Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
контр. тест маркетинг.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
203.26 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ЖИТОМИРСЬКИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ КОЛЕДЖ

циклова комісія Товарознавства та комерційної діяльності

“Розглянуто та схвалено ”

на засіданні циклової комісії

товарознавства та комерційної діяльності

_______Л.Г.Ольшевська.

ТЕСТОВИЙ КОНТРОЛЬ

З дисципліни “Основи маркетингу ”

Спеціальність: 5.03040101

«правознавство»

Викладач : Троценко Л.В.

м. Житомир

2014 р.

Вступ

«Бути чи не бути» — у такій площині, альтернативно проблема впровадження тестової форми контролю знань у системі вищої освіти України сьогодні навіть не розглядається і не дискутується. Можна впевнено стверджувати, що тести ввійшли, органічно вписалися в навчальний процес, ставши конче потрібними студентству й викладачам. Адже саме тестові завдання зарекомендували себе як об’єктивний, надійний і незамінний метод оперативного контролю та самоконтролю знань студентів, а до того ж як важливий чинник активізації їхньої самостійної пізнавальної діяльності.

На що варто звернути особливу увагу у процесі впровадження тестової форми контролю? Головним, на нашу думку, є таке.

  • Адміністративний метод впровадження тестової форми контролю знань видається неефективним. Більш того, цей метод може спрацювати за принципом бумеранга — «натиск» зрештою скомпрометує цю прогресивну форму контролю знань. Отже, корисніший еволюційний шлях, створення об’єктивних передумов, готовності до її впровадження обох сторін — викладача і студента.

  • Тести можуть виконувати різні функції — виявляти ступінь готовності до практичних занять упродовж семестру, визначати рівень засвоєння навчальної дисципліни наприкінці його, а також установлювати, наскільки студент готовий до виконання певного кола обов’язків на конкретному робочому місці, коли йдеться про самостійне розв’язання певних типових завдань, взяття на себе окремих функцій тощо. Тому тести мають бути різні за призначенням, рівнем складності, змістом, запитаннями, завданнями.

  • Тести здатні виконувати контрольну функцію засвоєння знань з навчальної дисципліни самі по собі або як складова випробування, під час якого передбачено ситуаційні завдання, що потребують розрахунків за певним алгоритмом, а також письмового (що дає змогу оцінити логіку відповіді) чи навіть усного викладу міркувань, під час якого студент вчиться добирати аргументи, обстоювати власні погляди, принципи тощо.

  • Тести в українській вищій школі — порівняно новий вид навчальної продукції. За їхньою зовнішньою простотою приховується складна методична робота, яка вимагає не тільки глибоких знань самої навчальної дисципліни, логіки та психології, а й загального кругозору, інтелекту та високої педагогічної майстерності у процесі створення тестів, які справді заохочують студентів до роботи з ними, а викладачів спонукають дедалі частіше вдаватися до використання тестових завдань.

  • Результативність тестових відповідей та ефективність тестової форми контролю зростатиме, якщо протягом навчання вони використовуватимуться не епізодично, а систематично.

  • Застосування тестів у друкованому варіанті наполовину зменшує їх ефективність. Це все одно, що реактивний двигун, яким, образно кажучи, є тести, прилаштувати до звичайного воза. Потрібен досконалий програмний продукт, який у гармонії зі змістовними тестовими запитаннями додавав би результату в засвоєнні навчальної дисципліни та насолоди в роботі з ними.

Як працювати з тестами

Навчально-інформаційною базою для роботи з книжкою «Маркетинг (у тестах)» служать в основному науково-методичні розробки кафедр маркетингу Київського національного економічного університету (А. Ф. Павленко, А. В. Войчак, В. Г. Герасимчук, В. Я. Кардаш, Н. В. Куденко), Львівської комерційної академії (І. М. Копич, С. В. Скибінський, Н. Ф. Басій, А. І. Федорчук, Л. О. Іванова, К. М. Прохоренко), а також багатьох інших вищих навчальних закладів України. Використано й популярні в Україні видання зарубіжних авторів (Г. Армстронг, Ф. Котлер, Д. Сондерс, В. Вонг, Дж. Р. Еванс, Б. Берман, С. Маджаро та інші).

Запитання тестів побудовано в трьох варіантах:

  • характеризується певна ситуація, до якої формулюються запитання. Завдання студента — відшукати правильну відповідь із чотирьох запропонованих.

  • формулюється запитання, а завдання студента полягає в тому, щоб із чотирьох наведених ситуацій у варіантах відповідей віднайти ту, яка б найліпше відповідала поставленому запитанню.

  • наводиться запитання у вигляді переліку певних операцій, видів робіт, елементів процесу, кожному з яких надано цифровий шифр. Варіанти відповідей представлені рядками цифр. Один із рядків цифр, послідовність яких відповідає правильній черговості елементів, зазначених у запитанні, і буде правильною відповіддю.

У тестах застосовано різні підходи до пошуку правильної відповіді:

  • із запропонованих відповідей правильною є тільки одна;

  • з-поміж окремих відповідей правильними можуть бути кілька, але вибір необхідної потрібно здійснювати з урахуванням усіх чотирьох, тобто слід вибрати найвичерпнішу;

  • трапляються варіанти відповідей, які доповнюють одна одну, рівноцінні одна одній, або один варіант відповіді розкривається, доповнюється кількома іншими варіантами тощо.

Слід звернути увагу на різні підходи до формулювання змісту запитання і змісту відповідей:

  • одні запитання, і таких більшість, сформульовано так, що правильна відповідь подається у вигляді позитивної ознаки явища або дії, яку треба здійснити для досягнення результату, зазначеного в запитанні.

  • в інших запитаннях треба вказати на ознаки або дії, що не характерні для явища (ситуації), наведеного в запитанні.

Для запобігання технічним помилкам під час вибору правильної відповіді настійно радимо:

  • прочитати уважно запитання;

  • збагнути його суть;

  • ознайомитися з усіма варіантами відповідей;

  • відшукати зв’язок між запитанням і варіантами відповідей;

  • вибрати правильну відповідь;

  • переконатися, що вибрана відповідь є справді правильною;

  • підтвердити правильну відповідь, тобто натиснути клавішу, яка відповідає порядковому номеру вибраного варіанта відповіді.

Крім посібника «Маркетинг (у тестах)», розроблено електронний варіант тестів та прикладну програму роботи з ними на ПК у двох варіантах: навчально-контрольному та контрольному.

Навчально-контрольний варіант рекомендується застосовувати протягом семестру, контролюючи в такий спосіб засвоєння знань кожної з тем курсу. Запитання та відповіді сформульовано так, що знайомлячись з поданою в них інформацією, студент одночасно набуває нових знань з курсу. Крім того, у разі помилкової відповіді, на моніторі висвічується правильна. Це також сприяє засвоєнню курсу.

Контрольний варіант варто застосовувати як підсумковий у кінці семестру. Для контролюючого тесту необхідно встановити часові обмеження на тестування (з розрахунку 30—60 секунд на одне запитання). Контрольний варіант тесту викладач складає із запитань, які пропонуються в посібнику.

Перед початком тестування студент уводить у ПК своє прізвище та номер варіанта тесту (контрольний тест, як правило, розробляється в кількох варіантах), після чого натисканням відповідних клавіш здійснюється тестування. Правильна відповідь оцінюється одним балом, а помилкова — нулем. Критерії оцінок такі: оцінка «5» — виставляється за 90 %, оцінка «4» — за 80 % та оцінка «3» — за 70 % правильних відповідей.