Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
книга ГПП Подцерковний 2012.doc
Скачиваний:
298
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.83 Mб
Скачать

Перелік скорочень

Верховний Суд України - ВСУ;

Вищий адміністративний суд України - ВАСУ;

Вищий господарський суд України - ВГСУ;

Господарський процесуальний кодекс України - ГПК України;

Господарський кодекс України - ГК України;

Державна Комісія з цінних паперів та фондового ринку - ДКЦПФР;

Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом - Закон України «Про відновлення платоспроможності...»;

Кабінет Міністрів України - КМУ;

Кодекс адміністративного судочинства - КАС України;

Кодекс України про адміністративні правопорушення - КУпАП;

Кримінальний кодекс України - КК України;

Міжнародний комерційний арбітражний суд при Торговельно- промисловій палаті України - МКАС;

Морська арбітражна комісія при Торговельно-промисловій палаті України - МАК;

Цивільний кодекс України - ЦК України;

Цивільний процесуальний кодекс України - ЦПК України;

ст., ст.ст. - стаття, статті;

п., п.п. - пункт, пункти;

пп. - підпункт, підпункти;

ч., ч.ч. - частина, частини

Вступне слово

Сильну, економічно та політично стабільну державу не можна побудувати, якщо не забезпечити належне функціонування органів правосуддя всіх ланок та спеціалізації. Водночас, сучасну систему судочинства в Україні нині неможливо уявити без господарських судів, розвиток яких має багатовікову історію.

Зокрема, у 2008 році в Україні відзначили 200-річчя господарського судочинства, що пройшло шлях від утворення першого на території Російської імперії Одеського комерційного суду, через відомчий арбітраж Радянського Союзу, до арбітражних та господарських судів незалежної України.

Прийнятий у 1991 році Арбітражний процесуальний кодекс, що 2001 року було трансформовано в Господарський процесуальний кодекс, закріпив основні надбання конституційних принципів незалежності та справедливості судового захисту прав і законних інтересів учасників господарських відносин. Протягом усіх років незалежності України арбітражні суди, а згодом господарські суди були орієнтиром для поліпшення діяльності всієї судової системи. Традиції оперативного й ефективного розв’язання економічних конфліктів є візитівкою господарських судів, мають бути збережені та поліпшені в складних умовах змін у суспільно-економічних відносинах.

Судово-правова реформа 2010 року остаточно підтвердила спеціалізацію господарських судів як судових органів, призначених для розгляду та вирішення господарських спорів і справ, що виникають між учасниками господарських відносин, і справ про банкрутство.

Спеціалізація господарських судів визнана законодавцем найважливішим фактором запобігання рейдерству, усунення корпоративних конфліктів, налагодження обігу цінних паперів тощо. Це явно видно на Прикладі корпоративних спорів, підвідомчість щодо яких саме життя змусило законодавця зосередити у виключній компетенції господарських судів.

По суті господарське судочинство виступає елементом загалом економічної системи держави, адже є тим мірилом законності ухвалених економіко-правових рішень, що рухають та розвивають економіку, забезпечують функціонування суб’єктів господарювання, захист приватної, державної та комунальної власності, утвердження правового господарського порядку в економіці.

Хоча сьогодні йдеться про реформування процесуальних засад господарського судочинства шляхом розроблення нового Господарського процесуального кодексу, але це не може похитнути загальної ідеї господарської (торговельної, комерційної) юрисдикції, що буде збережена при реформуванні, адже вона пройшла крізь століття, забезпечуючи оперативний, спрощений та ефективний судовий розгляд спорів у галузі економічних відносин.

Останнім часом активно розвивається наука господарського процесу. Після утворення кафедри господарського права і процесу, а також спеціалізованої вченої ради зі спеціальності 12.00.04 в Національному університеті «Одеська юридична академія» відбулися перші захисти з цього напряму наукових досліджень. За ініціативою Університету відбулося відкриття першого на теренах незалежної України структурного підрозділу вищого навчального закладу при судових органах - відділення кафедри господарського права і процесу при Одеському апеляційному господарському суді та господарському суді Одеської області.

Успішний розвиток господарсько-процесуальної науки доводить не лише користь від поєднання науки і практики для розв’язання складних проблем економічного судочинства, а й великий потенціал учених юристів-господарників, який можна ефективно використати для розбудови перспективного спеціалізованого процесу, яким є господарський процес, та від якого очікують, без сумніву, прогресивного супроводження економічних реформ.

Академік НАПрН України, д.ю.н., професор, президент Національного університету «Одеська юридична академія», Голова Комітету з питань правосуддя Верховної Ради України С.В. Ківалов