Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
книга ГПП Подцерковний 2012.doc
Скачиваний:
298
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.83 Mб
Скачать

8) Відомості про вжиття запобіжних заходів відповідно до розділу V-і гпк України.

Якщо позивач звертався до господарського суду із заявою про вжиття запобіжних заходів на підставі ст. 43-1 ГІ1К України, у Поповній заяві слід зазначити, до якого суду звертався позивач із відповідною заявою, який запобіжний захід було вжито господарським судом у випадку задоволення цієї заяви;

9) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви, вказується в позовній заяві як перелік додатків до позовної заяви.

Відповідно до ст. 57 ГПК України у цьому переліку вказуються документи, які підтверджують: вжиття заходів досудового врегулювання господарського спору у випадках, передбачених ст. 5 ГПК України, з кожним із відповідачів (у спорах, що виникають при укладанні, зміні та розірванні договорів, - відповідно, договір, проект договору, лист, який містить вимогу про укладання, зміну ми розірвання договору, відомості про пропозиції однієї сторони і розгляд їх у встановленому порядку, відповідь другої сторони, якщо її одержано, й інші документи; у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - копія претензії, докази її надсилання відповідачу, копія відповіді на претензію, якщо відповідь одержано); відправлення відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів; сплату державного мита у встановлених порядку і розмірі; сплату витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу; обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги. До позовної заяви, підписаної представником позивача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника позивача.

Позовна заява має містити підпис позивача або його повноважного представника, прокурора чи заступника прокурора із зазначенням дати подання позовної заяви.

Якщо фізична особа веде справу в суді самостійно, вона особисто підписує позовну заяву. Позовна заява від імені фізичної особи - підприємця може бути підписана її представником. Від імені юридичної особи позовну заяву підписує повноважна посадова особа, повноваження якої ґрунтуються на установчих документах та на рішеннях засновників, або представник, що діє на підставі довіреності.

Позовна заява з пакетом доданих документів подається до відповідного місцевого господарського суду, встановленого відповідно до правил підсудності, поштою або нарочним у канцелярію місцевого господарського суду. У разі подання позовної заяви нарочним, позивач повинен мати при собі копію позовної заяви, на якій канцелярії місцевого господарського суду слід проставити штамп з датою та часом прийняття цієї позовної заяви.

Позовні заяви, скарги й інші передбачені законом процесуальні документи, що подаються до господарського суду і можуть бути предметом судового розгляду, в порядку їх надходження підлягають обов’язковій реєстрації в автоматизованій системі документообігу господарського суду, яка здійснюється працівниками апарату відповідного господарського суду в день надходження документів. Положення про автоматизовану систему документообігу суду затверджено Радою суддів України за погодженням з Державною судовою адміністрацією України.

Визначення судді або колегії суддів для розгляду конкретної справи здійснюється автоматизованою системою документообігу господарського суду під час реєстрації відповідних документів за принципом вірогідності, який ураховує кількість справ, що перс бувають у провадженні суддів, заборону брати участь у перегляді рішень для судді, який брав участь в ухваленні судового рішення, про перегляд якого порушується питання, перебування суддів у відпустці, на лікарняному, у відрядженні та закінчення терміну повноважень. Справи розподіляються з урахуванням спеціалізації суддів.

§3

Відмова у прийнятті позовної заяви. Повернення позовної заяви

Після того як автоматизована система документообігу господарського суду визначає суддю для розгляду конкретної справи, він має розглянути подану позовну заяву та доданий пакет документів.

Після розгляду позовної заяви та доданих документів суддя господарського суду, на підставі ст. 62 ГПК України, може відмовити у прийнятті позовної заяви якщо:

  1. заява не підлягає розгляду в господарських судах України. Заява не підлягає розгляду в господарських судах України, якщо її подано з порушенням правил підвідомчості справ господарським судам, установлених у ст. 12 ГПК України;

  2. у провадженні господарського суду або іншого органу, який у межах своєї компетенції вирішує господарський спір, є справа зі спору між тими ж сторонами, про той же предмет і з тих же підстав або є рішення цих органів із такого спору. Тобто не допускається повторний розгляд тотожних справ. Тотожними є справи між тими ж сторонами, про той же предмет, з тих же підстав. Якщо судді відомо, що тотожна справа наявна в провадженні господарського суду чи іншого органу, який у межах своєї компетенції вирішує господарський спір, суддя зобов’язаний відмовити прийняти позовну заяву. Так само слід відмовити у прийнятті позовної заяви, якщо є рішення господарського суду чи іншого органу, який у межах своєї компетенції вирішує господарський спір між тими ж сторонами, про той же предмет і з тих же підстав. Під «іншим органом» слід розуміти третейський суд (арбітраж) або міжнародний комерційний арбітраж, а також суд іноземної держави;

  3. позов подано до підприємства, організації, які ліквідовано. Відповідно до ст. 59 ГК України суб’єкт господарювання вважається ліквідованим з дня внесення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ) запису про припинення його діяльності.

Цей перелік підстав є вичерпним і розширенню не підлягає, тобто суд не має права відмовити у прийнятті позовної заяви з підстав, інших, аніж викладені у ст. 62 ГПК України.

Так, у постанові Судової палати у господарських справах ВСУ від 18 березня 2002 р. у справі за позовом ЗАТ «Нафта К» до ВАТ «Лисичанськнафтооргсинтез» про зобов'язання передати паливно мастильні матеріали зазначається, що порушення справи про банкрутство не є підставою для відмови у прийнятті позовної заяви. Така відмова порушує конституційне право особи на судовий захист.

Про відмову в прийнятті позовної заяви виноситься ухвала, яка надсилається сторонам, прокурору чи його заступнику, якщо вони є заявниками, не пізніше трьох днів із дня надходження заяви. До ухвали про відмову у прийнятті позовної заяви, що надсилається заявникові, додаються позовні матеріали.

Ухвалу про відмову у прийнятті позовної заяви може бути оскаржено. У разі скасування цієї ухвали позовна заява вважається поданою в день первісного звернення до господарського суду. Цей припис має значення для вирішення питання про подання позову з дотриманням строків позовної давності.

Відмова у прийнятті позовної заяви унеможливлює повторне звернення до господарського суду з цією ж позовною заявою.

Після розгляду позовної заяви та доданих документів суддя господарського суду, на підставі ст. 63 ГПК України, може повернути позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо:

  1. позовну заяву підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано;

  2. у позовній заяві не вказано повного найменування сторін, їх поштових адрес, банківських реквізитів, ідентифікаційних кодів;

  3. у позовній заяві не вказано обставин, на яких ґрунтується позовна вимога, доказів, що підтверджують викладені в заяві обставини, обґрунтований розрахунок стягуваної чи оспорюваної суми;

  4. не подано доказів сплати державного мита в установлених порядку та розмірі;

  5. порушено правила поєднання вимог або об’єднано в одній позовній заяві кілька вимог до одного чи кількох відповідачів і сумісний розгляд цих вимог перешкоджатиме з’ясуванню прав і взаємовідносин сторін чи суттєво ускладнить вирішення спору;

  6. не подано доказів надсилання відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів;

  7. до винесення ухвали про порушення провадження у справі від позивача надійшла заява про врегулювання спору;

  8. не подано доказів сплати витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Наведений перелік підстав є вичерпним і розширеному тлумаченню не підлягає. Це означає, що будь-які інші порушення в оформленні позовної заяви та доданих до неї документів не можуть бути підставою для повернення позовної заяви. Так, якщо до позовної заяви додано копії документів, належним чином не засвідчені, суд не має права повертати позовну заяву, а повинен зобов’язати позивача надати суду належним чином засвідчені копії, а в разі необхідності - оригінали.

У постанові Судової палати у господарських справах ВСУ від 1 квітня 2003 р. у справі за позовом Головного міжрегіонального управління статистики у м. Києві до Центру ВАТ «Укртелеком» про повернення коштів у сумі 26 078,25 грн було зазначено, що господарський суд правомірно повернув без розгляду позовну заяву (п. 1 ст. 63 ГПК), оскільки з доданої до неї довіреності не вбачається надання особі, яка під писала позовну заяву, права підписувати її від імені позивача.

Суддя повертає позовну заяву позивачу не пізніше трьох днів із дня її надходження, про що виносить ухвалу. Ухвалу про повернення позовної заяви може бути оскаржено.

Повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення допущенного порушення.

Законодавець не встановлює обмеження строку для виправлення позивачем недоліків позовної заяви. Норми ГПК України не містять указівок про те, в який спосіб позивач повинен усунути виявлені господарським судом недоліки позовної заяви. Тому слід виходити зі змісту зазначених в ухвалі про повернення позовної заяви підстав. Якщо встановлені недоліки стосуються неповноти тексту позовної заяви, позивач мусить подати доповнення до неї; якщо до позовної заяви не додано певних документів, позивач має надіслати їх до господарського суду.