Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vovchak Investyvanya (Kn)_ ukr.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
2.61 Mб
Скачать

Тема 11

ставка доходу приймає до уваги всі чисті вигоди за інвестиційним проектом. Разом з тим, як і недисконтований термін окупності, середня ставка доходу не враховує концепцію вартості грошей у часі. Недоліком є також те, що величина чистого прибутку залежить від прийнятого інвестором методу нарахування амортизації, що ускладнює порівняння інвестиційних проектів за відповідним критерієм.

III. В умовах ринку оцінка ефективності інвестиційного про­екту здійснюється за допомогою методів, що грунтуються на концепції вартості грошей в часі і на таких вихідних положеннях:

©початкові (вихідні) інвестиції при реалізації будь-якого про­екту генерують грошовий потік, який складається з надходжень та витрат грошових коштів;

©інвестиції визнають ефективними, якщо грошовий потік є по­зитивним, тобто достатнім для повернення здійснених інвестицій і забезпечує необхідну віддачу на вкладений капітал;

©інвестований капітал та грошові потоки повинні бути при­ведені до теперішньої вартості за допомогою дисконтування та використання відповідної відсоткової ставки (дисконту).

11.3. Концепція вартості грошей в часі. Теперішня і майбутня вартість інвестицій

В умовах ринку ефективність інвестування залежить від рівня обезцінювання доходів внаслідок дії часового та інфляційного факторів. Враховуючи це при оцінці ефективності інвестування відповідно до вимог міжнародних стандартів має враховуватися концепція вартості грошей в часі.

Суть цієї концепції стосовно інвестування зводиться до того, що вартість певної суми в інвестиційному проекті є функцією виникнення відповідних грошових доходів і витрат протягом деякого періоду часу.

Зміна вартості грошей в часі переважно відбувається під впли­вом таких факторів:

©інфляції, що пов'язана із загальним підвищенням цін (коли

зростають ціни, то вартість грошової одиниці падає); ©наявність ризику або невпевненість в майбутньому (інвес­тори, які віддають гроші сьогодні в обмін на їх більшу кількість у майбутньому, ризикують, тому вимагають ком­пенсації за цей ризик у вигляді певної відсоткової ставки);

Обгрунтування доцільності інвестування 377

©схильність до ліквідності, втіленням якої є наявні гроші (якщо

їх інвестували, то виникає ризик втрати ліквідності). Отже, концепція вартості грошей в часі зводиться до такого:

♦ гроші сьогодні мають більшу вартість, ніж така ж їх сума в

майбутньому;

♦ гроші втрачають свою вартість через інфляцію і схильність

до зниження ліквідності.

Різну оцінку вартості грошей в часі зумовлює також існування ринку капіталів, оскільки дохід, який можна отримати на ньому становить другу альтернативу вартість використання грошей інвесторів.

Концепція вартості грошей в часі породжує необхідність зді­йснення оцінки вартості грошей в часі. Враховуючи те, що інвестування є довготривалим процесом, в інвестиційній практиці доводиться порівнювати суму грошей, що вкладається в проект, із сумою, яку інвестор сподівається отримати після завершення інвестиційного періоду у вигляді майбутнього доходу. За таких обставин виникає потреба у визначенні майбутньої та теперіш­ньої вартості грошей.

Майбутня вартість грошей це та сума, яку одер­ жить їх власник через визначений час, вклавши їх сьгодні під певний процент.

Розрахунок майбутньої вартості грошей пов'язаний із процесом нарощування (компаундування) початкової суми грошей.

Нарощування - це збільшення початкової суми грошей шляхом приєднання до неї суми нарахованих процентів за відповідною процентною ставкою.

Процента ставка використовується не тільки як інструмент нарощування вартості грошових коштів, але як і норма доходності інвестиційних операцій.

Теперішня (сучасна) вартість грошей - це сума май­ бутніх грошових надходжень, приведених до теперішнього моменту, з урахуванням процентної ставки або норми доходності.

Розрахунок теперішньої вартості грошей називають процесом дисконтування м лбутньої вартості грошей з використанням ставки дисконту. Дисконтування є зворотнім процесом щодо нарощування.

Дисконт - це процентна ставка, яка застосовується до грошових сум, які інвестор планує отримати в майбутньому, для того, щоб визначити розмір інвестицій на поточний момент.

378

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]