Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції. ЗАГАЛЬНІ ОСНОВИ ПЕДАГОГІКИ.doc
Скачиваний:
585
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
3.44 Mб
Скачать

Поради молодому вчителю

Як правильно організувати урок, підтримати дисципліну та працездатність учнів

1. Приходь у кабінет трохи раніше дзвінка. Переконайся, чи все готово до уроку, чи чиста „дошка, чи підготовлені технічні засоби навчання (комп'ютер, мультимедійна дошка), наочні посібники. Заходь у клзс останнім. Привчи учнів до того, щоб вони вітали тебе організовано-Оглянь клас, обов'язково — недисциплінованих. Намагайся продемон­струвати учням красу і привабливість організованого початку уроку, але прагни до того, щоб на це щоразу витрачалося все менше і менше часу.

  1. Не гай марно час на пошуки сторінок свого предмета в класному жур­налі: її можна приготувати на перерві.

  2. Починай урок енергійно. Не став учням запитання: «Хто не виконав до­машнього завдання?» Це привчає до думки, ніби невиконання завдань для вчителя — справа неминуча. Недбхідно проводити урок так, щоб кожен учень постійно був зайнятий справою. Пам'ятай: паузи, повіль­ність, байдикування — знищувачі дисципліни.

  3. Захоплюй учнів цікавим змістом матеріалу, створенням проблемних ситуацій, розумовим напруженням. Контролюй темп уроку, допомагай слабким повірити в свої сили. Тримай у полі зору весь клас. Особливо стеж за тими, у кого увага нестійка, хто відволікається. Запобігай спро­бам порушити робочий порядок.

  4. Звертайся з проханнями і запитаннями дещо частіше до тих учнів, які можуть зайнятися на уроці сторонньою справою.

  5. Мотивуючи оцінки знань учнів, додай своїм словам ділового і зацікавле­ного характеру. Зверни увагу учня на те, над чим йому слід попрацювати, щоб заслужити на вищу оцінку.

  6. Завершуй урок спільною оцінкою роботи класу та окремих учнів. Хай учні відчують задоволення від результатів своєї праці. Намагайся від­значити позитивне в роботі недисциплінованих школярів, але не роби це дуже часто і за їхні незначні зусилля.

  7. Завершуй урок із дзвінком. Нагадай учням про обов'язки чергового.

  8. Стримуйся від зайвих зауважень.

10. Організовуючи учнів, намагайся обходитися без допомоги інших. Пам'ятай: налагодження дисципліни за допомогою чужого авторитету не принесе тобі користі, а швидше зашкодить. Краще звернися за під­тримкою до класу.

Лекція № 14. Тема. Естетичне виховання учнів. Естетика, сутність, складові, зміст естетичного виховання. Шляхи реалізації естетичного виховання. План.

  1. Естетика, сутність, складові, зміст естетичного виховання.

  2. Шляхи реалізації естетичного виховання.

Завдання роботи.

  1. Визначити поняття “естетичне виховання”, “естетика”.

  2. Ознайомити з сутністю, метою, складовими, змістом естетичного виховання.

  3. З’ясувати шляхи вирішення завдань естетичного виховання.

  4. Вчити аналізувати, структурувати і фіксувати інформацію, встановлювати міжпредметні зв’язки, порівнювати.

Основні поняття. Естетичне виховання, естетика, естетична свідомість.

Список літератури.

Волкова Н.П. Педагогіка: Навч. посіб. – К.: Академвидав, 2007. – С.126–128.

Карпенчук С.Г. Теорія і методика виховання : навч. посіб. / С.Г. Карпенчук. – К. : Вища шк., 1997. – 304 с.

Лозова В.І. Теоретичні основи виховання і навчання : навч. посіб. / В.І. Лозова, Г.В. Троцко ; Харк. держ. пед. ун-т ім. Г.С. Сковороди. – 2-е вид., випр. і допов. – Х. : ОВС, 2002. – С.88–101.

Пермяков О.А., Морозов В.В. Педагогіка: Навч. посіб. / О.А. Пермяков, В.В. Морозов. – К.: Знання, 2006. – С.100–101.

Пономарьова Г.Ф. Словник-довідник з курсу педагогіки / Г.Ф. Пономарьова. – Х., 2004. – С.54–55.

Фіцула М.М. Педагогіка / М.М. Фіцула. – К. : Академія, 2001. – С.293–294.

  1. Естетика, сутність, складові, зміст естетичного виховання, естетична свідомість, напрями естетичного виховання.

В.Шекспір писав: ”Кто музыки не носит в своем сердце, кто холоден к гармонии прелестной, тот может быть предателем, лжецом”.

Виховання естетичне — цілеспрямований процес фор­мування творчо активної особистості, здатної сприйма­ти, відчувати, оцінювати прекрасне, трагічне, комічне, драматичне в житті та мистецтві, жити і творити "за за­конами краси".

Виховання мистецьке — процес формування у дітей здатності сприймати, відчувати, переживати, любити, оцінювати мистецтво, насолоджуватися ним та створю­вати художні цінності.

Методологічна основа естетичного виховання – естетика - наука про прекрасне.

«Краса, — могутній засіб виховання чутливості ду­ші, — писав видатний український педагог Василь Сухомлинський. Це вершина, з якої ти можеш побачити те, чого без розуміння і почуття прекрасного, без захоплення і натхнення ніколи не побачиш. Краса — це яс­краве світло, що осяває світ. При цьому світлі тобі відкри­вається істина, правда, добро; осяяний цим світлом, ти ста­єш відданим і непримиренним. Краса вчить розпізнавати зло і боротися з ним. Я б назвав красу гімнастикою душі, вона виправляє наш дух, нашу совість, наші почуття і пе­реконання. Краса — це дзеркало, в якому ти бачиш сам се­бе і завдяки йому так чи інакше ставишся сам до себе».

Мета естетичного виховання - високий рівень естети­чної культури особистості, її здатність до естетичного осво­єння дійсності.

В процесі здійснення естетичного виховання школярів поступово у них формується естетична свідомість.