Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Документ Microsoft Word (4).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
516.61 Кб
Скачать

80.Обробка металів тиском. Вальцювання,суть, види та характеристика.

Обробка металів тиском — це технологічний процес отримання фасонних деталей і заготовок у спосіб пластичного деформування металу в гарячому та холодному стані. При цьому використовують властивість металу — пластичність. Обробка металів тиском — один з найпоширеніших, найпродуктивніших і найдешевших методів виготовлення заготовок деталей різної маси та розмірів з металів та сплавів.

Обробка металів тиском можлива завдяки їх пластичності — здатністю під дією прикладених сил приймати, не руйнуючись, змінену форму. Найпоширеніший механізм пластичної деформації — ковзання, зсув одної частини кристала відносно іншої під дією дотичних напружень.

ВАЛЬЦЮВАННЯ різновид пластичної обробки металів , ґуми тощо , полягає у деформуванні заготовки у кувальних вальцях для одержання готових деталей , заготовок для штампування. Виріб, отриманий вальцюванням, називають вальцівкою. Відстань між валками вальцівні називають зазором. У процесі обтискання товщина заготівки зменшується, а довжина та ширина збільшується.

На практиці застосовують такі основні види вальцювання: поздовжнє, поперечне та поперечно-гвинтове. При повздовжньому вальцюванні валки зустрічаються на зустріч один одному, а заготівка рухалася перпендикулярно до осей валків. Товщина зменшується, а довжина і ширина збільшується. У процесі поперечного вальцювання валки обертаються в одному напрямку, а заготівка, яка обтискається — в протилежному. Поперечно-гвинтове вальцювання характеризується розташуванням валків під кутом один до одного. Валки обертаються в одному напрямі й надають заготівці одночасно обертального та поступального руху. У результаті додавання цих рухів заготівка переміщується по гвинтовій лінії.

Кристалізація — процес утворення кристалів з пари, розчинів або розплавів та з речовини в іншому кристалічному або аморфному стані. Кристалізація починається при досягненні деяких граничних умов, наприклад, переохолодженні рідини або перенасиченні пари, коли практично миттєво виникає багато дрібних кристаликів — центрів кристалізації.

Під час сушіння вдасться видалити з продукту значну кількість вологи...

Сублімáція - перехід речовини із твердого стану в газоподібний, оминаючи рідку фазу. Оскільки при сублімації змінюється питомий обсяг речовини і поглинається енергія (теплота сублімації), то сублімація є фазовим переходом першого роду.

Дестиляція--. Пірометалургійний процес - дистиляція стосовно металу полягає в переведенні відновлюваного металу в пароподібний стан з подальшою конденсацією; здійснюється в ретортних печах (виробництво цинку), шахтних печах (виробництво свинцю, цинку, олова), печах з киплячим шаром (виробництво титану).

2. Перегонка рідини. Процес дистиляції оснований на різній здатності речовин переходити в пароподібний стан у залежності від температури і тиску.

81. Характеристика сировини та технологічні особливості підготовки її до виробництва пресованих чаїв.

Технологічний п-с виробництва чаю на сучасному механізованому підприємстві зводиться до наступних операцій: завяленню, скручуванню, ферментації, сушці і сортуванню.

Скручування відбувається в особливих машинах — ролерах, що стискають тканину чайного листа. Сенс-зруйнувати структуру тканини листа на рівні молекули, не роздавивши чаїнки зовні. Саме внаслідок цього вивільняється аромат.

П-с ферментації -чайний лист має досягнути найвищої стадії р-ку смаку і аромату, після чого п-с обривають, не дозволяючи чаю перезріти.

Наступний п-с, сушіння, відбувається в спец чаєсушильних машинах при Т 92-950С, причому Т самого чаю — напівфабрикату досягає 70-750С.

Основна мета сушіння — довести вологість чаю до відповідної норми. Завершальним п-сом в-ва чаю є сортування сухого чаю — напівфабрикату, тобто підбір за допомогою різних номерів сит сортувальних машин однорідних по розмірах і формі чаїнок. Отримуваних таким чином промислових марок чаю — напівфабрикату відправляються на фасувальні під-ва, де з них готують торгові сорти чаю шляхом складання сумішей різних марок напівфабрикату, а також фасують ці сорти.

У багатьох країнах після остаточної сушки чай іноді ароматизують.

Пресований чай — виробляють з пресованих висівок і кришок чорного байхового чаю, одержаних у п-сі сортування. За міцністю настою, кольором, смаком і ароматом він нагадує байховий, оскільки їх виробляють з однієї сировини.

Пресованим пуерам часто додають химерні форми з самими різними тисненнями, у вигляді шахових фігур традиційних китайських шахів сян-ци. Пресований і запакований в шкірку грейпфрутів і мандаринів, Пуер має підвищені лікувальні влас-ті.

Пресований Пуер з вираженим смаком і запахом слід заварювати, ретельно стежачи за процесом. Для заварки беруть зовсім невеликий шматочок — приблизно з фалангу пальця — на 250-300 мілілітрів, заливають в чайник трохи кипятку і дають чаю розпаритися впродовж 3-4 хв, далі наповнюють чайник водою доверху і потім дуже швидко злиивають, через 30-40 сек, повторюючи останню операцію до тих пір, поки не виберуть весь смак.

82. = 66.