Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції. ЗАГАЛЬНІ ОСНОВИ ПЕДАГОГІКИ.doc
Скачиваний:
582
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
3.44 Mб
Скачать

1.Сутність профорієнтаційної роботи в школі.

Який напрям виховання вивчали? Чим повинно завершуватися трудове виховання школярів?

Завершальним етапом психологічної та практичної під­готовки учнів до трудової діяльності є їх правильна профе­сійна орієнтація.

Професійна орієнтація — система організації та проведення нав­чально-виховної роботи, спрямованої на засвоєння учнями необ­хідних знань про соціально-економічні й психофізіологічні умови правильного вибору професії, формування в них уміння аналізу­вати вимоги різних професій до психологічної структури особисто­сті, а також свої професійно значущі якості, шляхи й засоби їх роз­витку.

Професійна орієнтація — це цілеспрямована діяльність ви­хователя, що передбачає надання допомоги вихованцеві у пра­вильному виборі професії. Це сукупність психолого-педагогічних, медичних та організаційних заходів впливу на вихованців з метою виявлення і формування їхніх професійних інтересів та здібностей і вплив на вибір професії відповідно до соціаль­но-економічних потреб, особистих схильностей, психічних і фізичних можливостей.

Вибір професії — один із головних у житті людини. По суті, він є вибором життєвого шляху, долі. Від нього багато залежить, наскільки людина зможе реалізувати себе в різних сферах життєдіяльності, якими будуть її власні набутки та віддача від неї суспільству. Тому вибір професії — точка, в якій схрещуються інтереси особистості та суспільства. Правильний вибір професії — це моральне задоволен­ня, висока самооцінка. Водночас це й висока продуктив­ність праці, висока якість продукції. Вибір професії — точка, в якій сходяться інтереси особистості та суспільст­ва, де можливе й необхідне поєднання особистих і загаль­них інтересів.Для кожної людини вибір професії — це вибір долі. І за­гальноосвітня школа має допомогти кожному вихованцеві обрати доцільну для нього професію.

Зважаючи на це, профорієнтаційна робота в школі має враховувати, з одного боку, схильності людини, з іншого — тенденції розвитку суспільства, господарсько-економічної системи, які потребують професійно мобільних кадрів, здат­них організувати і розвивати свою справу, до конкурентної боротьби за робоче місце, до розвитку своєї кваліфікації, а за потреби і до перекваліфікації.

Свідомий вибір професії передбачає якомога ширшу обізнаність учня про професії, їх особливості, здатність співставити свої можливості з професійними вимогами, врахувати потреби суспільства в кадрах певних спеціа­льностей.

Наприкінці 90-х років в Україні налічується понад 7800 назв професій. Можливості для професійного вибору досить широкі. Проте рівень профорієнтаційної роботи загальноосвітніх на­вчально-виховних закладів недостатній. Сучасний рівень ви­робництва, насиченість технікою вимагають серйозного підходу до претендентів на її освоєння. А понад половина випускників шкіл обирають спеціальність без знання справи, а нерідко і не мають психолого-фізіологічних можливостей для зайняття тією чи іншою спеціальністю.

Завдання профорієнтації

1.ознайомлення учнів з професіями та правилами їх вибору, рекомендованими Мі­ністерством освіти і науки України;

2.виховання в молоді спрямованості на самопізнання і власну активність як ос­нову професійного самовизначення;

3.формування вміння зіставляти свої здібності з вимогами, необхідними для на­буття конкретної професії, складати на цій основі реаль­ний план оволодіння професією;

4. забезпечення розвитку професійно важливих якостей особистості.