Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Корінь курсова.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.56 Mб
Скачать

Зміст

Вступ

Розділ I.

1.1. Тип та клас досліджує мого підприємства, характер виробничого процесу.

1.2. Потужність , кількість місць, режим роботи підприємства.

1.3. Вид , форми обслуговування споживачів.

1.3. Форма власності.

1.4. Додаткові послуги підприємства.

1.5. Характеристика району в якому знаходиться підприємство.

1.6. Маркетингове дослідження існуючих конкурентів.

1.7. Реклама підприємства, його логотип.

Розділ II. Характеристика виробництва.

1.1.Склад цехів, їх взаємозв’язок.

1.2. Виробнича програма цеху( складання плану меню).

1.3. Складання вимог накладних до комори.

1.4. Отримання та перевірка сировини за кількістю та якістю.

1.5. Оснащення обладнанням, інвентарем, засобами малої механізації.

1.6. Склад робітників цеху, графік виходів на роботу.

Розділ III. Графічна частина.

1.1. План виробничого приміщення.

Висновок про стан організації виробництва на підприємстві. Удосконалення організації виробництва.

Список використаних джерел.

Міністерство освіти і науки України

Вище комерційне училище

Київського національного торговельно-економічного

унівеситету

Затверджую:

Заступник директора з НМР

_______________ В.В.Ніколіна

Дата видачі:________________

Дата захисту______

Завдання

На курсову роботу з дисципліни

«Основи ресторанного господарства»

Учня групи Вто-308

Корінь.О.Г

Тема завдання:

Організація обслуговування холодного цеху у діючому ресторані

Керівник роботи: Хайрова К.І.

Київ 2015

Список використаної літератури

1. Арустамов З.А., Ванукевич А.С., Худайшукуров Т. Технологическое проектирование предприятий общественного питания в потребительской кооперации. — М.: Финансы и статистика, 1999. — 208 с.

2. Батрименко В. Основи проектування й інтер'єр підприємств харчування. – Тернопіль: Газда, 2002. – 314с.

3. Введенський А.П., Велика М.Д. Реконструкція підприємств громадського харчування і торгівлі. - К.: Либідь, 2003. - 128 с.

4. Галушко П.П. Структурні особливості підприємств харчування // Маркетинг та реклама, № 7, 2003. – с.17-19;

5. Довідник керівника підприємства громадського харчування. - К.: Економіка, 2004. - 461 с.

6. Дощенко В.П. Підприємства громадського харчування. - К.: Либідь, 2001. - 176 с.

7. Нечипорук О. Організація роботи підприємств харчування. - К.: Економіка, 2002. - 254 с.

8. Нікуленкова Т. Т., Маргелов В. Н. Проектування підприємств громадського харчування. - Харків.: Фант Лтд., 2001. - 175 с.

9. Пономаренко В. Проектування підприємств харчування. – К.: Діло, 2000. – 285с.

10. Рокоча С. Особливості функціонування підприємств харчування в ринкових умовах. – К.: Либідь, 2003. – 157с.

Розділ III. Графічна частина.

1.1. План виробничого приміщення.

Сучасний стан та тенденції розвитку ресторанного господарства України

Анотація. Проведений аналіз стану та тенденцій розвитку ресторанного господарства (РГ) України по групах підприємств. Проаналізовано динаміку питомої ваги кожної групи підприємств у сфері ресторанного бізнесу та роздрібного товарообігу підприємств РГ в Україні.

Вступ

Особливість функціонування сфери ресторанного господарства в економічному та соціальному прояві полягає у забезпеченні якості життя населення засобами задоволення фізіологічних потреб. Динамічний розвиток цієї галузі обумовлює появу підприємств громадського харчування різних типів та цінових категорій, що дає можливість споживачам обирати таке підприємство ресторанної сфери, найбільш підходить для них за всіма критеріями. Ефективність діяльності будь-якого підприємства РГ залежить від багатьох факторів, до яких можна віднести конкурентне позиціонування підприємства, специфіка та технологія створення бренда ресторану, що забезпечить високу лояльність споживачів, визначення чітких стратегічних перспектив розвитку діяльності, проведення оптимальної фінансової та маркетингової діяльності. Метою статті є проведення аналізу сучасного стану та тенденцій регіонального розвитку РГ України . Зроблено аналіз літературних джерел, присвячених вивченню питань, пов'язаних з вивченням стану та розвитку ресторанного господарства. Основний висновок проведеного аналізу свідчить про тенденції зростання обороту РГ за останні роки, що забезпечує підстави до поширення діяльності в цій галузі, а також можливості інвестиційних перспектив розвитку РГ України.

Дослідження загальних тенденцій розвитку різних груп підприємств ресторанного господарства України

Сучасна індустрія ресторанного бізнесу постійно поширюється та видозмінюється під впливом різних факторів внутрішнього та зовнішнього середовища. В якості сфери підприємницької діяльності РГ виконує соціальні (задоволення потреб споживачів) та економічні функції (підприємницька одиниця сфери обслуговування). Економічні функції сфери РГ розглядаються як єдиний комплексний механізм виробництва та обігу продукції, що забезпечує ресторанному бізнесу певні переваги в порівнянні з іншими галузями народного господарства. Перш за все, це перспективна галузь для інвестування капіталу, що гарантує достатньо швидку оберненість вкладених засобів. Прибуток від інвестування складає близько 15-25 %, що зацікавлює нових учасників цього ринку і стимулює його поширення. У теперішній час можна прослідкувати існування різноманітних концепцій організації ресторанного бізнесу на локальному ринку, що забезпечує, з одного боку, підтримку одне одному, а з іншого -створює конкурентне середовище, яке сприяє підвищенню рівня якості, залученню більшої кількості споживачів і, як результат, збільшенню прибутку. За даними Асоціації франчайзингу України [12] у 2010 р. українські ресторатори заробили близько 2,2 млрд дол - майже на 30% більше, ніж роком раніше. Кількість постійних клієнтів кафе, барів і ресторанів під час фінансової кризи майже не змінилась. Основним драйвером зростання в 2010 p., на думку директора компанії „Ресторанний консул-тинг" О. Насонової [12], була інфляція: за рік ціни на продукти, а разом з ними і середній чек - збільшилися на 10-20%. У 2011 р. ресторатори планують збільшити прибуток майже на 14 %, що має скласти близько 2,5 млрд дол за рахунок значного зростання кількості підприємств громадського харчування в містах, де будуть проходити футбольна першість Евро 2012. З цього приводу найбільш активно розвиваються ресторанні мережі, що забезпечується довгостроковими економічними перевагами, які виражаються в зменшенні витрат, оільш високому обороті, стабільності. В процесі підготовки рішення щодо підприємницьких дій у сфері ресторанного бізнесу важливим є постійний аналіз стану підприємств, що здійснюють свою діяльність у цій галузі. Дослідження стану розвитку ресторанного бізнесу України дозволили виявити загальні тенденції розвитку різних груп підприємств ресторанного господарства за період 2005-2015 pp., про що свідчать дані Державного комітету статистики України .

У ході проведеного дослідження було встановлено, що за період 2005-2015 pp. найбільш стійкі тенденції до зростання виявлено у групі „ресторани" (кількість підприємств збільшилася на 182 одиниці). Але в цілому у галузі ресторанного господарства просліджуються тенденції до зменшення кількості підприємств за рахунок постійного зменшення по групах „кафе" та „їдальні і постачання їжі" на 154 та 33 одиниці відповідно протягом всього періоду, що досліджувався. Було виявлено, також, нестабільні зміни у кількості підприємств по групі „бари" (так, у 2008 р. спостерігалось збільшення на 132 одиниці, а у 2009 р. - зменшення на 60 одиниць), що негативно вплинуло на загальні тенденції розвитку підприємств ресторанного господарства в цілому .

  Тенденції розвитку підприємств ресторанного господарства по групах за період 2005-2015 pp.

За даними компанії «Ресторанний консалтинг», було встановлено зростання ринку ресторанних послуг починаючи з 2010 р. У 2015 р. аналіз ринку ресторанного господарства дозволив виявити зростання обсягів ринку на 17%, що склало 17,8 млрд грн. Проте, зріст тривав до середини 2009 p., за підсумками минулого року ресторанний ринок впав на 40-50%, а елітні заклади втратили 15-30% обороту. Слід зазначити, що найменше втратили заклади швидкого обслуговування, так звані „фаст-фуди" (за підсумками 2015 р. обсяги діяльності вказаного сегменту ринку ресторанних послуг - втратили лише 3-4% від звичайного денного доходу минулого року) . Також дослідження компанії „Ресторанний консалтинг" свідчать, що за останні півроку лише в Києві закрилися більше десяти закладів громадського харчування: „Кофе Хаус", „Шоколадниця", „Підкова", „Гурме", „Ля Рюмс", мережа „Баскій Роббінс". Проте про масове закриття ресторанів говорити рано, оскільки кризу не змогли пережити ті, що працювали на межі рентабельності та орендували приміщення. Іншою причиною для поліпшення перспектив розвитку є те, що український ринок ресторанних послуг ще зовсім не насичений, і навіть якщо попит падає, це означає лише зменшення відвідувань споживачів ресторанних послуг та середнього чеку, а не повне закриття підприємств ресторанних господарств . У період кризи, ресторани дорогих та елітних категорій мали змогу оптимізувати компетентні кадри та запровадити заходи маркетингових комунікацій, ресторани сегменту середніх цін також користувалися маркетинговими заходами у вигляді знижок та різних акцій, а низькоцінові категорії навпаки скорочували ці заходи, чим зменшували операційні витрати. Зазначений комплекс заходів дозволив у тій чи іншій мірі забезпечити стабільність функціонування підприємств ресторанного господарства в період кризових явищ в економіці України. Певна стабільність також підтверджується питомою вагою кожної групи підприємств ресторанного господарства по відношенню до загальної кількості за період 2005-2015pp. .

  Питома вага різних груп підприємств ресторанного господарства в цілому по галузі за період 2005-2015 рр.

Дослідження показали, що, незважаючи на постійну тенденцію зменшення кількості підприємств у групі „кафе" за весь період , їх питома вага в цілому по галузі залишається найбільшою. Також простежується стабільність у змінах питомої ваги по кожній групі підприємств РГ протягом зсього періоду, що вивчався.