Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції. ЗАГАЛЬНІ ОСНОВИ ПЕДАГОГІКИ.doc
Скачиваний:
585
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
3.44 Mб
Скачать

2. Виникнення та етапи розвитку дидактики.

Які витоки виникнення і розвитку сучасних шкіл у світовій освітній практиці?

Виникнення школи припало на епоху переходу від общинно-родового ладу до соціально-дифференційованого суспільства. Не дивлячись на те, що стародавні цивілізації, як правило, існували відокремлено одна від одної, вони керувалися принципово загальними основами у галузі освіти людини. Саме виникнення і розвиток писемності виступило найважливішим фактором генезису школи. Оскільки письмо ставало технічно більш складним засобом передачі інформації, воно вимагало спеціального навчання - перший чинник.

Другим чинником, що зумовив появу шкіл, послужив розподіл діяльності людини на розумову і фізичну працю. Розподіл праці спричинив формування різних спеціалізацій і спеціальностей, у тому числі професії учителя і вихователя. Певний результат громадського розвитку виразився і у відносній самостійності школи від інститутів церкви і держави. В першу чергу, вона затвердилася як школа письма. Її мета полягала в тому, щоб навчити умінню читати і писати, або грамоті, окремих представників суспільства (аристократії, служителів культу, ремісників і торгівців).

Сім'я, церква і держава були осередком освіти в епоху прадавніх цивілізацій. Тому з'являються школи різних видів : домашні, церковні, приватні і державні.

Перші навчальні заклади, що навчали грамоті, дістали різні назви.

Наприклад, "будинками табличок" називалися школи грамоти в древній Месопотамії, а в період розквіту Вавілонської держави вони переросли в "будинки знань".

У Стародавній Індії з'явилися спочатку сімейні школи і лісові школи (навколо гуру збиралися його вірні учні; навчання проходило на свіжому повітрі).

У Римській імперії оформилися тривіальні школи, зміст навчання яких представляв тривіум - граматика, риторика, діалектика, і граматичні школи - учбові заклади вищого ступеня, де навчали чотирьом предметам - арифметиці, геометрії, астрономії, музиці, або квадривиуму. Тривіум і квадривиум складали програму семи вільних мистецтв. У IV столітті з'явилися риторичні школи, які головним чином готували ораторів і юристів для Римської імперії.

В період середньовіччя (XIII - XIV століття) з системи навчання в Європі зародились цехові і гільдійські школи, а також школи рахунку для дітей торговців і ремісників, в яких навчання велося на рідній мові. В цей же час з’явились міські школи для хлопчиків і дівчаток, де викладання велося як на ріднsq, так і латинськsq мовах, і навчання мало прикладний характер (крsv латині вивчали арифметику, елементи діловодства, географію, техни-ку, природні науки). Розвиток західноєвропейської школи в період з XV до першої третини XVII століття тісно пов'язаний з переходом феодального суспільства до індустріального. Упродовж XV - XVII віків місце учителя-священика в початковій школі поступово займає професійний педагог, що отримав спеціальну освіту і підготовку. У зв'язку з цим змінюється соціальний стан учителя. Раніше він жив на підношення від общини і прихожан. З кінця XVI століття праця учителя оплачувалася общиною. Одночасно намітилося поліпшення в організації освітнього процесу: в класах з'являються підручники і шкільні дошки.

Я.А. Коменский популяризував термін. Коменский позначив суть освіти, розробив принципи, методи дидактики, класно-урочну систему, обгрунтував значення легкості, лаконічності, наочності, викладання на материнській мові. Він першим сказав, що призначення дидактики - формувати світогляд особи.

У 18 столітті просвітники Руссо, Дидро і інші говорили про з'єднання навчання і ремісничої праці, врахування інтересів і спостережень учнів, критикували зубріння. Песталоцці прагнув з'єднати навчання і роботу дітей на фабриці, він вважав, що знання потрібно давати послідовно, систематизувати їх. Дистервег говорив про важливість самостійності в навчанні.

У 19 ст. Ушинський говорив про навчання на рідній мові, про важливість навчання, яке розвиває здібності дитини, про врахування вікових і психологічних особливостей учнів. У XIX столітті в Західній Європі і США були закладені законодавчі основи школи. Таким чином, клас промислової буржуазії, домінуючий в суспільстві, прагнув зміцнити свої позиції в перспективі майбутнього. У провідних промислових країнах здійснювалося становлення національної системи шкільної освіти і розширення участі держави в педагогічному процесі (його керуванні, у взаєминах приватної і громадської школи, у вирішенні питання про відділення школи від церкви). В результаті створювалися державні бюро, ради, департаменти, комітети, міністерства освіти. Усі учбові заклади підлягали державному контролю. Протягом XIX століття здійснилася диференціація на школи класичного зразка і сучасні.

В результаті історичних шкільних реформ в XX столітті були укріплені основи обов'язкового безкоштовного початкового навчання і платної (за винятком США і Франції: в США діє державна система безкоштовного навчання до 16-18 років, у Франції навчання в середній школі стало часткове безкоштовним з початку 1940-х років) державної середньої освіти; була розширена програма початкового навчання; з'явилися проміжні типи шкіл, що єднали початкову і середню освіту; була розширена програма. У 20 ст. було розроблено декілька дидактичних систем, які актуальні і сьогодні. Вони спираються на дані психології.

Як основні освітні системи, на Україні функціонують масові загальноосвітні школи, гімназії, ліцеї, школи-лабораторії, школи-інтернати (для обдарованих дітей або дітей з відхиленнями в розвитку), тощо.

Висновок. Поступовий розвиток суспільства вплинув на появу шкіл та розробку шляхів ефективної організації навчального процесу та появу дидактики як галузі педагогіки, що вивчає особливості процесу навчання.