Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
книга ГПП Подцерковний 2012.doc
Скачиваний:
298
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.83 Mб
Скачать

§5 Відзив на позовну заяву. Зустрічний позов

Процесуальна рівність сторін у справі в господарському процесі забезпечується наданням відповідачу можливості захисту протії поданого позову шляхом надання до господарського суду заперечень. Змагальна форма процесу дозволяє відповідачу не чекати початку розгляду справи по суті, а вже після ознайомлення з позовом та наданими позивачем доказами визначитися зі способом захисту: а) наданням господарському суду відзиву на позовну заяву, або

б) поданням позивачу зустрічного позову.

Захист відповідача від позову може відбуватися шляхом використання матеріально-правових і процесуально-правових засобів захисту, що зумовлено змагальним характером господарського процесу.

Матеріально-правовий захист відповідача від позову здійснюється в рамках матеріального права, з тим, щоб спростувати цей позов по суті. Відповідач може стверджувати і доводити відсутність положень закону, на яких ґрунтуються вимоги позивача, або втрату чинності закону або непоширення його на ці правовідносини. Відповідач має право посилатися на відсутність усіх або окремих підстав позову, які передбачені нормою матеріального права, на пропуск строку позовної давності, неправильну правову оцінку фактичних обставин справи й інші юридичні факти. Господарський суд співставляє норми матеріального права з фактичними обставинами справи і може виявити відсутність тих юридичних фактів, на які посилається позивач.

Головна мета і сенс матеріально-правових заперечень проти по зову - це наведення аргументів про те, що відсутнє суб’єктивне матеріальне право, про захист якого просить позивач. Наслідком успішного матеріально-правового захисту проти позову буде винесення господарським судом рішення про відмову позивачеві в задоволенні його вимог.

Процесуально-правові заперечення проти позову - це аргументи відповідача, якими він прагне довести неправомірність власне судового процесу. Відповідач може стверджувати і доводити, що справа непідвідомча господарському суду, а також є інші обставини, вказані в ст.ст. 80, 81 ГПК України, які перешкоджають або свідчать про неможливість розгляду цієї справи в суді. Наслідком успішного процесуально-правового захисту буде винесення ухвали суду про припинення провадження у справі або про залишення позовної заяви без розгляду.

Заперечення проти позову можуть бути висловлені в різних заявах, клопотаннях відповідача. Крім того, ГПК України передбачає таку специфічну форму об’єднання всіх заперечень відповідача проти пред’явленого позову, як відзив на позовну заяву (ст. 59 ГПК України). Особа, що бере участь у справі, має право направити до господарського суду відзив на позовну заяву з доданими документами, що підтверджують заперечення проти позову та до кази направлення іншим особам, що беруть участь у справі, копій відниву та документів, які в них відсутні. Строк подання відзиву

на позовну заяву до господарського суду в ГПК України не встановлений. Ці положення ГПК мають диспозитивний характер, оскільки надіслання відзиву не с обов’язковим.

Відзив підписується повноважною особою відповідача або його представником. Відзив має містити: найменування позивача і номер справи; мотиви повного або часткового відхилення вимог позивача з посиланням на законодавство, а також докази, що обґрунтовують відхилення позовної вимоги; перелік документів та інших доказів, що додаються до відзиву (у тому числі про надіслання копкі відзиву і доданих до нього документів позивачеві, іншим відповідачам, прокурору).

Іншою формою захисту відповідача є подання зустрічного позову. Зустрічний позов - це позов, що подається відповідачем позивачу для одночасного розгляду з первісним позовом. Зустрічний позов характеризується самостійністю матеріально-правової вимоги відповідача до позивача.

Наприклад, орендодавець звернувся з до орендаря з позовом про стягнення орендної плати, а орендар подав зустрічний позов з вимогою про визнання договору оренди недійсним.

Зустрічний позов має певну специфіку, яка відрізняє його від первісного позову. По-перше, право подання зустрічного позову має не будь-який учасник процесу, а лише відповідач за первісним позовом; пред’являється він до первісного позивача. По-друге, подання зустрічного позову є можливим лише до початку розгляду господарським судом справи по суті, тобто до першого судового засідання у цій справі. По-третє, зустрічний позов має на меті захист від первісного позову або заліком, або спростуванням його частково чи повністю, або розглядом в одному провадженні хоча й різних, але взаємопов’язаних вимог.

Оскільки відповідач набуває свого процесуального статусу з моменту винесення ухвали про прийняття позовної заяви до розгляду і порушення провадження у справі, право на подання зустрічного позову виникає у відповідача з моменту винесення господарським судом цієї ухвали. Якщо позовну заяву за зустрічним позовом подано до винесення ухвали про прийняття позовної заяви до розгляду і порушення провадження у справі, ця позовна заява не має прийматися судом і підлягає поверненню.

Якщо відповідачів у справі двоє й більше, вони вправі звернутися зі спільним зустрічним позовом до позивача. Якщо у справі беруть участь двоє чи більше позивачів, відповідач вправі звернутися з зустрічним позовом до кожного окремо або всіх відповідачів.

Оскільки третя особа, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору, вступає у справу поданням позову, сторона може подати зустрічний позов відносно позову, поданого такою третьою особою.

Зустрічний позов повинен бути взаємно пов’язаний із первісним. Взаємна пов’язаність зустрічного та первісного позовів може виявлятися в такому:

а) обидва позови взаємно пов’язані, і їх спільний розгляд сприятиме оперативному і правильному вирішенню спору. Взаємна пов’язаність первісного і зустрічного позову може виражатися и підставах цих позовів або поданих доказах;

б) вимоги за зустрічним і первісним позовами можуть зараховуватися. Відповідно до ст. 601 ЦК України зобов’язання припиняється зарахуванням зустрічних однорідних вимог, строк ви конання яких настав, а також вимог, строк виконання яких не встановлений або визначений моментом пред’явлення вимоги. Зарахування зустрічних вимог може здійснюватися за заявою однієї

із сторін;

в) задоволення зустрічного позову виключатиме повністю або частково задоволення первісного позову. Подання такого зустрічного позову має на меті довести відсутність у позивача матеріально- правової підстави на задоволення первісного позову через відсутність матеріальних правовідносин, з яких випливає суб'єктивне право позивача за первісним позовом.

Найчастіше в практиці використовується подання зустрічного позову про визнання договору купівлі продажу об'єкта нерухомості недійсним при первісному позові про визнання права власності на об’єкт нерухомості, коли договір купівлі-продажу цього об’єкта є основним доказом у справі. У таких випадках задоволення зустрічного позову тягне за собою відмову в первісному позові повністю чи частково.

Відсутність однієї з перелічених підстав прийняття зустрічного позову тягне за собою повернення зустрічної позовної заяви з посиланням на ст. 60 ГПК України.

Зустрічний позов подається до місцевого господарського суду, який уже розглядає первісний позов, у формі позовної заяви за загальними правилами подання позовів. У п. 2 інформаційного листа ВГСУ від 11 квітня 2005 р. № 01-8/344 «Про деякі питання практики застосування норм Господарського процесуального кодексу України, порушені у доповідних записках про роботу господарських судів у 2004 році» зазначено, що при вирішенні питання про підсудність зустрічних позовних заяв слід виходити з того, що за змістом ч. 1 ст. 60 ГПК України зустрічний позов завжди розглядається спільно з первісним позовом в тому ж суді, в провадженні якого перебуває справа за первісним позовом.

Якщо позовну заяву за зустрічним позовом подано з порушенням вимог, викладених у ст.ст. 54-58 ГПК України, господарський суд повертає позовну заяву на підставі ст. 63 ГПК України. У випадку відсутності підстав прийняття зустрічного позову для сумісного розгляду з первісним позовом, установлених ч. 1 коментованої статті, позовна заява підлягає поверненню відповідно до ст. 60 ГПК України.

У випадку прийняття зустрічного позову до одночасного розгляду з первісним позовом господарський суд виносить ухвалу.

Це ухвала не про порушення провадження у справі за зустрічним поповом, а про прийняття зустрічної позовної заяви для спільного розгляду з первісним позовом.

Контрольні запитання:

  1. Поняття позову, позовних вимог, позовної заяви.

  2. У чому полягає сенс системи передумов права на звернення до господарського суду за судовим захистом?

  3. Поняття та види елементів позову. В чому полягає їх значення?

  4. Які способи захисту прав та законних інтересів суб’єкти господарювання повинні використовувати при поданні позову у господарський суд?

  5. В якій формі подається позовна заява до господарського суду?

  6. Які документи додаються до позовної заяви?

  7. Порядок подання позовної заяви.

  8. Підстави для відмови у прийнятті позову.

  9. Підстави повернення позову.

  10. Порядок порушення провадження у справі.

  11. Що таке відзив на позовну заяву? Що є наслідком неподання відзиву?

  12. Що таке зустрічний позов? Коли він подається? В чому проявляється взаємна пов’язаність зустрічного та первісного позовів?

Розділ 12