Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Документ Microsoft Word (4).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
516.61 Кб
Скачать

87. Промислова водопідготовка, способо змякшення води.

Перед використанням воду очищають, тобто вода проходить промислову водопідготовку.

Промислова водопідгоговка — це комплекс заходів та технологічних процесів спрямованих на отримання води необхідної якості. Для очищення води використовують відстоювання, фільтрування, знезараження, змякшення, знесолення.

Під час процесу відстоювання з води вилучаються грубо дисперсні домішки.

Фільтрування здійснюється через піщані фільтри.

Знезараження води — це знищення хвороботворних мікроорганізмів та окиснення органічних домішок.хлорування,озонування,випятіння…

Основними процесами водопідготовки є змякшення та знесолення. Якщо з води виводять усі солі усі катіони та аніони, то процес називають знесоленням, а якщо воду очищають від солей кальцію та магнію — змякшенням.

Способи змякшення поділяють на фізичні, хімічні та фізико-хімічні.

До фізичних способів змякшення належать кипятіння, дистиляція, виморожування.

Хімічні способи змякшення води ґрунтуються на додаванні до води хімічних реагентів. Назва способу походить від вибраного реагента: гашене вапно СаОН2 — вапняний; їдкий натр NaOH — натронний; тринатрій фосфат Na3PO4 — фосфатний; сода Na2CO3 — содовий. Найчастіше застосовують комбіновані способи, оскільки за їх допомогою можна усунути як постійну, так і тимчасову твердість. Це економічно вигідно.

До фізико-хімічних способів належить іоннообмінний, який широко застосовують у промисловості та електрохімічний.

88. Обробка металів тиском. Пресування та волочіння, основні операції та характеристика матеріалів, отриманих даними процесами.

Загальний технологічний процес волочіння складається із таких операцій:

попереднього випалювання заготовок для отримання дрібнозернистої структуриметалу і підвищення його пластичності ; травлення заготовок у підігрітому розчині сірчаної кислоти для видалення окалини, що викликає знос матриці; промивання заготовок і нейтралізація травильного розчину; загострення кінців заготовок для пропускання через отвір матриці; волочіння; випалювання для видалення наклепу; обробка готової продукції обрізання кінців, різання на мірні довжини тощо.

Інструментом для волочіння є матриці — волоки або фільєри, волочильні дошки, кільця. При волочіння надтонкого дроту застосовують алмазні волоки високої твердості та стійкості. Волоки виготовляють з інструментальної сталі, твердих сплавів і технічних алмазів. Для зменшення тертя в отворі заготовку змащують мінеральними мастилами, графітом або іншими речовинами.

Волочінням, виготовляють тонкий дріт, прутки різного профілю та труби з товщиною стінки до 1.5см. Вироби, виготовлені волочінням, мають високу точність розмірів, а поверхня — малу шорсткість.

Швидкість волочіння залежить від температури нагрівання заготовки та діаметра виробу.

Нині використовують різні методи і способи пресування, в тому числі пряме пресування труб, кружків та профілів, зворотнє пресування кружків і профілів, пресування профілів змінного перетину, пресування з протитиском, вакуумне пресування, суміщене пресування труб. Процес пресування характеризується основними параметрами: коефіцієнтом витягування, ступенем деформації та швидкості витікання металу з вічка матриці.

Усі процеси пресування відбуваються при значній нерівномірності деформацій. Основною умовою успішного застосування пресування є правильний вибір температурного та швидкісного режимів з урахуванням властивостей металів і сплавів, які пресуються. Пресуванням одержують вироби, поперечний переріз який відповідає формі отвору. Пресуванням виготовляють дріт з мінімальним діаметром, прутки, труби із зовнішнім діаметром до 40см і мінімальною товщиною стінки 1,25 мм та інші вироби. Пресуванням виготовляють вироби з міді, алюмінію, цинку, свинцю, магнію та їх сплавів, а також із сталі.

Загальний технологічний процес волочіння складається із таких операцій:

попереднього випалювання заготовок для отримання дрібнозернистої структури металу і підвищення його пластичності

травлення заготовок у підігрітому розчині сірчаної кислоти для видалення окалини, що викликає знос матриці

промивання заготовок і нейтралізація травильного розчину

загострення кінців заготовок для пропускання через отвір матриці

волочіння; випалювання для видалення наклепу;

обробка готової продукції обрізання кінців, різання на мірні довжини тощо.

Нині використовують різні методи і способи пресування, в тому числі пряме пресування труб, кружків та профілів, зворотнє пресування кружків і профілів, пресування профілів змінного перетину, пресування з протитиском, вакуумне пресування, суміщене пресування труб. Процес пресування характеризується основними параметрами: коефіцієнтом витягування, ступенем деформації та швидкості витікання металу з вічка матриці.

Усі процеси пресування відбуваються при значній нерівномірності деформацій. Основною умовою успішного застосування пресування є правильний вибір температурного та швидкісного режимів з урахуванням властивостей металів і сплавів, які пресуються.струментом для волочіння є матриці — волоки або фільєри, волочильні дошки, кільця.