Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції. ЗАГАЛЬНІ ОСНОВИ ПЕДАГОГІКИ.doc
Скачиваний:
585
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
3.44 Mб
Скачать

Типи та структура уроків

У дидактиці існує кілька підходів до класифікації уро­ків залежно від ознак, узятих за основу. Найбільш вдалою в сучасній теорії та практиці навчан­ня є класифікація, в основу якої покладено дидактичну мету і місце уроку в загальній системі уроків (Б. Єсипов, М. Махмутов, В. Онищук).

Кожен тип уроку має свою структуру, тобто склад (з яких елементів або етапів складається), послідовність (в якій послідовності ці елементи входять у заняття), зв'язок (як вони пов'язані між собою).

Типи та структура уроків

Типи уроків

Структура уроків

Комбінований урок

  1. Організаційний етап.

  2. Перевірки домашнього завдання.

  3. Всебічної перевірки знань.

  4. Підготовки учнів до активного свідомого засвоєння знань.

  5. Засвоєння нових знань.

  6. Закріплення нових знань.

7. Д.з.

Урок закріплення вивченого матеріалу

  1. Організаційний етап.

  2. Підготовки учнів до активного свідомого засвоєння знань.

  3. Всебічної перевірки знань.

4. Д.з.

Урок повторення

  1. Організаційний етап.

  2. Підготовки учнів до активного свідомого засвоєння знань.

  3. Повторення.

4. Д.з.

Урок систематизації та узагальнення вивченого матеріалу

  1. Організаційний етап.

  2. Узагальнення і систематизація.

3. Д.з.

Урок перевірки та оцінки знань

  1. Організаційний етап.

  2. Підготовки учнів до активного свідомого засвоєння знань.

  3. Всебічної перевірки знань.

  4. Д.з.

Майже в усіх типах уроків наявні такі структурні еле­менти: вступна частина, перевірка домашнього завдання, вивчення нового матеріалу, закріплення нового матеріалу, повідомлення домашнього завдання, закінчення уроку.

Час і місце, відведені на кожен структурний елемент уроку, визначаються побудовою уроку в цілому. Структура уроку повинна забезпечувати успішне розв'язання його навчально-виховних завдань, активізацію пізнавальної ді­яльності учнів, відповідати характерові навчального мате­ріалу, дидактичним і методичним засобам, які використо­вує вчитель. Отже, визначаючи структуру уроку, вчитель повинен враховувати тему і зміст, найдоцільніші методич­ні засоби і прийоми, конкретні умови, в яких проводити­меться урок, рівень підготовленості учнів тощо.

Схарактеризуємо 7 основних критеріїв сучасного уроку (за Хуторським)

1. Це урок самореалізації учня

На сучасному уроці учень не просто вивчає матеріал, а задіє свій потенціал, виявляє й розбудовує свої здібності. Щоб самореалізація відбулася, необхідні осмислені учнем мети, він повинен розуміти, навіщо й для чого він вивчає той або інший предмет.

2. Це урок відкриття нового

Відкривати можна суб'єктивно або об'єктивно нове. Але не будь-яке нове, а те нове, що відповідає особистісним освітнім потребам учня в кожній конкретній темі. Зовні це може бути новий спосіб розв'язання завдання, а внутрішньо – засвоєний спосіб розв'язання завдань.

3. Це урок створення освітньої продукції

Принцип продуктивності в освіті – основа успіху людини в житті. Якщо учень навчився на уроках створювати освітню продукцію (вірші, моделі, плани, учинки й ін.), він і в майбутньому завжди зможе бути корисний людям.

4. Це урок розвитку компетентностей

У кожному навчальному предметі реально або потенційно закладені компетенції. Наприклад, компетенції мандрівника припускають, що учень, вивчаючи географію, розуміє, навіщо, де й для чого йому потрібно побувати, знає, що містить у собі план подорожі, володіє способами застосування різних типів карт, має досвід подорожей і т.д.

5. Це урок комунікацій

Сучасний урок не може залишатися монологичним, коли вчитель говорить, а учні відтворюють. Діалог, спільні проекти – це те, що потрібно учневі вже в школі, а не тільки в його майбутній професії.

6. Це метапредметний урок

«Мета» – означає «стоїть за». За кожним навчальним предметом, темою, фундаментальним освітнім об'єктом – перебувають його першооснови. Вивчаючи предметне, завжди необхідно дати учням подивитися далі.

7. Це урок соціального обліку

Людям доводиться жити не тільки за своїми бажаннями і можливостями. Потрібно вчити дітей співвідносити своє життя із зовнішніми обставинами, не втрачаючи при цьому свого змісту й цілей.

На перший погляд може здатися, що важко застосовувати всі сім критеріїв до кожного уроку. Дійсно, неможливо чисто механічно займатися 5 хвилин самореалізацією учня, що випливають 5 хвилин – відкриттям нового і т.д. Мова йде про цілісну систему критеріїв. Освоєння названих критеріїв - професійне світоглядне завдання вчителя, яке не вирішується одномоментно, але служить підставою для побудови СИСТЕМИ УРОКІВ. І якщо вчитель пережив, прийняв і навчився реалізовувати кожний із зазначених критеріїв, він буде здатний забезпечити їх у комплексі.