Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия нім. мова Гнатишена.doc
Скачиваний:
2783
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.34 Mб
Скачать

Реформа німецького правопису (Die deutsche Rechtschreibreform)

Із 1998 року в усіх країнах, де державною мовою є німецька, введено нові правила правопису (орфографії). Це зроблено відповідно до документа, що його влітку 1996 р. у Відні підписали представники Німеччини, Австрії, Швейцарії та Ліхтенштайну. (До документа приєдналися також чотири країни, де проживають численні німецькі меншини: Бельгія, Італія, Румунія і Угорщина). За досягнутою домовленістю з 1 серпня 1998 р. новий правопис став обов'язковим для всіх шкіл і офіційних установ. Протягом наступних 7 років нові правила орфографії будуть застосовуватися нарівні зі старими. Написання слів по-старому в цей час не вважатиметься помилковим. Лише після вказаного перехідного періоду, тобто з 1.08.2005 р., нормативним стане тільки новий правопис, який є більш простим порівняно з тим, що ще діє сьогодні. Головні зміни правопису такі:

1. Послідовне дотримання "принципу основи", який є визначальним у написанні всіх похідних від основи слів, наприклад:

Stängel, Bändel, überschwänglich, platzieren, Rohheit (від відповідно Stange, Band, Überschwang, Platz, roh sein), а не Stengel, Bendel, überschwenglich, plazieren, Roheit, як було досі. Однак залишається Eltern, хоч від alt.

2. Замість ß (das Eszet) після коротких голосних тепер пишеться ss, наприклад, сполучник daß, що вводить підрядні речення, треба писати вже як dass чи, наприклад, Fluss, Geschoss, Schloss, Misserfolg, Biss, Pass, hässlich, ihr wisst usw.

Однак після довгого голосного та дифтонгів ß залишається: groß, Straße, Maß, draußen, beißen, Fuß, Fleiß, Schoß, heiß, weiß usw.

3. У складних словах типу kennenlernen, Spazierengehen, sitzenbleiben, allgemeingültig, wieviel, eine Zeitlang, jedesmal, radfahren, haltmachen, nottun, maßhalten usw. складові частини вже пишуться окремо: kennen lernen, spazieren gehen, sitzen bleiben, allgemein gültig, wie viel, eine Zeit lang, jedes Mal, Rad fahren, Halt machen, Not tun, Maß halten.

(Винятки: якщо значення складового іменника нечітке, то залишається старий правопис: heimkehren, irrefiihren, standhalten, stattgeben, teilneh­men, wettmachen; або складовий прикметник не може порівнюватися: fernsehen (але fern liegen, бо можливе ferner liegen), wahrsagen, vollfillen, blaumachen, hochrechnen (але nahe stehen) usw.

4. У складному слові, складова частина якого закінчується на подвоєння приголосної, а наступна починається з цієї ж приголосної, тепер пишеться потроєння цієї приголосної, наприклад:

Schnellläufer (auch: Schnell-Läufer), Flussschifffahrt (auch: Fluss-Schifffahrt), Programmmusik (auch: Programm-Musik), Baletttänzer, Pappplakat, Betttuch, helllicht, genusssüchtig, stilllegen usw.

5. Слова, що раніше писалися з малої букви, тепер пишуться з великої, якщо перед ними стоїть артикль чи слово, яке його замінює {der, die das; ein, eine; kein, nichts, alle, einige; dieses, welcher; mein, deine usw.), наприклад:

der, die,das letzte der, die, das Letzte der nächste, bitte! der Nächste, bitte! im allgemeinen im Allgemeinen

Порядкові числівники в таких випадках також пишуться з великої букви, наприклад:

Dein Brief ist der Dritte; der Zweite von allen Versuchen.

6. У листах німецькою мовою звертання на "Ти" та його похідні форми в однині та множині (так звані "Duz-Wörter": du, dich, dir, dein; ihr, euch, euer, ihr usw) вже пишуться з малої букви, і навпаки, ввічлива форма (так звані "Siez-Wörter": Sie, Ihnen, Ihr...), як і раніше, надалі пишеться з великої:

Habe Dank für deinen Brief. Wie geht es euch ?

7. Слова переносяться тільки по складах:

po-e-tisch; Pub—li-kum, U-fer, O-fen;

— дозволяється розділяти —st:

die Lis-te (раніше Liste), die Fes-tung (раніше Festung);

ck більше не розділяється:

Zu-cker (раніше Zuk-ker), Ba-cke (раніше Bak-ke).

8. Замість 52 випадків, коли треба ставити кому, залишено тільки 9.

9. Лібералізовано правопис іншомовних слів:

Geografie поряд з Geographie, Photo поряд з Foto, Graphik поряд з Grafik, Phantasie поряд з Fantasie (однак: Philosophie, Metapher, Philharmonie, Phase, Physik u.a.);

Jogurt поряд з Joghurt, dijferenziell поряд з dijferentiell, Spaghetti поряд з Spagetti, Panther поряд з Panier (однак: Thema, Theater, Theologie, Therapie, These, Thron usw).