Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Документ Microsoft Word (4).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
516.61 Кб
Скачать

7. Нерудна сировина у виробництві промислових товарів.

Нерудною називають сировину, яку використ/ у вир-ві хімічних, будівельних і інших неметалічних матеріалів і яка не є джерелом одержання металів. Однак більша частина нерудної сировини містить метали (напр, фосфорити, апатити, алюмосилікати).

● Нерудна мінеральна сировина різноманітна за хімічним складом і або застосовується в природному стані - пісок, глина, азбест, слюда та ін, або поступає на хімічну переробку. Виробництво віконного скла.

● Пром-ть нерудних матеріалів представлена видобутком облицювального каміння, природного стінового каменю (вапняки, пиляльний) і будівельного каменю (міцні осадові, магматичні та метаморфічні породи).

Облицювальні кам’яні матеріали-- це граніт, лабрадорит, мармур і мармуровидні вапняки, використовуються для облицювання набережних, станцій метро, фундаментів і стін будинків. Пісковики викор-ся для будівництва доріг, як важкий наповнювач для бетону, для вигот-ня пам’ятників і сувенірів.

Штучно створені з глинистих порід, доменних шлаків та перліту керамзит, термозит, сипкий перліт викор-ться як легкі наповнювачі для простих легких бетонів, з яких виготовляють стінові панелі житлових будинків.

Черепашник, який має добрі тепло- та звукоізоляційні власт., легко оброб-ся.

Виробництво будівельної кераміки –фасадна керамічноа плитка, плитка для підлоги, облицювальна глазурована плитка, санітарно-будівельна кислотривка кераміка, каналізаційні та дренажні труби. Будівельну кераміку виробляють з тугоплавкої або вогнетривкої глини з домішками каоліну, кварцевого піску, пегматиту.

8. Каталізні процеси нафтопереробки, їх характеристика та відмінні особливості.

В каталізних процесах нафтопереробки застос. два типи каталізаторів: контактні та комплексоутворюючі.

● На контактних каталізаторах проходять реакції з відщепленням водню і утворенням ароматичних сполук. Це забезп-є отримання бензинів з октановим числом до 98, це вище окт. чис. бенз. отриманих термічними процесами.

● На комплексоутворюючих каталізаторах проходять реакції ізомеризації і перерозподілу водню в молекулах, що сприяє збільшенню виходу бензину в порівнянні з термічним крекінгом.

● Каталізні процеси, які використовують у процесі переробки нафтопродуктів, поділяють на каталізний крекінг і каталізний риформінг.

● Каталізний крекінг проводиться у паровій фазі при температурі 450 С і тиску 0,1-0,2 МПа на каталізаторі комплектоутворюючого типу; у бензині збільшується вміст ароматичних вуглеводнів порівняно з бензином термічного крекінгу октанове число.

● Каталітичний риформінг проводиться у середовищі водню під тиском і у присутності каталізатора контактного типу. Перевага зниження вмісту сірки у бензині при отриманні його із сірчистих нафтових фракцій.

● Платформінг — процес каталітичної переробки легких нафтових фракцій. Проводиться на платиновому каталізаторі у середовищі водню при температурі 500 С.

Гідравліка (Гідростатика та Гідродинаміка) Гідравліка — наука, яка вивчає закони рівноваги та руху краплинних рідин і взаємодію рідини з нерухомими або рухомими тверд/ тілами.

Гідравліка поділяється на:

- Гідродинаміка — вивчає закони руху рідини і їхню взаємодію з обмежувальними стінками.

- Гідростатика — вивчає закони рівноваги рідини і їхню дію на обмежувальні стінки.