Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції. ЗАГАЛЬНІ ОСНОВИ ПЕДАГОГІКИ.doc
Скачиваний:
585
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
3.44 Mб
Скачать

Мета шкільної освіти

Навчити вчитися, знаходити оптимальні способи досягти поставленої мети, оцінювати отримані результати, організовувати свою діяльність, співпрацювати з іншими учнями.

Навчити пояснювати явища дійсності, їх сутність, причини, взаємозв'язки, використовуючи відповідний науковий апарат, тобто вирішувати пізнавальні проблеми.

Навчити орієнтуватися в ключових проблемах сучасного життя — екологічних, політичних, міжкультурної взаємодії й інших, тобто вирішувати аналітичні проблеми.

Навчити орієнтуватися у світі духовних цінностей, що відбивають різні культури й світогляди, тобто вирішувати аксиологічні проблеми.

Навчити вирішувати проблеми, пов'язані з реалізацією певних соціальних ролей (виборця, громадянина, споживача, пацієнта, організатора, члена родини і т.д.).

Навчити вирішувати проблеми, загальні для різних видів професійної й іншої діяльності (комунікативні, пошуку й аналізу інформації, прийняття рішень, організації спільної діяльності й т.п.).

Навчити вирішувати проблеми професійного вибору.

Необхідно відзначити, що такий погляд на суть, завдання навчання, способи його організації й контролю над результативністю суттєво відрізняється від традиційного.

Основні категорії КП «компетенція» і «компетентність». Ми нерідко використовуємо ці слова в повсякденному житті. Однак, учені вкладають у них особливий зміст.

Компетентнісний підхід

Основні категорії

Компетенція – заздалегідь задана соціальна вимога (норма) до освітньої підготовки учня, необхідної для його ефективної продуктивної діяльності в певній галузі. Компетенції для учня – це образ його майбутнього, орієнтир для освоєння.

Компетентність – володіння учнем відповідною компетенцією, его особистісне ставлення до неї й предмету діяльності. Компетентність – якість, що вже відбулася, особистості (сукупність якостей) учня й мінімальний досвід діяльності в заданій галузі.

У Державному стандарті терміни вживаються в такому значенні

Компетенція - суспільно визнаний рівень знань, умінь, навичок, ставлень у певній галузі діяльності людини.

Компетентність - набута в процесі навчання інтегрована здатність особистості, яка складається зі знань, досвіду, цінностей і ставлення, що можуть цілісно реалізовуватися на практиці.

Компетенція не зводиться тільки до знань або тільки до вмінь. В одній із педагогічних дискусій з питань компетентностного підходу було запропоновано наступне визначення: компетентність — це здатність людини діяти в ситуації невизначеності.

Природа компетентності така, що вона, є продуктом навчання, але не безпосередньо випливає з нього, а є наслідком саморозвитку людини, його особистісного росту, наслідком самоорганізації й узагальнення досвіду.

Таким чином, розмежування понять «компетенція» і «компетентність» здійснюється по підставі: потенційне – актуальне, когнітивне – особистісне.

Згадаємо випускні іспити в школі, наприклад, із історії. Відмінна відповідь передбачала відтворення учнем великого обсягу складного за змістом матеріалу. Це – традиційний підхід. Але з погляду КП така відповідь недостатня як ознака високого рівня освіченості випускника. Компетентностный підхід не заперечує значення знань, але він акцентує увагу на здатності використовувати отримані знання. Нам добре знайомий традиційний підхід в освіті. Порівняємо його з КП.

Порівняльна характеристика компетентнісного й традиційного підходів до навчання

Підстави для порівняння

Традиційний підхід

Компетентнісний підхід

Мета навчання

Передача/придбання теоретичної суми переважно абстрактних ЗУНів, що становлять зміст освіти

Орієнтація на практичну складову змісту освіти, що забезпечує успішну життєдіяльність (компетенції)

Основна формула результату навчання

«Знаю, що»

«Знаю, як»

Характер освітнього процесу

Репродуктивний

Репродуктивний

Домінуючий компонент процесу

Контроль

Практика й самостійна робота

Характер контрольних процесів

Статистичні методи оцінки навчальних досягнень

Комплексна оцінка навчальних досягнень (портфоліо – продукт творчого навчання)

Освіту можна зрівняти з процесом будівництва: необхідні будівельні матеріали й уміння будувати. Традиційний підхід орієнтований на нагромадження будівельних матеріалів. У результаті ми маємо склад таких матеріалів і людей, здатних відпустити необхідні матеріали. Компетентністний підхід орієнтований на будівництво будинку, на розвиток уміння ефективно використовувати будівельні матеріали. У результаті ми одержуємо людей, які вміють будувати будинок. Звичайно, це порівняння умовне, але істотні відмінності в підходах воно відбиває.

Ученими визначена