Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції. ЗАГАЛЬНІ ОСНОВИ ПЕДАГОГІКИ.doc
Скачиваний:
585
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
3.44 Mб
Скачать

Пам'ятка у разі виникнення конфліктних ситуацій

  1. Конструктивне розв'язання конфліктних ситуацій — необхід­ний елемент професійної педагогічної підготовки вчителів.

  2. Будь-які негуманні дії вчителя викликають протидію.

  3. Якщо учень кинув виклик учителеві, отже, мас всі підстави.

  4. Кожна конфліктна ситуація — гострий сигнал про неблаго- получчя в розвитку дитини або цілого колективу.

  5. Доречніше проаналізувати перші симптоми неблагополуччя, ніж розпочати це після серйозних проявів конфлікту.

  6. Позитивні знахідки в роботі найчастіше забуваються, промахи пам'ятаються тривалий час, іноді все життя.

Якщо Ви дізналися про конфлікт учня з іншим учителем

  • Не свари дитину, з'ясуй, у чому справа.

  • Ніколи не обговорюй із дитиною недоліків іншого учителя. Краще поясни, як важко йому працювати, доводячи цим, що вчитель така сама людина, як і решта, тому може стомитися або роздратуватися.

  • Поговори з учителем без претензій, швидше за все, разом вам легше буде знайти вихід. Не уникай розв'язання проблеми. Не чекай, доки про конфлікт дізнається адміністрація школи. Розв'яжи ситуацію на самому початку.

Не вважайте, що гострі й конфліктні педагогічні ситуації виникають тільки в учителів-початківців, вони трапляються й у досить досвідчених педагогів. Такі конфлікти відбивають гли­бинні психологічні процеси у взаєминах учителів і учнів, педаго­гічного й учнівського колективів. Ці ситуації мають сигнальний характер. Результат конфлікту досить часто залежить від того, наскільки швидко вчитель відреагував на перші сигнали учнів. Занадто дорого часом платить учитель (та й учень) за неблаго­получие розв'язання конфліктної ситуації.

Наведемо кілька ситуацій із реального шкільного життя й спо­соби їх розв'язання.

  1. Увійшовши до класу на урок, учитель побачив на дошці карикатуру на себе. Діти розраховували, що-почнеться пошук винуватця й урок буде зірвано. Що робити? (Учитель посміхнувся, підійшов до дошки, підправив малюнок і почав урок. Учні засмутилися та здивувалися. Урок пройшов нормально. Більше такого не повторювалося.)

  2. Учні збиралися втікти з додаткового уроку, причому вчителеві потра­пила до рук записка, у якій вони домовляються піти з уроку й не дуже добре відгукуються про нього. Що робити? (Учитель демонстративно прочитав класові записку й сказав, що він тепер обізнаний щодо їхньої підготовки прогулу уроку; що його хвилює їхня думка про нього, але він не збирається мститися, а хоче розібратися, чому так сталося. Дуже хоче вислухати дітей, але просить їх вислухати його. Зрештою учні й учитель порозумілися і виявилися задоволеними одне одним, урок тривав далі.)

• На прохання завідувача з навчальної роботи ти заміняєш хворого вчителя в чужому класі. Почався урок. Клас важко піддається управ­лінню. Ти вітаєшся — жодної уваги. Як бути? (Учителька, зовсім не звертаючи уваги на клас; почала малювати на дошці дуже цікаву картинку. Розмови потихеньку припинилися. Діти почали уважно розглядати малюнок. Тоді вона запитала, що б це означало. Деякі діти висловили свою думку. Вона подякувала. Почався нормальний урок.)

Школа — це зменшена модель дорослого життя: вона вчить не тільки базових наук, але й уміння будувати взаємини з людьми. Іноді — через сварки і біль з'ясовуються взаємини. Конфлікти вчителя й учня не можна пускати на самошшв і сподіватися, що все розв' яжеться саме собою. Роздмухувати конфлікт теж непро­дуктивно, а потрібно зуміти погасити його в зародку. Чим швидше його розв'язати, тим менший негативний наслідок він залишить у житті дитини. Л для цього потрібно уважно вислухати версії обох сторін.

У вихованні свідомої дисципліни, почуття обов'язку і відповідальності важливою є спільна робота вчителів і ви­хователів, спрямована на засвоєння учнями правил поведін­ки в школі, їх прав та обов'язків, формування в них потре­би постійно дотримуватися їх, створення оптимальних умов для свідомої діяльності, а головне — постійний тактовний контроль за поведінкою учнів, чіткі та безкомпромісні ви­моги.

Вимогливість і суворість учителя мають бути доброзич­ливі. Він повинен розуміти, що учень може робити помил­ки через брак життєвого досвіду або з інших причин. Педа­гог має вміти прощати помилки, допомагати дітям знахо­дити оптимальні рішення у складних життєвих ситуаціях.

Дисциплінованість, організованість — суттєві ознаки моральної вихованості та культури людини. Основою дисципліни є поєднання методів переконання з метою фор­мування свідомості і розумної вимогливості. Це суттєва пе­редумова для опанування вмінь і звичок моральної пове­дінки.

А. Макаренко велику роль у дисциплінуванні учнів відводив шкільному режимові, вважаючи, що він виконує свою виховну роль лише тоді, коли доцільний, точний, за­гальний і визначений.

Доцільність режиму полягає в то­му, що всі елементи життєдіяльності учнів у школі й удо­ма продумані та педагогічно виправдані.

Точність режиму виявляється в тому, що не допускає жодних відхилень у часі й за місцем проведення намічених заходів. Точність передусім повинна бути властива педагогам, тоді вона передається дітям.

Загальність режиму — його обов'яз­ковість для всіх членів шкільного колективу. Стосовно пе­дагогічного колективу ця риса виявляється в єдності ви­мог, які педагоги висувають до вихованців. Кожен вихо­ванець повинен чітко уявляти, як він має діяти, викону­ючи певні обов'язки. Такий режим сприяє розвиткові в учнів здатності керувати собою, корисних навичок і зви­чок, позитивних моральних і правових якостей.

Важливе місце у привчанні учнів до належної поведін­ки в школі та за її межами належить чіткому контролю за їх поведінкою, що передбачав облік відвідування ними уроків, вжиття відповідних заходів до тих, хто система­тично запізнюється або не з'являється на уроки без поваж­них причин. У деяких школах ведуть спеціальні журна­ли поведінки учнів, у яких директор або його заступник з виховної роботи регулярно фіксують усі випадки грубого порушення учнями порядку в школі, на вулиці, в гро­мадських місцях, а також виховні впливи, які було засто­совано до них, і результати цих впливів. Це допомагає пе­дагогам своєчасно аналізувати стан дисципліни в учнівсь­кому колективі, намічати і вживати заходів щодо його по­ліпшення, детальніше й повніше вивчати умови життя учнів, ближче знайомитися з їх сім'ями, глибше вникати у внутрішній світ окремих учнів і таким чином виявляти недоліки виховної роботи школи й удосконалювати її. Та­кий журнал обліку поведінки дає можливість конкретизу­вати індивідуальну виховну роботу з учнями, схильними до порушень норм моралі та права, сприяє їх профілакти­ці. У деяких школах замість журналу обліку поведінки ве­дуть спеціальну картотеку на учнів-правопорушників.

Перешкоджають вихованню дисциплінованості учнів намагання окремих учителів і батьків приховати випад­ки порушення дисципліни, щоб не компрометувати клас. Не реагуючи на такі вчинки, вони виховують у неповно­літніх почуття безвідповідальності. Якщо на певному етапі виховання учневі починають докоряти за погану поведінку, він не може збагнути, чим останній його вчи­нок гірший за попередні, про які ніхто не згадував, бо в нього притупилося почуття відповідальності, виробила­ся зухвалість. З огляду на це, кожен випадок порушення правил поведінки слід детально аналізувати й давати йо­му відповідну оцінку.

У дисциплінуванні учнів важливу роль відіграє щоден­ник. Педагог повинен вимагати від них акуратного веден­ня щоденника. Оцінюючи поведінку школяра за тиждень, слід ураховувати також його зовнішній вигляд і участь у прибиранні класу, чергування в їдальні, ставлення до то­варишів і дорослих.

Систематичний контроль за поведінкою учнів у шко­лі та за її межами привчає їх до щоденного дотримання дис­ципліни. Такий контроль особливо потрібен дітям, в яких сформувалися негативні звички. Він створює умови для ви­роблення у них позитивних звичок, блокує появу і закріп­лення негативних. Проте це не означає, що треба весь час контролювати учнів, які випадково порушили правила по­ведінки. Коли їх «виховують» у багатьох інстанціях, часто нагадують про найменші провини, це не сприяє дотриман­ню ними правил поведінки, а спонукає до думки, що вони «невиправні». Контроль повинен бути тактовний, щоб учень відчував повагу до себе як особистості.

Зовнішній контроль певною мірою є примусом до по­зитивної поведінки. Водночас діє внутрішній контроль, коли певні норми поведінки засвоєні такою мірою, що ста­ли внутрішніми переконаннями людини, і вона виконує їх, часто навіть не замислюючись над тим, чому чинить так, а не інакше. Якщо від виконання вимог шкільного режиму можна ухилитися, контролю з боку педагогів чи колективу учнів можна уникнути, то від власної совісті важко сховатися. Тому у вихованні слід домагатися розум­ного поєднання зовнішнього і внутрішнього контролю за поведінкою вихованців, навчити їх «робити правильно, ко­ли ніхто не чує, не бачить і ніхто не дізнається».

У вихованні взагалі й у зміцненні дисципліни зокре­ма особливе значення має встановлення правильного то­ну й стилю в діяльності учнівського колективу. Якщо па­нує життєрадісний тон, в основі якого свідома дисциплі­на, єдність і дружба, почуття власної гідності кожного члена колективу, питання виховання учнів вирішувати легше.

Дієвою є профілактика конфліктних стосунків і запо­бігання негативним вчинкам. Порушення дисципліни і ви­мог шкільного режиму найчастіше трапляються там, де недостатньо організована діяльність учнів. Якщо вихован­цеві нічого робити на уроці чи в майстерні, якщо не орга­нізовано його дозвілля, то виникає прагнення чимось за­повнити свій вільний час, організувати його по-своєму, не завжди розумно.

До порушень шкільного режиму окремими учнями призводить і невміння деяких учителів працювати з пе­дагогічно занедбаними дітьми, промахи і помилки в ро­боті з ними, спричинені тим, що педагоги не розкривають мотивів їх негативної поведінки, знання яких дає мож­ливість ефективніше будувати виховну роботу з ними.

Так, якщо вихованець погано поводиться через відсут­ність перспективи, через байдужість до свого майбутньо­го, то вся робота педагога спрямовується на формування в нього віри у це майбутнє, в можливість досягти його власними силами.

Школа багато втрачає у вихованні свідомої дисципліни через те, що не завжди дотримується суворої регламентації життя та діяльності учнів. А. Макаренко з цього приводу писав, що саме «школа повинна з першого ж дня поставити перед учнем тверді, незаперечні вимоги нашого суспільст­ва, озброювати дитину нормами поведінки, щоб вона знала, що можна і чого не можна, що похвально і за що не похва­лять». Це регламентування має визначатися правами і обов'язками школярів, передбаченими Законом України «Про освіту». Учням створено всі умови для навчання і пра­ці в школі, тому кожен з них повинен сумлінно і свідомо ви­конувати свої обов'язки. Повага учнів до закону полягає у свідомому дотриманні правил поведінки, дисципліновано­сті, боротьбі з порушеннями вимог шкільного режиму, до­помозі педагогічному колективу в організації навчально-виховного процесу. Одне слово, учень має глибоко усвідо­мити, що поведінка і ставлення до навчання — не лише йо­го особиста справа, що його обов'язок як громадянина — сумлінно вчитися, зразково поводитися й утримувати ін­ших від не достойних учинків.