залучення до інвестиційної діяльності аудиторів, комерційних та інвестиційних банків, фірм-девелоперів, страхових компаній. Порядок оформлення договорів та контрактів. Тендерні торги, участь у тендерних торгах, аукціонах, конкур­сах. Обов'язки та відповідальність сторін. Порядок перегляду і припинення договорів (контрактів).

Будівельна продукція як форма інвестиційного товару. Ціноутворення на продукцію будівництва і його нормативна база. Види цін на будівельну продукцію. Кошторисна вартість проекту. Порядок формування договірних цін у будівництві та складання інвесторських кошторисів.

Забезпеченість будов проектно-кошторисною документацією, її склад та зміст. Завдання на проектування. Типовий проект, робочий проект, робоча документація, пускові комплекси і черги.

Кошторисна документація. Календарний графік виконання робіт. Сітьові графіки. Порядок узгодження проектно-кошторисної документації. Експер­тиза проектів і кошторисів з боку інвестора.

Навчальна програма з дисципліни інвестування ] 3

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]