Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Документ Microsoft Word (4).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
516.61 Кб
Скачать

38. Лиття в форми багаторазового використання. Лиття в коклі.

Лиття — це процес отримання виробів складної або простої конфігурації шляхом заливання рідкого металу у форму.

Ливарна форма — порожнина, яка відповідає конфігурації та розмірам деталі, що виготовляється.

Багаторазові форми

У формах багаторазового використання можна виготовити сотні тисяч штук відливків. Ці форми виготовляють із чавуну, сталі, алюмінієвих та інших сплавів. Серед відомих способів лиття в багаторазовій форми широко застосовують лиття в кокіль

Кокілем називають сталу форму (металічну), що заповнюється розплавом під дією його власної ваги. Форма вважається напівкокільною, коли деякі з її елементів виготовлені не з металу.

Форма кокіля визначає конфігурацію деталі. Кокіль є рознімний. Половинки корпусу кокіля 1 і 2 можуть щільно з’єднуватись одна з одною. Металічний стрижень 4, форма якого визначає геометрію порожнини, є також рознімним (для зручності вилучення деталі з форми).. Призначення стрижнів полягає у формуванні в деталі отворів необхідної форми і фіксації внутрішнього стрижня 4. Форма кокіля має бути простою і ураховувати подальшу обробку деталі Для контролю температури розплаву для кокіля може бути передбачена індукційна чи газополум’яна піч, а тако є зміяки для циркуляції води.

39. Основні закономірності електролізних процесів. Закон Фарадея.

Електрохімічні процеси відбуваються в апаратах, які називають електролізерами. Процес електролізу відбувається в дві стадії: 1. Через електроліти розчини або розплави солей, якими заповнюють ванну електролізера, проходить постійний електричний струм від позитивного електрода анода до негативного каннода. 2. На аноді відбуваються реакції розчинення або окиснення металу, на кадоді — його виділення або відновлення.

●Перший закон Фарадея: кількість речовини, яка виділилась на електродах, прямо пропорційна силі струму і часу його проходження через електроліт.

● Другий закон Фарадея: різні речовини при електролізі виділяються пропорційно хімічним еквівалентам речовини.

Число Фарадея — кількість електрики, необхідна для виділення при електролізі 1 моль еквівалентів речовини. Густина струму — к-ть. електрики, яка проходить за одиницю часу через одиницю поверхні на його межі з електролітом. Напруга розкладу — різниця рівноважних потенціалів на аноді та катоді. Різниця між потенціалом електрода при електролізі та його рівноважним потенціалом називається перенапругою.

Умови початку процесу електролізу:- досягнута напруга розкладу, — струм близький до нуля, — наявність умов для оборотніх електродних реакцій.

40. Зварювання плавленням. Газове зварювання.

● Зварювання плавленням — це зварювання, при якому стиснення деталей не потрібне. Цим способом можна зварювати всі метали і сплави, в тому числі і такі, які при нагріванні не переходять у пластичний стан, а відразу переходять в рідкий чавун, бронза, литті сплави алюмінію та магнію та ін.. При газовому зварюванні для розплавлення кромки зварюваних заготовок викор-ть теплоту, яка виділяється під час згорання у кисні газу. Найчастіше застосовують ацетилен, який дає найбільшу T 3150С.

● Газове зварювання застосовують головним чином для стикових зєднань деталей завтовшки 0,2…5 мм, виготовлених з сталі, легкоплавких сплавів кольорових металів. Найчастіше газове зварювання застосовується під час ремонтних робіт, а також у місцях, де відсутні джерела електричного струму.