Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Документ Microsoft Word (4).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
516.61 Кб
Скачать

21. Переміщення рідини. Динамічні насоси в харчових технологіях. Характеристика. Принцип дії.

Насос — гідравлічна машина, яка перетворює механічну Е двигуна в гідравлічну Е р-ни яка при цьому переміщується. Різниця p в насосі і в трубопроводі обумовлює її переміщення.

Динамічні насоси. Рідина переміщується під силовою дією на неї в камері, яка постійно сполучається з входом і виходом насоса.

Відцентровий насос може працювати тільки в тому випадку коли його вн порожнина заповнена рідиною що перекачується. Відцентровий насос може працювати тільки в тому випадку коли його вн порожнина заповнена рідиною що перекачується.

Гвинтовий насос: Викор. для перекачуання високовязких сис таких як фарш сир. Структура сировини залишається мало порушеною. Гвинт. нас. дають високі результ. і в роботі безшумні. В середині корпусу насоса розміщено гвинт при обертанні якого перекачуваний продукт переміщується від всмоктувального до нагнітального патрубка.

Роторні насоси: Бувають шиберні та шестерінчасті.

● Шиберні: При обертанні ротора висувні шибери вільно вставлені в пази ротора висуваються і притискуються до корпусу. Р-на що надходить з усмоктувального патрубка захоплюється шиберами і проштовхується до нагнітального патрубка.

● Шестерінчасті. Із зв зчепленням: при обертанні шестерень р-на яка надходить із усмоктувального патрубка в міжзубний простір переміщається разом з ними до нагнітального патрубка. При вході зубців у зчепленні р-на видаляється із міжзубного простору.

22. Характеристика основних технолог етапів виробництва крупів.

● Технологічний процес: очищеня зерна від домішок(застосовують зерноочисні машини)., сортування за крупністю (зерна розділяють на фракції за крупністю), лущення та відокремлення ядра від плівок (основна технолог операція, завданням лущення зерна є максимальне руйнування його зв покриття з ядром у лущильній машині при збереженні цілісності ядра) Існує 3 способи дії робочих органів на зерно: стискання зерна та наступне сколювання квіткових плівок; одно- або багаторазові ударів зернівок об тверду поверхню;стирання оболонок внаслідок тертя зерна об шорстку рухому поверхню. ● Важливою технологічною операцією у вироб-ві крупи є розділення суміші лущеного і не лущеного зерна — круповідокремлення. обробка ядра (шліфування та полірування.::стираються зв частинки ядра внаслідок інтенсивного тертя об абразивну поверхню та взаємного тертя ядер. Полірування поліпшує зв вигляд крупи, та видаляється борошенце, згладжуються подряпини). сортування готової продукції. На сучасних крупяних заводах поряд з механічною обробкою зерна застосовують гідротермічну обробку — водою і парою. Найпоширенішими способами гідротермічної обробки є: 1 пропарювання — сушіння — охолоджування; 2 зволоження -відволожування. Потім крупу сортують за розміром, пропускають через магнітні машини й фасують.

23. Промислова водопідготовка , основні процеси та їх призначення

● Промислова водопідготовка є комплексом операцій, які забезпечують очистку води - видалення з неї шкідливих домішок, що знаходяться в молекулярно - розчиненому, колоїдному і зваженому стані.

● Основні операції водопідготовки: очищення від зважених домішок відстоюванням і фільтруванням; зм'якшування, а в окремих випадках - знесолювання; нейтралізація; дегазація і знезараження.

Відстоюють в бетонованих резервуарах. Для досягнення повного освітлення і знебарвлення воду піддають коагуляції. ● Коагуляція - процес поділу гетерогенних систем, зокрема, виділення з води найдрібніших глинистих частинок і білкових речовин. Утворений при коагуляції колоїдний осад віддаляється з води відстоюванням і фільтруванням.

● Фільтрування - найбільш універсальний метод розділення неоднорідних систем. У техніці фільтрування велике значення має розвинена поверхню фільтруючого матеріалу.

● Пом'якшення і знесолення води полягає у видаленні солей кальцію, магнію та інших металів. У промисловості застосовують різні методи пом'якшення, сутність яких полягає у зв'язуванні іонів Са2 + і Мg2 + реагентами в нерозчинні і легко видаляються з'єднання.

● По застосовуваних реагентів розрізняють способи:

- вапняний; - содовий ; - натронним (гідроксид натрію) і - фосфатний ( тринатрийфосфат).