Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
книга ГПП Подцерковний 2012.doc
Скачиваний:
298
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.83 Mб
Скачать

§ 10 Посадові особи й інші працівники підприємств, установ, організацій, державних та інших органів як учасники господарського процесу

У господарському процесі відсутній такий вид учасників, притаманний іншим видам судових процесів, як свідки. Це зумовлено формалізацією діяльності суб’єктів господарювання, вимогами законодавства щодо документального оформлення господарських операцій, у тому числі господарських договорів.

Крім того, процесуальне значення такого винятку - оперативність розгляду господарських спорів, адже залучення свідків у процес зазвичай зумовлює відкладення розгляду справи й ужиття заходів щодо явки свідків, зокрема їх приводу тощо.

Натомість, ст.30 ГПК України передбачає можливість участі у господарській справі посадових осіб та інших працівників підприємств, установ, організацій, державних та інших органів, коли їх викликано для надання пояснень із питань, що виникають під час розгляду справи.

Ці особи є певною мірою аналогом інституту свідків у адміні-

стративному, цивільному та кримінальному процесі. Також їх не

слід плутати з представниками учасників процесу - юридичними особами (директорами, юрисконсультами, бухгалтерами), які, з позиції матеріального права, також є посадовими особами та працівниками підприємств, державних та інших органів, але мають процесуальний статус представників.

Зазначені особи подібні до свідків у тому, що мають відповідно до ст. 30 ГПК України з’явитися до господарського суду на його виклик, сповістити про відомі їм обставини у справі, подати на вимогу господарського суду пояснення в письмовій формі, що збігається з обов’язками свідків відповідно до ст. 70 КПК України, ст. 50 ЦПК України, ст.65 КАС України.

Однак усупереч загальним уявленням про правовий статус свідків, закріпленим у ЦПК України, КПК України, КАС України, у господарському процесі ці особи мають право знайомитися з матеріалами справи, давати пояснення, подавати докази, брати участь и огляді та дослідженні доказів. Такими повноваженнями свідки й інших видах процесу не наділені, і це логічно, оскільки цінність пояснень свідків полягає в тому, що вони свідчать про факти, сприйняті ними безпосередньо за допомогою органів почуттів.

Також, на відміну від свідків у цивільному, адміністративному і кримінальному процесах, посадові особи й інші працівники підприємств, установ, організацій у господарському процесі не несуть передбаченої ст.ст. 384-385 КК України кримінальної відповідальності за надання завідомо неправдивих свідчень та відмову від надання показань.

Особа, яка не є посадовою особою чи іншим працівником підприємства (установи, організації, органу), не може бути викликана для надання пояснень до господарського суду (п.12 інформаційного листа ВГСУ від 14 серпня 2007 р. № 01-8/675 «Про деякі питання практики застосування норм Господарського процесуального кодексу України, порушені у доповідних записках про роботу господарських судів у першому півріччі 2007 року»).

Ураховуючи викладене, очевидним стає доповнення господарського процесу інститутом свідків, хоча й з певними обмеженнями, які запобігають затягуванню розгляду справ. Зокрема, проект ГПК України, що перебуває на розгляді Верховної Ради України, передбачає заміну інституту посадових осіб та інших працівників підприємств, установ, організацій, державних та інших органів, що їх викликано для надання пояснень, на інститут свідків. Але містить застереження про залучення свідків (ст. 1): «Свідок викликається в судове засідання лише у разі неможливості встановлення фактичних обставин іншими засобами доказування».

Прикладом такої неможливості може бути необхідність установлення обставин прийняття об’єкта будівництва в експлуатацію, коли у відповідних актах міститься певна суперечність.

Контрольні запитання:

  1. Хто може бути визнаний суб’єктом господарського процесу?

  2. Визначте види учасників господарського процесу.

  3. Охарактеризуйте роль та повноваження суду у господарському процесі.

  4. Які передбачені права і обов’язки учасників господарського процесу?

  5. Що таке зловживання процесуальними правами?

  • Визначте правовий статус осіб, що беруть участь у справі?

  • Визначте правовий статус осіб, що сприяють вирішенню справи.