Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

контрольная непродовольих товарыв

.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
35.17 Кб
Скачать

ТЕК КНТЕУ

Контрольна робота

Товарознавство непродовольчих товарів



Шакіров Руслан Рафаелович



Студент групи РОЗС-11

Шифр: 118

Питання №7

Розкрийте асортимент синтетичних мийних засобів для прання. Вкажіть переваги і недоліки СМЗ у порівнянні з натуральними милами. Дайте товарознавчу характеристику 2-м зразкам СМЗ за класифікаційними ознаками.

Назва виробу, виробник

Cклад

Призначення

Спосіб застосування

Загальна характеристика властивостей

1

2

3

4

5

Відповідь:

Асортимент синтетичних миючих засобів:

Засоби для прання виробів з бавовняно-паперових і льяняних тканин ("Мрія", "Пальміра", "Триалон")

Засоби для прання виробів з білкових і хімічних волокон ("Ассоль", "Іва", "Ріца" та ін)

Універсальні засоби ("Лотос", "Аеліта", "Марічка", "Астра" та ін)

Спеціальні засоби для прання ("Бембі", "Фитон", "Робот")

Переваги і недоліки СМЗ у порівнянні з натуральними милами

Жирові мила володіють деякими недоліками. Миючий дію їх виявляється лише в лужному середовищі . З кальцієвими і магнієвими солями , що містяться в жорсткій воді , вони утворюють липкі нерозчинні солі , що осідають на тканині і забруднюючі їх.

Основним недоліком більшості синтетичних миючих речовин є їх важка біозасвоюваність ( перевариваемость ) в стічних водах мікроорганізмами , так як фактично вони є отрутами для них. У зв'язку з цим стічні води сильно забруднюють водойми . У цьому виявляється перевага жирового мила , так як воно є поки єдиним поверхнево- активною речовиною , яке легко переробляється мікроорганізмами і не забруднює воду річок та озер , в які спускають стічні води.

 Перевага їх полягає також у тому , що вони не утворюють пилу і зручні в застосуванні

Назва виробу, виробник

Cклад

Призначення

Спосіб застосування

Загальна характеристика властивостей

Гала

Силікати надійно захищають поверхню тканини та механізми пральної машини під час прання, а ензими видаляють складні плями, які не виводяться звичайними порошками - кров, молоко, шоколад, жовток та інші. До складу порошку Gala також входять спеціальні відбілювачі - фотовідбілювач та оптичний. Завдяки їхній дії тканина не тільки вражає білосніжністю, але й зберігаються яскраві, натуральні кольори тканин.

 використовують для прання усіх видів тканин, за винятком виробів з вовни та шовку. Пральні порошки Автомат призначені здебільшого для прання в пральних машинах, тому що містять таку консистенцію миючих та відбілюючих речовин, яка розрахована на розчин, що постійно перемішується, в якому інгредієнти порошку не осідають на одязі. Для ручного прання краще використовувати порошки, спеціально для цього призначені.

Закинути в отвір для порошку в пральну машину. Або якщо це ручне прання, то розвести з водою та замочити одяг

Під час прання звичайним порошком молекули фарби залишають волокна тканини. В результаті тканина втрачає яскравість. Порошки для кольорових речей, наприклад Gala Ultra Color, містять систему, що захищає колір вашого одягу. Крім цього, вони не містять хімічних відбілювачів, які з часом можуть руйнувати деякі нестійкі фарбники.

Питання №13

Дайте класифікацію посуду з фарфору. Охарактеризуйте асортимент столового фарфорового посуду для ресторану. Вкажіть вимоги до його якості.

Відповідь:

Класифікація посуду з фарфору:

  • Твердий фарфор;

  • М’який фарфор;

  • М’який кістяний фарфор;

  • М’який польовошпатовий фарфор

Асортимент столового фарфорового посуду для ресторану:

  • Бульйонниці, чашки

  • Для чаю, кави

  • Графини, глечики

  • для дітей

  • для суші

  • столові сервізи

  • Чайні сервізи

  • Супниці, бульонниці, соусники

  • столові прибори

  • Тарілки страви салатники миски

Вимоги до якості фарфорового посуду:

Посуд має бути зручною для користування та утримання в чистоті; стійкою до впливу високої і низької температури, солей, кислот, лугів; внутрішня поверхня її повинна бути гладкою, без дефектів і тріщин, не впливати на зовнішній вигляд, хімічний склад, запах і смак вмісту , не виділяти в нього шкідливих речовин (свинцю, миш'яку, сурми, цинку, міді та ін) також фарфор покривається глазур'ю і обпалюється для твердості.

Питання №21

Охарактеризуйте асортимент металевих кухонних і господарських приладів і приладь, що полегшують домашню працю, за призначенням, конструкцією. Визначить вимоги до їх якості.

Відповідь:

Металогосподарські товари виготовляють цілком з металів і їх сплавів, а також з металів в комбінації з іншими матеріалами.

За призначенням виділяють наступні групи металотоварів:

металевий посуд;

ножові вироби;

столові прилади і приладдя;

прилади, що полегшують домашню працю;

інструменти;

садово-городній інвентар;

прилади для вікон і дверей;

кріпильні вироби.

Вимоги до якості:

Завжди тримати в чистоті, робити постійну перевірку роботи, механізму.

Питання №35

Порівняйте за споживними властивостями та використанням натуральні та штучні взуттєві шкіри, визначте переваги та недоліки використання штучних шкір для виготовлення взуття для дорослих та дітей.

Відповідь:

Виходячи із мети роботи щодо надання порівняльної характеристики властивостей натуральних і штучних шкір, проведено дослідження щодо створення штучних шкір з визначеним комплексом фізико-механічних, гігієнічних, експлуатаційних, технологічних і інших властивостей, що являє собою одне з найбільш складних завдань створення матеріалів із заданою структурою.

Виклад основного матеріалу досліджень. Означена проблема ускладнюється тим, що асортимент штучних шкір надзвичайно широкий, а пропоновані до них вимоги визначаються умовами їхнього використання і є дуже різноманітними. У переважній більшості випадків штучні шкіри являють собою складні багатошарові багатокомпонентні композиційні матеріали. Основою конструювання таких матеріалів із заданим комплексом властивостей мало б стати полімерне матеріалознавство і встановлення однозначного взаємозв'язку «структура - властивість». Однак на сьогодні полімерного матеріалознавства як самостійної галузі науки не існує. Мова може йти тільки про певні підходи, окремі конкретні залежності і загальні уявлення про взаємозв'язок структури матеріалів з їхніми певними властивостями. Але, на жаль, немає вимогливої теорії, яка дозволила б однозначно прогнозувати властивості того чи іншого виду полімерних матеріалів, у тому числі і в штучних шкірах, а також їхнє поводження в процесах виготовлення виробів та експлуатації.

Серед великої кількості різних видів штучних шкір найбільш важливе значення мають матеріали, які використовуються і для виготовлення одягу, і верху взуття. До них пред'являються найбільш складні і високі вимоги, пов'язані з особливостями їхньої експлуатації в безпосередньому контакті з людським організмом. Ці вимоги стосуються як фізико-механічних властивостей, від яких залежать легкість, зручність у носінні і тривалість експлуатації виробів, так і високі показники їхніх гігієнічних властивостей. Це пов'язано із забезпеченням комфорту при використанні одягу і взуття, що вимагає створення визначеного мікроклімату всередині взуттєвого й одягового простору і своєчасному вилученні вологи, і надлишкового тепла, що виділяється організмом людини .

Питання №48

Складіть класифікацію асортименту ювелірних товарів. Дайте товарознавчу характеристику 2-м виробам особистих прикрас за класифікаційними ознаками.

Відповідь:

Ювелірні вироби класифікують за призначенням, матеріалу, виготовлення, характером виробництва, конструкцію, увазі зовнішньої обробки (обробки) і комплектності.

За призначенням ювелірні вироби ділять на вісім груп : предмети особистих прикрас; предмети туалету; предмети для прикраси інтер'єру; предмети для сервірування столу; приладдя для письма; приналежності для годинника ; предмети для куріння ; сувеніри.

За характером виробництва ювелірні вироби ділять на масові ( серійні ) і штучні

Конструкція ювелірного виробу характеризуються формою і ступеня рухливості з'єднання , конструктивні особливості основного вузла.

Залежно від виду обробки ювелірні вироби бувають гладкими , з карбованим малюнком , гравірованими , з черню або емаллю , золоченими .

Комплектність ювелірних виробів визначається кількістю предметів одного фасону і артикулу . Їх випускають окремими предметами і в наборах.