Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
книга ГПП Подцерковний 2012.doc
Скачиваний:
298
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.83 Mб
Скачать

§4 Порушення провадження у справі

Суддя місцевого господарського суду, прийнявши позовну заяву, не пізніше трьох днів із дня її надходження, пересвідчившись у відсутності підстав для відмови прийняти позовну заяву або її повернути, без виклику сторін виносить і надсилає сторонам, прокурору, якщо він є заявником, ухвалу про порушення провадження у справі. В цій ухвалі вказується про прийняття позовної заяви, призначення справи до розгляду в засіданні господарського суду, про час і місце його проведення, необхідні дії щодо підготовки справи до розгляду в засіданні.

1 Господарське судочинство в Україні: Судова практика. Застосування процесуальних норм / Відп. ред. І. Б. Шицький. - К.: Ін Юре, 2005. - С. 157.

Ухвала про порушення провадження у справі надсилається закінченим особам за повідомленою ними господарському суду по- пікшою адресою. У разі ненадання сторонами інформації щодо їх поштової адреси, ухвала про відкриття провадження у справі надсилається за адресою місцезнаходження (місця проживання) сторін, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців. У разі відсутності сторін за такою адресою, вважається, що ухвала про порушення провадження у справі вручена їм належним чином.

Господарський суд також має надіслати ухвалу про порушення провадження у справі іншим підприємствам, установам, організаціям, державним та іншим органам у випадках, коли:

  1. від них витребовуються документи, відомості та висновки (в порядку ст. 38 ГПК України);

  2. їх посадові особи викликаються до господарського суду (в порядку ст. ЗО ГПК України).

  3. вирішує питання ' о призначення експертизи (в порядку ст. 41 ГПК України);

  4. проводить огляд і дослідження письмових та речових доказів у місці їх знаходження (в порядку ст. 39 ГПК України).

У господарському процесі на відміну від адміністративного або цивільного процесів відсутня стадія підготовчого провадження по справі. В першу чергу це пов’язано з традиціями господарського процесу і, по-друге, зі скороченими строками розгляду господарських спорів. Однак зовсім відмовитися від підготовки справи до розгляду було б неправильним, тому законодавець обмежується врегулюванням питань дій судді господарського суду з підготовки справи до розгляду.

Відповідно до ст. 65 ГПК України суддя вчиняє у необхідних випадках такі дії з підготовки справи до розгляду.

По-перше, суддя вирішує питання, які пов’язані з суб’єктним складом учасників справи, зокрема про залучення до участі у справі іншого відповідача та про заміну неналежного відповідача відповідно до ст. 24 ГПК України; про залучення третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору (ст. 27 ГПК України); про заміну сторони її правонаступником (ст. 25 ГПК України); про вступ у справу третіх осіб, які заявляють самостійні вимоги на предмет спору (ст. 26 ГПК України).

Якщо суддя вбачає підстави для об’єднання позовів, ці процесуальні питання вирішуються за правилами ст. 58 ГПК України. Якщо відповідачем подано зустрічний позов, суддя вирішує питання про прийняття його для одночасного розгляду з первісним позовом за правилами ст. 60 ГПК України.

Суд також вирішує питання про визнання явки представників сторін у засідання господарського суду обов’язковою; про виклик посадових та інших осіб для дачі пояснень по суті справи (в порядку ст. 30 ГПК України).

По-друге, суддя викликає до суду представників сторін (якщо сторони перебувають у тому ж населеному пункті, що й господарський суд) для уточнення обставин справи і з’ясовує, які матерій ли може бути подано додатково, зокрема:

  1. викликає сторони до суду, проводить їх опитування, з’ясовує в позивача суть позовних вимог та у відповідача суть заперечень проти позову, пропонує сторонам надати докази на під твердження їх вимог та заперечень;

  2. роз’яснює сторонам їх процесуальні права та обов’язки, а та кож наслідки вчинення (невчинення) певних процесуальних дій та наслідки порушення встановлених строків вчинених процесуальних дій;

  3. роз’яснює сторонам право укласти мирову угоду та вживає заходів до примирення сторін;

  4. роз’яснює сторонам право передати спір на розгляд третейського суду (арбітражу), а також процесуальні наслідки такої дії.

Опитування сторін із викладених питань суд може проводити як спільно, так і окремо щодо кожної сторони. ГПК України не вимагає фіксування підготовчих дій судді, опитування сторін, результатів учинення цих дій процесуальним документом (протоколом). У випадку якщо позивач має намір відмовитися від позову, відповідач має намір визнати позов або сторони бажають укласти мирову угоду чи передати спір на вирішення третейського суду (арбітражу), суд роз’яснює сторонам наслідки цих процесуальних дій.

По-третє, суддя вирішує питання збирання доказів, зокрема зобов’язує сторони, інші підприємства, установи, організації, державні й інші органи, їх посадових осіб виконати певні дії (звірити розрахунки, провести огляд доказів у місці їх знаходження тощо); витребовує від них документи, відомості, висновки, необхідні для вирішення спору, чи знайомиться з такими матеріалами безпосередньо в місці їх знаходження.

По-четверте, суддя вирішує питання про призначення судової експертизи (відповідно до ст. 41 ГПК України).

По-п’яте, суддя вирішує питання про розгляд справи безпосередньо на підприємстві, в організації.

По-шосте, суддя вирішує питання про вжиття заходів до забезпечення позову (відповідно до ст.ст. 66, 67 ГПК України). ВГСУ у п. 10 інформаційного листа від 15 березня 2007 р. № 01-8/123 «Про деякі питання практики застосування норм Господарського процесуального кодексу України, порушені у доповідних записках про роботу господарських судів у 2006 році» на запитання, якщо позовна заява містить клопотання щодо вжиття заходів до забезпечення позову, то чи повинен суддя розглянути таке клопотання під час підготовки до розгляду справи або може зробити це в судовому засіданні з розгляду відповідної справи, відповів таке. Якщо клопотання про вжиття заходів до забезпечення позову подано разом із позовною заявою або викладено в цій заяві, його може бути розглянуто під час підготовки справи до розгляду в порядку ст. 65 ГПК України. Утім, за змістом ст. 66 ГГІК України не виключається можливість розгляду відповідного клопотання і в процесі розгляду судом господарської справи, в тому числі за результатами судового засідання, в якому спір не вирішується по суті.

По сьоме, суддя вчиняє інші дії, спрямовані на забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи, за винятком дій, які можуть бути вчинені лише в судовому засіданні.

Водночас, на цій стадії суд не вправі давати оцінку обставинам справи.

Зокрема, у постанові Судової палати у господарських справах ВСУ від 15 жовтня 2002 р. у справі за позовом ЗАТ «Футбольний клуб «Чорноморець» до ЗАТ «Футбольний клуб «Волинь» і громадської організації спортивний клуб «Волинь-1» про визнання договору про правонаступництво недійсним зазначало ся, що на стадії порушення провадження у справі та підготовки матеріалів до розгляду в першій інстанції суд не вправі з’ясовувати, чи насправді порушено права та охоронювані законом інтереси позивача зі спору про визнання угоди недійсною, оскільки це можна зробити лише з дотриманням основних засад судочинства (cm. 129 Конституції України) в судовому процесі за результатами розгляду порушеної справи.

Ухвала господарського суду про порушення провадження у справі виноситься без участі сторін із додержанням вимог ст. 86 ГПК України та має містити:

  1. найменування господарського суду, номер справи і дату винесення ухвали, найменування сторін, ціну позову, вимогу позивача, прізвища судді (суддів), представників сторін, прокурора, інших осіб, які брали участь у засіданні (із зазначенням їх посад);

  2. стислий виклад суті спору або зміст питання, з якого виноситься ухвала;

  3. мотиви винесення ухвали з посиланням на законодавство;

  4. висновок із розглянутого питання;

  5. вказівку на дії, що їх повинні вчинити сторони, інші підприємства, організації, державні й інші органи та їх посадові особи у строки, визначені господарським судом.

У п. 7 листа Вищого арбітражного суду України від 27 квітня 1995 р. № 01-8/281 «Про деякі питання практики застосування окремих норм чинного законодавства при вирішенні спорів» зазначається, що у випадку надходження позовних матеріалів з іншого господарського суду за підвідомчістю у порядку, передбаченому ст. 17 ГПК України, господарський суд повинен виносити ухвалу про порушення провадження у справі, оскільки ст. 64 ГПК України не ставить форму процесуального документа, який повинен прийматися в разі надходження до господарського суду позовних матеріалів, у залежність від того, ким - позивачем, прокурором чи іншим господарським судом - ці матеріали надіслані.