Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції. ЗАГАЛЬНІ ОСНОВИ ПЕДАГОГІКИ.doc
Скачиваний:
585
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
3.44 Mб
Скачать

Висновки

Трудове виховання як певна організація діяльності і спілку­вання школярів, яка забезпечує формування ставлення особисто­сті до праці, її професійне самовизначення, є складовою части­ною духовного розвитку особистості.

Рішення основних завдань трудового виховання школярів спря­мовано на усвідомлення ними ролі праці, реальних перспектив її, самовизначення в житті, виховання психологічного настрою на участь у праці, культури праці і ін. Навчальна праця, виробнича, суспільно корисна, самообслуговування сприяють обгрунтовано­му вибору майбутньої професії.

Позитивні результати вказаних видів праці учнів визначають­ся дотриманням ряду педагогічних вимог до її організації: підпоряд­кування рішенню виховних завдань; розвиток позитивної мотива­ції, ініціативи, творчості, самостійності дітей; посильність праці, допомога в праці й корекція окремих дій, своєчасна оцінка ре­зультатів, наукова організація праці.

Особливо велика роль у свідомому виборі майбутньої професії професійної інформації, професійної консультації, а після вибору професії школярем — організації його соціально-професійної адаптації.

Основою для цього є міцні знання основ наук, а також знан­ня, вміння в галузі основ техніки, технології, організації виробни­цтва, якості особистості (працелюбство, дисциплінованість, відповідальність та ін.).

Сучасні умови розвитку суспільства вимагають і економічного виховання, що формує особистість, здатну до усвідомлення суті ринкової економіки і праці в її умовах.

Трудова підготовка учнів повинна здійснюватись у процесі всієї шкільної і позашкільної роботи. Рішенню вказаного завдання по­винні бути підпорядковані й загальноосвітні предмети, і факуль­тативні заняття, і гуртки в школах і в позашкільних установах (у тому числі гуртки з технічної творчості, сільськогосподарського дослідництва і ін.), різноманітні масові заходи, система трудового навчання.

Лекція № 19.

Тема. Профорієнтаційна робота в школі. Поняття «професійна орієнтація», «професійна діагностика», «професійна консультація». Етапи профорієнтаційної роботи в школі. Шляхи реалізації профорієнтаційної роботи.

План.

1.Сутність профорієнтаційної роботи в школі.

2.Характеристика компонентів профорієнтаційної роботи. Поняття «професійна орієнтація», «професійна діагностика», «професійна консультація».

3.Етапи здійснення профорієнтаційної роботи в школі.

4.Шляхи реалізації профорієнтаційної роботи.

Завдання роботи.

  1. Визначити поняття “професійна орієнтація”, “професійна діагностика”, “професійна консультація”.

  2. Ознайомити з сутністю та змістом профорієнтаційної роботи в школі.

  3. З’ясувати шляхи реалізації профорієнтаційної роботи.

  4. Дати загальну характеристику етапів здійснення профорієнтаційної роботи в школі.

  5. Вчити аналізувати, структурувати і фіксувати інформацію, встановлювати міжпредметні зв’язки, порівнювати.

Основні поняття. Професійна орієнтація, професійна діагностика, професійна консультація.

Список літератури.

Кузьмінський А.І., Омеляненко В.Л. Педагогіка : Підручник. – К.: Знання, 2007. – С. 295-300.

Лозова В.І. Теоретичні основи виховання і навчання : навч. посіб. / В.І. Лозова, Г.В. Троцко ; Харк. держ. пед. ун-т ім. Г.С. Сковороди. – 2-е вид., випр. і допов. – Х. : ОВС, 2002. – С. 80-87.

Фіцула М.М. Педагогіка / М.М. Фіцула. – К. : Академія, 2001. – С. 289–293.