Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Документ Microsoft Word (4).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
516.61 Кб
Скачать

24. Гідроелектрометалургія. Електролітичне рафінування міді

Гідроел.металург. ● Електроліз з нерозчинними анодами :На катоді осідає чистий метал; а аноді виділяється

галоген або кисень і регенерується відповідна кислота.

● Електроліз з розчинними анодами: Очищення отрим-го пірометалургійним шляхом чорн. металу від шкідливих домішок або видалення з нього цінних компонентів-електр рафінування металів.

● Електроліз розчинними анодами.Метал, який підлягає очищенню,виконує роль аноду. Після вмикання струму анодметал розч-ся , катіони металу переходять в електроліт і в результаті електролізу осідають на катоді у вигляді більш чистого металу. Домішки металів переходять у розчин або осипається у вигляді шламу.

Стадії процесу гідроелектрометалургії:

1.підгоготовка руди або концентрату з метою проведення їх в розчинну форму

2. розчинення руди;3. очищення отриманого розчину від шкідливих для електролізу домішок; 4. коригування електроліту; 5.електроліз для отримання або рафінування металів.

Електролітичне рафінування міді

В електролізерах як електроліт викор-ся сірчанокисла мідь 30-50г.л та сірчана к-та 140-200г.л.Поміщаються литі аноди з чорновї міді, між якими розміщуються катоди з тонких листів електролітичної міді. При електролізі анодимідь розч-ся . На катоді осідає лише чиста мідь. У розчин також переходять металицинк, нікель,залізо,олово та ін Електро-позитивні метали Au Ag у розчин не переходять, а випадають у вигляді шламу

25. Використання відходів у промисловості.

Завдання майбутнього полягає в тому, щоб при проведенні промислових процесів забезпечити кругообіг матеріалу і щоб використані вироби в будь-якій формі можна було зстосовувати як вторинну сировину.

Зниження матеріаломісткості на основі залучення в переробку дедалі більшої кількості вторинної сировина стимулюється ще й тим, що за рядом обєктивних причин в останні роки відбувається процес подорожчання сировини.

За умов всезростаючого виробництва чорних і кольорових металів, полімеризаційних матеріалів, паперу та іншої продукції невпинно зростають ресурси вторинної сировини — брухту та відходів чорних і кольорових металів, макулатури, вторинної текстильної сировини. Залучення ресурсів у виробництво є завданням великої економічної важливості

Нині вторинні матеріальні ресурси є джерелом покриття потреб у сировині й матеріалах нарівні з природною сировиною. Шляхом вторинного використання матеріалів і відходів можна зменшити шкідливий вплив на навколишнє середовище. Переробляючи тверді, рідкі і газоподібні відходи, можна розширити сировинні ресурси і зменшити забруднення навколишнього середовища.

● Прикладомє використання брухту у виробництві сталі і це досить ефективно, тому що відпадають стадії геологорозвідування, будівництва, видобування і збагачення руд, так що сталь із брухту дешевше отримуваної з руд. Більша частина брухту — це промислові відходи, непридатні машини та обладнання. Переробляється також у великій кількості алюмінієвий брухт, відходи кольорових металів усіх видів і мідні шлаки.

● Збір макулатури та її використання не тільки перешкоджають засміченню середовища залишками паперу, а й зберігаюсь цінну деревину.

● Повторна переробка полімерних відходів наштовхується на значні організаційні, технічні та економічні труднощі необхідні нові розробки, на основі яких перероблялась би цінна вторинна сиров., — полімерні відходи.