Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Документ Microsoft Word (4).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
516.61 Кб
Скачать

1. Класифікація технологічних процесів (5 ознак)

--за способом організації;

● періодичної дії; ● безперервної дії; ● комбіновані;

--за зміною параметрів процесу в часі;

● тампература; ● консистенція; ● концентрація; ● тиск; ● швидкість просування сировини;

( стаціонарні та нестаціонарні)

--за кратністю обробки сировини;

● із розімкнутою схемою (відкритою); ● із замкнутою круговою схемою;

--за кінетичними закономірностями;

● механічні; ● гідромеханічні; ● теплові; ● масообмінні; ● хімічні; ● мікробіологічні; ● електрофізичні;

ТП — частина виробничого проц., безпосередньо повязана з послідовною зміною стану предмета із перетворенням його на прод вир-ва.

За способом переробки: фіз., мех., хім.. Використ фіз та мех. Проц. для переробки сировини хар-ся зміною зовн форми і фіз. Вла-й, а внутр. Будова і склад речовини при цьому залишаються незмінними. Головну групу мех. Проц. становлять проц. переробки металевих і неметалевих матеріалів у вироби зварювання, паяння, обробка, різання, проц. формування литтям.

Хім проц. хар-ся зміною не тільки фіз. Вл-й, а й агрегатного стану, хім. Складу, внутр. Будови речовини. Н-д м-м гідролізу деревини отримуютьс скипидар, спирти, камфор тощо. У разі хім. Переробки нафти отримують вуглеводневі гази, бензин та інші речовини. Хім-технолог проц.- основа вир-ва багатьох буд матеріалів, металів та харч прод, використовуються у технології машинобудування.

За способом організації: періодичні виплавка чавуну, сталі, лиття в форму проводять на обладнанні, яке завантажується вихідними матеріалами через певні проміжки часу; після отриманий продукт вивантажується. Осн недолік — під час завантаження сировини та вивантаження прод обладнання не працює або працює не на повну потужнітьс.

Неперервні переробка нафти, вир-ва цементу здійсн в апаратах, де надходження сировини і вивантажування кінцевих прод здійсн неперервно. У цих проц. відсутні простої обладнання, перерви у виготовленні кінцевих прод. Хар-ся можливістю автоматизації та механізації, стійкістю технолог режиму і відповідно більшою стабільністью якості прод.

Комбіновані коксування вугілля, робота доменної печі.

За зміною параметрів в часі:

Стаціонарні — процеси, в яких кожний із параметрів, що характеризує процес є постійним у часі.

Нестаціонарні процеси — це процеси, в яких кожен із параметрів, що характеризують процес, є змінним у часі.

За кратністю обробки розрізняють проц. з вікритою схемою, в якій сировина або матеріал підлягає одноразовій обробці; проц. із замкнутою схемою, в якій сировина або допоміжні матеріали неодноразово повертаються в початкову стадію процесу для повторної обробки, а інколи і регенерації відновл втрачених вл-й; комбіновані проц. зі змішаною схемою.

2. Особливості технології отримання картопляного і кукурудзяного крохмалю

● У виробництві картопляного крохмалю застосовують процеси очищення картоплі від легких і важких домішок, мийки, подрібнення, виділення клітинного соку, ситування і промивання, центрифугування і сушки.

● Виділення крохмалю з подрібненої маси тканин бульб ґрунтується на тому, що його питома маса більша за воду в 1,6 рази, і він не розчиняється в воді, внаслідок чого його крохмальні зерна осідають в суспензії подрібненої тканини бульб у воді.

● Із кукурудзи включає в себе наступні основні етапи: очищення зерна від домішок, замочування, подрібнення і виділення зародка, подрібнення кашки, виділення із кашки крохмалю, промивання і сушіння крохмалю.

● Замочування зерна - одна з найбільш важливих і складних операцій у виробництві кукурудзяного крохмалю. ЇЇ ціль - підготувати зерно для поділу його на складові частини в наступних операціях і добувати з зерна приблизно дві третини розчинних речовин. Існує два способи: сірчистокислотний і лужний.