Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конфа.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
34.45 Кб
Скачать

Важливим моментом у процесі розгляду проблеми бюджетного дефіциту є те, що її неможливо розв'язати за рахунок боргового фінансування, оскільки категорії "бюджетний дефіцит" і "державний борг" тісно пов'язані між собою. Одне поняття випливає з іншого, а саме за рахунок боргового фінансування можна скоротити бюджетний дефіцит, проте одразу починає зростати обсяг державного боргу. І навпаки, при збільшенні виплат по державному боргу останній, звичайно, зменшується, однак це, в свою чергу, незмінне призводить до збільшення бюджетного дефіциту. Цей процес може бути нескінченним, внаслідок чого коло замкнеться, якщо уряд не докладе зусиль для того, щоб підвищити ділову та економічну активність у країні. Найвірогідніше, йдеться про те, щоб посилити увагу до концепції функціональних фінансів.

Бюджетний дефіцит як економічна категорія відображає співвідношення між доходами і видатками бюджету з перевищенням видатків. Бюджетний дефіцит є наслідком певного стану економічних відносин, які виникають між учасниками суспільного виробництва в процесі використання фінансових ресурсів понад їх на явну величину. Для покриття витрат понад наявну масу фінансових ресурсів застосовують грошову емісію, внутрішні й зовнішні позики.

У зарубіжній економічній літературі розрізняють три види дефіциту бюджету.

1. Наочно-реальний. При цьому виді дефіциту його обсяг дорівнює загальним доходам від федеральних податків за вирахуванням на державні закупівлі та трансфертні платежі.

2. Структурний.

Цей вид дефіциту являє собою різницю між федеральними дохо дами: витратами при діючій фіскальній політиці та базовому рівні безробіття.

3. Циклічний.

Існує і така класифікація видів бюджетного дефіциту:

1.За формою прояву:

а) відкритий бюджетний дефіцит - це офіційно визнаний дефіцит у законі про бюджет на відповідний рік.

б) прихований бюджетний дефіцит виникає в результаті завищення обсягів планових доходів та включення у склад доходів джерел покриття бюджетного дефіциту.

2. За причинами виникнення

а) вимушений бюджетний дефіцит є наслідком скорочення обсягів ВВП і відповідно обмеженості фінансових ресурсів країни.

б) свідомий бюджетний дефіцит виникає внаслідок дискреційної фіскальної політики, яка передбачає цілеспрямовані зміни в розмірі державних витрат, податків і сальдо Державного бюджету.

3. За напрямом дефіцитного фінансування

а) активний бюджетний дефіцит характеризується спрямуванням коштів на інвестування економіки, що сприяє зростанню ВВП.

б) пасивний бюджетний дефіцит характеризується спрямуванням коштів на покриття поточних видатків.

Джерелами фінансування дефіциту бюджету можуть виступати:

ü  позики держави (не інфляційний шлях покриття бюджетного дефіциту);

ü  грошово-кредитна емісія (інфляційний шлях покриття бюджетного дефіциту).

Основними причинами виникнення бюджетного дефіциту є:

— зменшення приросту національного доходу внаслідок економічної кризи і спаду виробництва;

— збільшення державних видатків на фінансування неекономічних сфер діяльності, особливо на державне управління й економічно необґрунтовані соціальні програми;

— падіння доходів в умовах кризового стану економіки та зменшення надходжень до держбюджету;

— циклічні спади в економіці, особливо якщо вони глибокі й тривалі;

— неефективний механізм оподаткування суб'єктів господарювання, коли завищений податковий тиск зумовлює поступове зниження ділової активності та тінізацію економіки;

— не правильно визначені орієнтири та непослідовність фінансово-економічної політики;

— слабкий фінансовий контроль із боку держави за цільовим та ефективним використанням бюджетних коштів;

— збереження ситуації, за якої найприбутковішими є вкладення капіталу у сфери нематеріального виробництва (торговельно-посередницьку та фінансово-кредитну);

— зростання внутрішнього й зовнішнього державного боргу;

— у короткостроковій перспективі — зменшення податків з метою підвищення ділової активності та стимулювання економіки (без відповідного коригування бюджетних витрат).

Отже, зменшення і подолання бюджетного дефіциту можливе лише шляхом ліквідації причин, що його зумовлюють.

Використання державою у своїй фінансовій політиці залучення коштів на кредитній основі веде до формування державного боргу і необхідності розроблення системи управління цим боргом. Боргові зобов'язання держави та органів місцевого самоврядування врегульовані Бюджетним кодексом. У ст. 2 подано визначення державного боргу.

Бюджетний дефіцит — 2012

Учора секретарі міських рад України разом із заступником Київського міського голови - секретарем Київради Галиною Герегою обговорили проблеми формування місцевих бюджетів на 2012 рік. Ключове питання - дефіцит ресурсів на виконання делегованих державою повноважень. У бюджеті на наступний рік він становить 32 млрд грн. Катастрофічними є недофінансування в галузях державного управління та фізичної культури і спорту - відповідно 40 та 45 % реальних потреб.

Аналітичний центр Асоціації міст України (АМУ) оприлюднив основні негативи Бюджету-2012. На першій позиції - значний дефіцит фінансових ресурсів (майже 32 млрд грн) на виконання делегованих державою повноважень. "У всіх галузях соціально-культурної сфери міста забезпечені лише на 40-80 відсотків. Наприклад, державне управління профінансують лише на 40 відсотків реальних потреб, а фізичну культуру та спорт - на 45.

Такий підхід змушує міста скорочувати виплати навіть по захищених статтях, зокрема і по заробітній платі", - коментує експерт АМУ Олександр Слобожан.

Крім того, економісти називають проблемними пункти держбюджету, що стосуються завищення показників доходів місцевих бюджетів та часткового фінансування соціальних пільг, зокрема, пільгового проїзду в громадському транспорті. "Для забезпечення програми потрібно 3 мільярди гривень, а Бюджет 2012-го передбачає лише 2 мільярди", - пояснює Олександр Слобожан.

У столиці проблему пільгових перевезень обіцяють розв"язати оперативно. "Перевезення пільговиків у Києві включено до соціального пакету "Картка киянина", - розповів керівник фінуправління КМДА Володимир Рєпік.

Ще одна фінансова діра у 16 млрд грн може утворитися в Бюджеті-2012, якщо Україна та Росія не домовляться щодо ціни на газ. Про це під час зустрічі з секретарями міських рад заявив голова комітету Верховної Ради з питань бюджету, постійний представник АМУ у парламенті Валерій Баранов. "До кінця цього місяця Україна та Росія мають скласти ціну на газ. На основі цього розпочнеться чітке формування Держбюджету. Прийняти документ мають 8 або 22 грудня. Якщо домовленість буде не на нашу користь, матимемо бюджетну діру в 16 мільярдів гривень", - сказав пан Баранов.

Однак панікувати експерти не радять - економіка держави демонструє і позитивні тенденції. За словами Валерія Баранова, дохідна частина бюджету наступного року має зрости на 10-15 %, збільшуються показники ВВП. Серед позитивів Бюджету-2012 - стовідсоткове фінансування медичної галузі, збільшення удвічі видатків на ЖКГ та субвенції на ремонт і будівництво доріг, закупівлю автомобілів швидкої допомоги й медичного обладнання. "Понад 2 мільярди гривень - субвенція на медобладнання, і міста можуть використати таку можливість. На жаль, розпорядником коштів стануть обласні адміністрації, тому треба буде відстоювати свої права",- сказав Олександр Слобожан.

До слова, вчора Галину Герегу, заступника міського голови - секретаря Київради, було обрано головою Спілки секретарів місцевих рад АМУ. Таке рішення одноголосно прийняло правління спілки, а підтримати кандидатуру секретаря Київради запропонував виконавчий директор Асоціації міст України Мирослав Пітцик. Секретар Київради подякувала колегам та висловила сподівання на конструктивну співпрацю у розв"язанні проблем місцевого самоврядування.

"Сьогодні, коли Президент наголошує на потребі в децентралізації влади і передачі деяких функцій регіонам, перед нами постають нові завдання. Ми маємо знайти ефективні механізми роботи місцевого самоврядування. А втім, я впевнена, об"єднавши зусилля, досвід та напрацювання, ми здобудемо кращу долю для наших міст і побудуємо велику процвітаючу Україну", - зазначила Галина Герега, звертаючись до секретарів місцевих рад України.

Також делегати підтримали звернення до прем"єр-міністра України, голови Верховної Ради та народних депутатів щодо бюджетного забезпечення територіальних громад на 2012 рік.