Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
книга ГПП Подцерковний 2012.doc
Скачиваний:
298
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.83 Mб
Скачать

§7 Оскарження дій чи бездіяльності органів Державної виконавчої служби в господарському суді

При виконанні рішення, ухвали, постанови господарського суду, безсумнівно, можуть виникнути численні розбіжності між учасниками виконавчого провадження, в тому числі з приводу правомірності діяльності державних виконавців.

З метою забезпечення належного захисту прав та інтересів учасників виконавчого провадження, законності, правильності та повноти вчинюваних дій державної виконавчої служби, Законом України «Про виконавче провадження» та нормами ГПК України передбачений порядок оскарження діяльності (дій або бездіяльності) посадових осіб та в цілому органів ДВС.

Нині існує два способи оскарження:

  • в адміністративному порядку;

  • в судовому порядку.

Адміністративний порядок зумовлений можливістю звернення зі скаргою на дії або бездіяльність державного виконавця або начальника відділу державної виконавчої служби безпосередньо до вищестоящої посадової особи або органу - відповідно до начальника відділу державної виконавчої служби або до вищого за підлеглістю органу державної виконавчої служби.

Такі скарги мають елемент субординаційних відносин між особою (органом), діяльність якої оскаржується, та особою (органом), яка розглядає скаргу, що й зумовлює адміністративний характер цього порядку, основними ознаками якого є публічність та владні повноваження щодо підзвітних кадрів.

Суб’єктами звернення зі скаргою можуть бути стягувач й інші учасники виконавчого провадження. Боржник має право оскаржувати рішення, дії або бездіяльність державного виконавця й інших посадових осіб державної виконавчої служби виключно в судовому порядку.

Згідно зі ст. 82 Закону України «Про виконавче провадження» скарга, подана у виконавчому провадженні до начальника органу державної виконавчої служби, якому він безпосередньо підпорядкований, розглядається у десятиденний строк.

Оскарження рішення, дії або бездіяльності державного виконавця й інших посадових осіб державної виконавчої служби до начальника відповідного відділу або керівника вищого в порядку підлеглості органу цієї служби не може бути підставою для відмови у прийнятті скарги судом, оскільки на ці правовідносини поширюється юрисдикція суду (ст.ст. 55, 124 Конституції України).

Судовий порядок оскарження дій або бездіяльності Державної виконавчої служби передбачений Конституцією України, ст. 121-2 ГПК України, ст. 82 Закону України «Про виконавче провадження» та Законом України «Про державну виконавчу службу».

Скарги на дії чи бездіяльність органів Державної виконавчої служби щодо виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів можуть бути подані стягувачем, боржником або прокурором протягом десяти днів із дня вчинення оскаржуваної дії, або з дня, коли зазначеним особам стало про неї відомо, чи з дня, коли дія мала бути вчинена.

Таким чином, у порядку господарського судочинства дії чи бездіяльність державного виконавця можуть бути оскаржені лише стягувачем, боржником або прокурором і тільки при виконанні рішень у господарських справах.

Заяви та скарги з приводу рішень, дій або бездіяльності державної виконавчої служби, ухвалених (учинених) під час виконання рішень у господарських справах, подані особами, які цією нормою не визначені як суб’єкти оскарження, підлягають розгляду в порядку адміністративного судочинства1.

Окрім цього в п. 8 Роз’яснення № 04-5/365 міститься важлива вказівка про те, що скарги на дії чи бездіяльність органів державної виконавчої служби щодо виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів розглядає виключно місцевий господарський суд, який відповідну справу розглянув у першій інстанції.

Скарги та заяви мають відповідати загальним вимогам відносно форми та змісту позовної заяви, передбачених положеннями ГПК України та містити відомості, перелічені в ч. 7 ст. 82 Закону України «Про виконавче провадження», а саме: реквізити виконавчого документа (назву виконавчого документа, орган, який його видав, дата видачі виконавчого документа та його номер, резолютивна частина виконавчого документа); зміст оскаржуваних дій (бездіяльності) та норму закону, що порушена; викладення обставин, якими скаржник обґрунтовує свої вимоги, підпис скаржника або його представника із зазначенням дня подання скарги.

Виконання рішення, ухвали, постанови господарського суду є невід’ємною частиною судового процесу, тому господарські суди не мають порушувати нове провадження за скаргою на дії чи бездіяльність органів державної виконавчої служби. У зв’язку з цим така скарга не підлягає оплаті державним митом1.

Слід зауважити, що встановлений у ч. 1 ст. 121-2 ГПК України десятиденний строк для подання скарги є процесуальним і тому відповідно до вимог ст. 53 ГПК України може бути відновлений за наявності поважних причин його пропуску.

Учасник виконавчого провадження (особа, залучена до проведення виконавчих дій), який звернувся до суду зі скаргою чи заявою, бере участь у їх розгляді як заявник, а інші учасники цього провадження, прав і обов’язків яких безпосередньо стосується зазначене звернення, - як зацікавлені особи.

Про час і місце розгляду скарги на дії органів Державної виконавчої служби повідомляються ухвалою стягувач, боржник чи прокурор та орган виконання судових рішень.

В ухвалі про час і місце розгляду скарги господарському суду слід зобов’язувати заявника надіслати копію скарги цьому органові, іншій стороні виконавчого провадження або прокурору. Важливим є те, що невиконання цього припису ухвали не є перешкодою для розгляду скарги, однак може бути підставою для його відкладення.

Неявка боржника, стягувача, прокурора чи представника органу державної виконавчої служби в судове засідання не є перешкодою для розгляду скарги.

Практичним узагальненням судової практики в окресленій категорії справ є Постанова Пленуму Верховного Суду України від 26 грудня 2003 р. № 14 «Про практику розгляду судами скарг на рішення, дії або бездіяльність органів і посадових осіб Державної виконавчої служби та звернень учасників виконавчого провадження »2.

Відповідно до п. 1 вказаної Постанови ВСУ №14 при розгляді справ за скаргами на рішення, дії або бездіяльність органів і посадових осіб державної виконавчої служби та за зверненнями учасників виконавчого провадження суди, зокрема, мають керуватися положеннями ст. 55 Конституції України, ст. 6 Конвенції про захист прав і основних свобод людини (Рим, 4 листопада 1950 p.; ратифікована Законом України від 17 липня 1997 p. № 475/97-ВР), розділу XIV ГПК України, іншого законодавства, яким урегульовано ці питання.

  1. Про деякі питання практики виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів України: Роз’яснення Вищого господарського суду України від 28.03.2002 р. № 04-5/365 // Вісн. господар, судочинства. - 2002. - № 3.

  2. Вісник Верховного Суду України. - 2004. - № 2.

393

У свою чергу, за п. З роз’яснено, що в разі відсутності спеціальної норми щодо вирішення певних питань, які виникають при розгляді скарг на рішення, дії або бездіяльність посадових осіб державної виконавчої служби, до заяв (скарг) учасників виконавчого провадження мають застосовуватися положення ГПК, якими врегульовано аналогічні питання.

Так, ст. 22 ГПК України передбачено право позивача до прийняття рішення зі справи змінити підставу або предмет позову, збільшити або зменшити розмір позовних вимог, відмовитися від позову. З урахуванням наведеного відповідні права щодо скарги (тобто зміни її підстав та предмета) на дії чи бездіяльність органів Державної виконавчої служби має й особа, яка подала таку скаргу1. Те саме стосується будь-яких інших процесуальних питань, які можуть виникати при розгляді скарг на рішення, дії або бездіяльність посадових осіб державної виконавчої служби.

За результатами розгляду скарги виноситься ухвала, в якій господарський суд або визнає доводи заявника правомірними і залежно від їх змісту визнає постанову державного виконавця щодо здійснення заходів виконавчого провадження недійсною, чи визнає недійсними наслідки виконавчих дій, або зобов’язує орган державної виконавчої служби здійснити певні виконавчі дії, якщо він ухиляється від їх виконання без достатніх підстав, чи визнає доводи скаржника неправомірними і скаргу відхиляє. Наведену ухвалу суду може бути оскаржено.

Контрольні запитання:

  1. Дайте визначення виконавчого провадження як завершальної стадії господарського судочинства.

  2. Класифікуйте учасників виконавчого провадження та наведіть характеристику кожного з них.

  3. Чи має право видати наказ апеляційний господарський суд? Відповідь обґрунтуйте.

  4. У яких випадках виконавче провадження підлягає обов’язковому зупиненню?

  5. Назвіть підстави для закінчення виконавчого провадження в господарському судочинстві.

  6. Наведіть особливості оскарження бездіяльності державних виконавців при здійсненні виконання актів господарського суду.

СПИСОК ОСНОВНОЇ РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

  1. Абова Т.Е. Арбитражный процесс в СССР: Понятие, основные принципы / Отв. ред. A.A. Мельников; Академия наук СССР. Ин-т государства и права. - М.: Наука, 1985. - 143 с.

  2. Абрамов H.A. Хозяйственно-процессуальное право Украины: Учеб. пособие (курс лекций). Изд. 2-е. - X.: Одиссей, 2003. - 336 с.

  3. Арбитражный процесс: Учебник для студентов юридических вузов и факультетов /Авт. кол.: Т.К. Андреева, Е.А. Борисова,

С.А. Иванова и др.; под общ. ред. М.К. Треушникова. - М.: Горо- дец, 2008. - 672 с.

  1. Арбітражний процес: Навч. посібник / Д.М. Притика, М.І. Ті- тов, B.C. Щербина та ін. - X., 1999. - 346 с.

  2. Бірюков О. М. Транскордонні банкрутства: теорія і практика: Монографія. - K.: ВПЦ «Київський університет», 2008. - 318 с.

  3. Боровик С.С., Джунь В.В., Мудрий С.М. Захист прав суб’єктів господарювання в арбітражних судах України. - K.: Оріяни, 2001. - 228 с.

  4. Балух B.C., Сурилов A.A. Одесский арбитражный суд: два века истории. - Одесса: Юрид. лит., 2001. - 328 с.

  5. Беляневич В.Е. Господарський процесуальний кодекс України: Наук.-практ. коментар. - K.: Юстиніан, 2008. - 872 с.

  6. Васильєв C.B., Ніколенко JI.M. Доказування та докази у господарському процесі України: Монографія. - X.: Еспада, 2004. - 192 с.

  7. Господарське процесуальне право України: Підручник / Чернадчук В.Д., Сухонос В.В., Нагребельний В.П., Лук’янець Д.М.; за заг. ред. В.Д. Чернадчука. - Суми: ВТД «Університетська книга», 2009. - 378 с.

  8. Демченко С.Ф. Теоретичні аспекти становлення і розвитку економічного судочинства в Україні: Монографія. - K.: Преса України, 2009. - 472 с.

  9. Демченко С.Ф. Теоретико-методологічні засади ефективності господарського судочинства: Монографія / С.Ф. Демченко. - K.: Преса України, 2009. - 240 с.

  10. Джунь В.В. Інститут неспроможності: світовий досвід розвитку і особливості становлення в Україні: Монографія. - Вид. 2-е, виправл. і доп. - K.: Юрид. практика, 2006. - 384 с.

  11. Кройтор В.А. Претензии и иски в практике разрешения хозяйственных споров: Науч.-практ. пособие. - X.: Эспада, 2001. - 352 с.

  12. Международный коммерческий арбитраж в Украине: законодательство и практика / Под ред. И.Г. Побирченко. - К.: Ин Юре - 973 с.

  13. Науково-практичний коментар до Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» / За ред. О.І. Харитонової. - X.: Одіссей, 2008. - 336 с.

  14. Осетинський А.Й Організація та функціональні засади діяльності суду касаційної інстанції господарської юрисдикції. - K.: Юрінком Інтер, 2006. - 192 с.

  15. Подцерковный О.П. Проблемы примирения сторон в арбитражном процессе // Підприємництво, господарство і право. - 2001. - № 4. - С. 10-14. »

  16. ПодцерковнийО.П. Проблеми реформування господарсько- процесуального законодавства // Актуальні проблеми держави і права: 36. наук, праць. - Вип. 46. - Одеса, 2009. - С. 175-182.

  17. Подцерковний О.П. Щодо зовнішнього та внутрішнього виміру поняття «господарський процес» // Право України. - 2011. - № 4.

  18. Побирченко И. Г. Советский арбитражный процесс. - K.: Вища шк., 1988. - 272 с.

  19. Побирченко И. Г. Хозяйственная юрисдикция (общее учение)/ И.Г. Побирченко - К.: РИО МВД УССР, 1973. - 252 с.

  20. Поляков Б.М. Коментар судової практики Верховного Суду України у справах про банкрутство. - K.: Логос, 2008. - 488 с.

  21. Поляков Б.М. Право несостоятельности (банкротства) в Украине. - К.: 1н Юре, 2003. - 440 с.

  22. Притика Д.М. Правові засади організації і діяльності органів господарської юрисдикції та шляхи їх удосконалення. - K.: Ін Юре, 2003. - 328 с.

  23. Притыка Д.Н. Хозяйственные споры и порядок их разрешения. - K.: Урожай, 1988. - 174 с.

  24. Степанов A.A. Предупреждение банкротства в рамках производства по делу о банкротстве: теория и практика: Монография.

  • К.:КНТ, 2008 -312 с.

  1. Тітов М.І. Банкрутство: матеріально-правові та процесуальні аспекти. - X.: Консул, 1997. - 192 с.

  2. Фурса С.Я., Щербак C.B. Законодавство України про виконавче провадження: Наук.-практ. коментар. - K.: Ін Юре, 2004. - 976 с.

ЗМІСТ

ГОСПОДАРСЬКЕ ПРОЦЕСУАЛЬНЕ ПРАВО 1

ВСТУПНЕ СЛОВО 3

ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА 4

Розділ 1 4

§ 1 4

Історія торговельної та господарської юрисдикції як передумова сучасної спеціалізації господарських судів 4

§3 Організація діяльності господарських судів щодо відправлення правосуддя 10

Поняття господарського процесуального права та його системоутворювальні елементи 16

§3 20

Джерела господарського процесуального права 20

Розділ З 24

Поняття господарських спорів та господарських справ 24

§ 2 26

Підвідомчість справ господарським судам 26

§3 34

Підсудність справ господарським судам 34

Розділ 4 39

УЧАСНИКИ ГОСПОДАРСЬКОГО ПРОЦЕСУ 39

§ 1 39

Поняття і класифікація учасників господарського процесу 39

§2 41

Суддя як головний учасник господарського процесу 41

§ 3 44

Права і обов’язки учасників господарського процесу. Зловживання процесуальними правами 44

§4 46

Сторони як учасники господарського процесу 46

§5 51

Треті особи як учасники господарського процесу 51

§6 55

Представники сторін і третіх осіб як учасники господарського процесу 55

§7 57

§8 60

§9 61

§ 2 64

§2 70

§ 2 73

§3 75

§4 78

§3 89

Заходи до забезпечення позову 89

§2 96

Досудове врегулювання господарських спорів та розбіжностей, що виникають при укладанні, зміні та розірванні господарських договорів 96

§3 98

Мирові угоди в господарському процесі 98

Розділ 10 ЗАСОБИ ГОСПОДАРСЬКО-ПРОЦЕСУАЛЬНОГО ПРИМУСУ ТА ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ 101

§ 1 Поняття господарсько-процесуального примусу та відповідальності 101

§2 102

Форми господарсько-процесуального примусу та відповідальності 102

СПЕЦІАЛЬНА ЧАСТИНА 106

§ 1 106

§ 2 107

§4 112

§ 1 117

§2 124

Розгляд заяви про відмову позивача від позову, визнання позову відповідачем чи мирової угоди сторін 124

§3 126

Закінчення провадження у справі без прийняття рішення 126

Розділ 13 130

§ 1 130

Порядок прийняття, форма та зміст рішення господарського суду 130

§ 2 134

Додаткове рішення 134

§3 134

Ухвали місцевого господарського суду 134

Розділ 14 ОСОБЛИВОСТІ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВАХ ПРО БАНКРУТСТВО 136

Сутність провадження у справах про банкрутство 136

§2 138

Підстави провадження у справі про банкрутство 138

§3 142

Учасники провадження у справах про банкрутство 142

Стадії провадження у справах про банкрутство 149

Порядок подання заяви та порушення справи про банкрутство 150

§6 154

Інші стадії провадження у справі про банкрутство 154

ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВАХ ЗА УЧАСТЮ ІНОЗЕМНИХ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ 161

Процесуальні права іноземних підприємств та організацій 161

§3 165

Порядок розгляду господарських справ за участю іноземних підприємств і організацій 165

Розділ 16 169

Сутність апеляційного оскарження 169

§2 172

Апеляційне провадження та порядок його реалізації 172

§3 175

Процесуальний порядок розгляду справ апеляційним господарським судом 175

§4 177

Повноваження апеляційної інстанції 177

Розділ 17 КАСАЦІЙНЕ ПРОВАДЖЕННЯ У ВИЩОМУ ГОСПОДАРСЬКОМУ СУДІ УКРАЇНИ 180

Загальна характеристика касаційного перегляду судових актів у господарському процесі 180

§2 181

Предмет і суб’єкти касаційного оскарження 181

3. Порядок касаційного оскарження 185

§4 186

Порядок касаційного провадження 186

Повноваження касаційної інстанції 188

Розділ 18 ПЕРЕГЛЯД СУДОВИХ РІШЕНЬ ВЕРХОВНИМ СУДОМ УКРАЇНИ 191

§2 193

Підстави, порядок подання та розгляду заяви про перегляд судових рішень Верховним Судом України 193

Розділ 19 ПЕРЕГЛЯД РІШЕННЯ, УХВАЛИ, ПОСТАНОВИ ГОСПОДАРСЬКОГО СУДУ ЗА НОВОВИЯВЛЕНИМИ ОБСТАВИНАМИ 196

§ 1 Поняття та значення перегляду судових актів за нововиявленими обставинами 196

§2 197

Підстави та умови перегляду судових актів за нововиявленими обставинами 197

§3 199

Порядок перегляду судового акта господарського суду за нововиявленими обставинами 199

Розділ 20 200

§ 1 200

Поняття та значення третейського (арбітражного) розгляду господарських спорів 200

Розгляд господарських спорів у третейських судах 201

§3 205

Особливість розгляду господарських спорів у міжнародному комерційному арбітражі 205

Розділ 21 ВИКОНАННЯ РІШЕНЬ, УХВАЛ, ПОСТАНОВ ГОСПОДАРСЬКОГО СУДУ 211

Загальна характеристика та правова природа інституту виконання судових рішень 211

§2 212

Учасники виконавчого провадження 212

§4 217

Порядок пред’явлення та виконання актів господарських судів 217

§ 5 221

Відстрочка та розстрочка, встановлення чи зміна способу та порядку виконання рішень господарського суду 221

§ 6 223

Зупинення та відновлення, завершення виконавчого провадження. Поворот виконання судового рішення 223

§7 225

Оскарження дій чи бездіяльності органів Державної виконавчої служби в господарському суді 225

СПИСОК ОСНОВНОЇ РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ 228

ГОСПОДАРСЬКЕ ПРОЦЕСУАЛЬНЕ ПРАВО 235

ГОСПОДАРСЬКЕ ПРОЦЕСУАЛЬНЕ ПРАВО

Підручник

Відповідальний за випуск С.В. Карплюк

Коректор К.В. Панченко

Підписано до друку ЗО. 12.2011.

Формат 60x90/16. Папір газетний. Гарн. шкільна. Облік.-вид. арк. 26,2. Вид. № 660.

Свідоцтво про видавничу діяльність і розповсюдження видавничої

Тираж 1000 прим. 2-й завод 500 прим.

,тво про видавничу діяльність і розповсюдження вида продукції: Серія ДК № 1784 від 14.05.2004 p., видане Державним комітетом телебачення і радіомовлення України

61057, Харків-57, вул. Чернишевська, 13, офіс, центр «Ліра», 807

Товариство з обмеженою відповідальністю «Одіссей*

, Харків-57, вул. Чернишевська, 13, офіс, центр «Лірі Тел./факс (057) 766-27-75 Для авторів e-mail: odissey2@gala.net Для замовлень e-mail: odissey_trade@gala.net Сайт: odisey.org

Надруковано в друкарні Принт-лідер м. Харків, вул. Рудик

1 Ушинский К.Д. О камеральном образовании // Ушинский К. Д. Собр. соч. - М.; Л., 1948. - Т. 1. - С. 208-209.

2 Побирченко И.Г. Предмет хозяйственного процессуального права // Проблемы социалистической законности: Республ. межвед. науч. сб. - X., 1982. - Вып. 10. - С. 42.

1 Балух B.C., Сурилов A.A. Одесский арбитражный суд. Два века истории. - Одесса, 2001. - C. 22-23.

2 Новоторговый устав 1667 р. [електронний ресурс] // режим доступу: http://www.hist.msu.ru/ER/Etext/novotorg.htm

3 Балух B.C. Два века истории хозяйственного правосудия Украины /

  1. C. Балух; [научн. ред.: проф. П.П. Музыченко, A.A. Сурилов]. - Одесса: Астропринт, 2008. - С.21.

1 Полное собраніе законовъ Россійской имперіи. Собраніе второе. Том VII. 1832,- САНКТПЕТЕРБУРГЪ, 1833. - Ст. 5360. - С. 268

2 Притика Д.М. Правові засади організації і діяльності органів господарської юрисдикції та шляхи їх удосконалення. - K.: Ін Юре, 2003. - 8-9.

1 Демченко С.Ф. Теоретичні аспекти становлення і розвитку економічного судочинства в Україні: Монографія / С.Ф. Демченко. - K.: Преса України, 2009. - С. 52-99.

2 Нох J. J. Commercial Justice in Belgium // Commercial Justice - Strasburg: Council of Europe Publishing, 1996. - P. 23-31.

3 Романов А.К. Правовая система Англии: Учеб. пособие. - М., 2000. - C. 246-247.

4 Правовые системы стран мира: Энциклопедический словарь / Отв. ред. проф. А.Я. Сухарев. - М.: Норма, 2002. - С. 761-762.

5 Briefing A. Ireland’s New Commercial Court In Action // http://www. finfacts.ie/bizl0/irelandcourt.pdf

1 Moloney Country report: The Commercial Court in Ireland // http:// www.mpmagazine.com

2 Stauber Alvin. Commercial Courts: A Twenty First Century Necessity? // Judicial Studies Institute journal. 2007:1. - P. 154-177.

3 Haynes B. Taking care of business: the case for commercial courts // littp://www.canadianlawyermag.com/

4 Commercial Justice - Strasburg: Council of Europe Publishing. - 1996. - P. 110-113.

1 Хозяйственное законодательство Украины: формирование и перспективы развития. - К.: Наук, думка, 1996. - С. 53.

1 Гражданский процесс Украины: Учебник / Под ред. Ю.С. Червоного. - K.: 2006, -С. 6-7.

2 Наир.: Арбитражный процесс: Учебное пособие / Под ред. P.E. Гукасяна и В.Ф. 'Гараненко. - М.: Юрид. лит., 1996. - С. 3-7.

3 Миколенко А.И. Административный процесс и административная ответственность в Украине: Учеб. пособие. - X.: Одиссей, 2004. - С. 114- 117.

1 Гражданский процесс: Учебник // Под ред. В.А. Мусина, H.A. Чечи- ной, Д.М. Чечота. - М.: Проспект, 1997. - С. 13.

2 Гражданский процесс Украины: Учебник // Под ред. Ю.С. Червоного. - С. 10.

1 Побирченко И.Г. Хозяйственные споры и формы их разрешения. Ав- тореф. .. дис. д-ра юрид. наук. 12.719. - X., 1971. // Цит. По кн.: Побирченко И.Г. Воспоминания. Документы. Размышления; - К.: 1н Юре, 2003. - С. 175.

2 Теория юридического процесса / В. М. Горшенев, В. Г. Крупнин, Ю. И. Мельников и др.; Под общ. ред. В. М. Горшенева. - X. : Вища шк., 1985. - С. 90.

Побирчснко 11. Г. Советский арбитражный процесс. - К., 1988. -

С.11-12.

' Гражданский процесс Украины / Под ред. Ю.С. Червоного. - К.: Истина, 200(). С. 2(5.

1 Господарське процесуальне право України: Підручник / В.Д. Чер- падчук, В.В. Сухонос, В.П. Нагребельний та ін.; за заг. ред. В.Д. Чернадчука. 2-ге вид. - Суми: Університетська книга, 2009. - С. 45.

1' Побирченко И.Г. Предмет хозяйственного процессуального права // Проблемы социалистической законности: Республ. межвед. науч. сб. - X., 1982. - Вып. 10. - С. 43.

2 Картузов М.Ю. Запобіжні заходи в господарському процесі: Авто- реф. дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.04 / Одес. нац. юрид. акад. - Одеса, 2010. - С. 9.

1 Абрамов H.A. Хозяйственно-процессуальное право Украины: Учеб. пособие (Курс лекций). - X.: Одиссей, 2003. - С. 11.

2 Абова Т. Е. Арбитражный процесс в СССР. Понятие, основные принципы. Отв. ред. A.A. Мельников. - Наука. - М., 1985. - С. 22, 27, 63.

3 Шакарян М. С. Соотношение судебной формы с иными формами защиты субъективных прав граждан // В кн.: Актуальные проблемы защиты субъективных прав граждан и организаций. Сб. науч. тр. ВЮЗИ. - М., 1985. - С. 9; Каллистрагова Р. Ф. Государственный арбитраж (проблемы совершенствования организации и деятельности). Автореф. дис. ... д-ра юрид. наук. - М., 1972. - С. 14-15; Тараненко В. Ф. К вопросу о правовой природе государственного арбитража. - Тр. ВЮЗИ. - М., 1979. - С. 79. Арбитражный процесс в СССР / Под ред. А. А. Добровольского. - М.: Изд-во МГУ, 1983. - С. 23.

1 Хозяйственное процессуальное право Украины: Учебник / Под ред. Е.И. Харитоновой. - X.: Одиссей, 2007 - С. 18.

Гражданский процесс Украины / Под ред. Ю.С. Червоного. - К., 2006. -С. 32-41.

1 Хозяйственное процессуальное право: Учебник / Под ред. Е.И. Харитоновой. - X.: Одиссей, 2007.- С. 39-41.

1 Господарське право. Підручник / О.П. Подцерковний, О.О. Квасніцька, A.B. Смітюх та ін.; за ред. О.П. Подцерковного. - X.: Одіссей, 2010. - С.53-63.

1 Абрамов H.A. Хозяйственно-процесуальное право Украины: Учеб. пособие. - X., 2002. - C. 52

2г Гурвич М.А. Право на иск. - М., Л.,1949. - С. 42.

3 Зайцев И. М. Сущность хозяйственных споров. - Саратов.: Изд-во Саратовского университета, 1974. - С. 24; Гукасян P.E. Проблема интереса в советском гражданском процессуальном праве / Отв. ред. М.А. Ви- кут. - Саратов: Приволж. кн. изд-во, 1970. - 190 с.

4 Бутнев В.В. Категориальный статус понятия «спор в праве» // Категориальный аппарат современной юридической науки. Тезисы итоговой научно-практической конференции. - Ярославль: ЯрГУ, 1984. - С.19-21.

Матиевский М.Д. Спор о праве и гражданское дело / М. Д. Маткев- ский // Правоведение. - 1978. - № 2. - С. 104-108.

1 Малько А. В., Субочев В. В. Законные интересы как правовая категория. - СПб.: Изд-во Р. Асланова «Юрид. центр Пресс», 2004. - С. 73.

1 Побирченко И. Г. Хозяйственная юрисдикция (общее учение) / И.Г. Побирченко. - К.: РИО МВД УССР, 1973. - С. 45.

2 Зайцев И. М. Сущность хозяйственных споров / И.М. Зайцев. - Саратов: Изд-во Саратов, ун-та, 1974. - С. 24.

1 Притика Д.М., Тітов М.І. Арбітражний процес: законодавство та практика застосування: Навч. посібник. В 2-х ч. - Ч. II. / Д.М. Притика. - X.: Консум, 1999. - С. 63.

1 Притика Д.М., Тітов М.І. Арбітражний процес: законодавство та практика застосування: Навч. посібник. В 2-х ч. - Ч. II. / Д.М. Притика. - X.: Копсум, 1999. - С. 63.

2 Побирченко И.Г. Советский арбитражный процесс. - К., 1988.- С. 149.

Беляневич В.Е. Господарський процесуальний кодекс України: Науково-практичний коментар. - К.: Юстініан, 2007.

‘ Беляневич В.Е. Господарський процесуальний кодекс України: Науково-практичний коментар. - К.: Юстініан, 2007.

Про деякі питання практики застосування норм Господарського процесуального кодексу України, порушені у доповідних записках про роботу господарських судів у першому півріччі 2007 p.: інформаційний лист ІІІЧ1У від 14 серпня 2007 р. № 01-8/675.

Інструкція з діловодства в господарських судах України : затвердженії наказом Голови Вищого господарського суду України від 10 грудня 2002 р. № 75 // Вісник господарського судочинства. - 2003. - № 1.

1 Грибанов В. П. Осуществление и защита гражданских прав. - М.: Статут, 2001. - С.21.

1 Арбитражный процесс: Учебник для вузов / Под ред. проф. М.К. Тре- ушникова. - М.: Изд-во «Спарк»; Юрид. бюро «Городец», 1997. - С. 110.

2 У справі за конституційним поданням 50 народних депутатів України щодо офіційного тлумачення окремих положень частини першої статті 4 Цивільного процесуального кодексу України (справа про охоронюваний законом інтерес): Рішення Конституційного Суду України від 1 грудня 2004 року № 18-рп/2004 // Вісник Конституційного Суду України. - 2005. - № 6.

12 Єдиний виняток чинне законодавство передбачає для деяких право- чинів AT, щодо укладення яких є заінтересованість (ст. 72 Закону України "Про акціонерні товариства").

2 Беляневич О. А. Неособистий позов як процесуальний засіб захисту публічних інтересів в господарському судочинстві // Юридична Україна. - 2006. - № 2. - С. 78-83.

Абрамов Н.А. Хозяйственно-процессуальное право Украины: Учебное пособие (курс лекций). - X.: Одиссей, 2003. - С. 69.

1 Графский М. Больше оснований - хороших и разных // Юридическая практика. - № 36 (350). - 6 сентября 2004.

1 Про участь в арбітражному процесі відособлених підрозділів юридичних осіб: Роз’яснення Вищого арбітражного суду України від 28.07.1994 р. № 02-5/492.

1 Притика Д.М., Тітов М.І., Гайворонський В.М. Господарський процесуальний кодекс України: Науково-практичний коментар. - X.: Консум, 2002. - С. 72.

22 Про деякі питання практики застосування окремих норм чинного законоданства у вирішенні спорів: Лист Вищого арбітражного суду України під 24 листопада 1997 р. № 01-8/452 // Бухгалтер. - 2003. - № 20.

1Абрамов Н.А. Хозяйственно-процессуальное право Украины: Учеб. пособие (курс лекций). - X.: Одиссей, 2003. - С.70.

2 Юдельсон К.С. Советский гражданский процесс. - М., 1956. - С.73-

74.

3 2 Гурвич М.А. Лекции по советскому гражданскому процессу. - М., I950. - С.61.

4 3 Васильев С.В. Хозяйственное судопроизводство Украины: Учеб. пособие / С.В. Васильев. - X.: Эспада, 2002. - С. 44.

1 Про деякі питання практики застосування Арбітражного процесуального кодексу України: Роз’яснення Вищого арбітражного суду України від 18.09.1997 р. № 02-5/289 // Вісник Вищого арбітражного суду України. - 1998. -№ 1.

1 Абрамов Н.А. Хозяйственно-процессуальное право Украины: Учеб. пособие (курс лекций). - X.: Одиссей, 2003. - С. 71.

1 Балюк І.А. Господарське процесуальне право. - К.: КНЕУ, 2002. -

С. 56.

2 Ромовська З.В. Українське цивільне право. Загальна частина: Академічний курс. - К.: Атіка, 2005. - С. 463.

1 Беляневич В.Е. Господарський процесуальний кодекс України: Науково-практичний коментар. - К.: Юстініан, 2007.

1 Про організацію представництва прокурором у суді інтересів громадянина або держави та їх захисту при виконанні судових рішень: Наказ Генеральної прокуратури України від 29 листопада 2006 р. № бгн // Бюлетень законодавства і юридичної практики України. - 2008. - № 10.

1 Іпуково-практичний коментар. - К.: Юстініан, 2007; Чечот Д. М. Участники гражданского процесса // Избранные труды по гражданскому процес- гу. СІІ6: Изд. Дом СПб гос. ун-та; Изд-во юрид. фак та СПб гос. ун-та. - 2005. - С. 183-184.

1 Треушников М.К. Судебные доказательства: Монография. - М.: Юри д. бюро «Городец», 1997. - С. 264.

2 Эйсман А. А. Заключение эксперта: Структура и научное обоснование. - М.: Юрид. лит., 1967. - С. 91.

3 Оскільки у господарському процесі не проводяться криміналістичні, судово-медичні і судово-психіатричні експертизи.

44 Довідник з підготовки матеріалів, що направляються на судову експертизу арбітражними судами: затверджений наказом Вищого арбітражного суду України, Міністерства юстиції України від 14 липня 1998 р. М 11 /40/5 // Вісник Вищого арбітражного суду України. - 1998. - № 4.

1 Беляневич В.Е. Господарський процесуальний кодекс України: Науково-практичний коментар. - К.: Юстініан, 2007.

2 Юридична енциклопедія. - К.: Укр. енциклопедія, ?.002. - Т. 4. - С. 492.

3 Строгович М.С. Курс советского уголовного процесса. - М.: Изд-во АН СССР, 1958. - С.111.

1 Абрамов Н.А. Хозяйственно-процессуальное право Украины: Учеб. пособие (курс лекций). - X.: Одиссей, 2003. - С.79.

Черданчук В.Д., Сухонос В.В. Основи господарського процесуального права України: Навч. посібник. - Суми. ВТД «Університетська книга», 2005. - С. 68.

Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України: Роз’яснення Вищого арбітражного суду України № 02-5 / 78 від 04.03.1998 р. // Бюлетень законодавства і юридичної практики України. - 2004. - № 6.

1 Якименко О. До питання про судові витрати // Право України. - 1992. -№4. - С. 44.