Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vovchak Investyvanya (Kn)_ ukr.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
2.61 Mб
Скачать

Тема 11

Для розрахунку можуть використовуватись ще такі формули:

390

РІ =

PVI

де PVI - поточна вартість капітальних витрат за проектом.

Критерії відбору проектів за показником РІ полягають в тому, щоб вибрати всі незалежні проекти з коефіцієнтом РІ, більшими або такими, що дорівнюють одиниці.

Загальне правило РІ:

%Якщо РІ>І, проект прибутковий;

*ЬЯкщо РІ<І, проект збитковий;

*ЬЯкщо РІ=І, проект ні прибутковий, ні збитковий, рішення приймають залежно від мети, визначеної інвестором у сфері інвестування.

Водночас застосування цього критерію має такі недоліки:

> РІ може давати неправильні ранжування за перевагою на­віть незалежних проектів;

>Р/ непридатний для використання при виборі альтернатив­них проектів;

~>РІ не показує фактичну суму чистих вигод.

РІ тісно пов'язаний з NPV; якщо NPV ~ позитивна, то РІ>1 і навпаки - якщо РІ<І - проект неефективний. Це означає, що як критеріальний показник може бути використаний тільки один із них. Разом з тим для проведення порівняльної оцінки розгляда­ються обидва показники, які дозволяють інвесторам всебічно оцінювати ефективність інвестицій.

^■Внутрішня норма рентабельності (IRR) (інша назва - вну­трішня ставка рентабельності; внутрішня норма доходу; внутрішня норма прибутковості) є найскладнішим і абсолютно новим для вітчизняної практики показником з позиції механізму його розрахунку.

Даний показник характеризує рівень прибутковості конкрет­ного інвестиційного проекту, який виражається дисконтною став­кою, за якою майбутня вартість чистого грошового потоку від інвестицій приводиться до теперішньої їх вартості.

Загалом IRR можна охарактеризувати як дисконтну ставку, за якої сумарні дисконтні вигоди дорівнюють сумарним

Обгрунтування доцільності інвестування

дисконтним витратам, тобто IRR є ставкою дисконту, при якій NPV проекту дорівнює нулю:

IRR=i, при якій NPV =

Отже, IRR дорівнює максимальному рівню вартості капіталу, який можна сплачувати за використання необхідних ресурсів, залишаючись при цьому на беззбитковому рівні.

За змістом IRR є очікуваним рівнем дохідності (більше за цю величину бути не може, а менше - небажано для інвестора). Значення IRR - це точка беззбитковості: якщо IRR більше вартості інвести­ційного капіталу, то суб'єкти інвестування одержують прибуток, якщо IRR - менше, то це означає зменшення поточного капіталу учасників інвестування.

Метод IRR - це ще метод класифікації інвестиційних пропози­цій із використанням граничного рівня дохідності інвестицій в активи, що дорівнює ставці дисконту, за якою теперішня вартість надходжень дорівнює теперішній вартості витрат на нього.

Розрахунок IRR проводиться методом послідовних наближень величини NPV до нуля при різних ставках дисконту, або за такою формулою:

Pt Л

% Загальне правило прийняття проектів за критеріями IRR: якщо значення IRR проекту більше за вартість капіталу інвестора або за існуючу ставку рефінансування банків, а для держави - за нормативну ставку дисконту і більше за IRR альтернативних проектів з урахуванням ступеня ризику, то проект може рекомендуватися для фінансування.

Оскільки IRR виступає граничною нормою доходності інвести­ційного проекту, тому кожен інвестор може встановити для себе відповідний критеріальний показник внутрішньої норми доход­ності, який буде прийматися як база для порівняння. Критерієм для порівняльного значеннг показника IRR може служити: врівень рентабельності поточної діяльності підприємства;

  • середня норма прибутковості фінансових інвестицій;

  • норма прибутковості при альтернативному вкладанні

капіталу тощо.

392

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]