Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Документ Microsoft Word (4).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
516.61 Кб
Скачать

46. Корозія,види корозії та агресивних середовищ.

Корозія це руйнування матеріалів внаслідок їх фізико-хімічної взаємодії з навколишнім середовищем. Корозія починається з поверхні і руйнує матеріал шляхом хімічних і електрохімічних реакцій.

Основні види корозії:

Металічна це самодовільний процес повязаний з переходом системи метал-середовище в більш термодинамічно стійкий стан. Особливість корозії це її гетерогенний характер. Вона викликається дією на метал рідких або газоподібних продуктів і починається з поверхні поділу фаз. Найбільш уразливі до корозії чорні метали. За типом процесів, які відбуваються розрізняють хімічну і електрохімічну корозію.

• Хімічна корозія відбувається в середовищах, які не проводять електричного струму. Вона обумовлюється дією на метали неелектролітів спирту, бензину, мінеральних масел тощо і сухих газів кисню, оксидів азоту, хлору, хлороводню, сірководню і ін. при високій температурі так звана газова корозія

Електрохімічна відбувається в розчинах електролітів у вологих газах і характеризується наявністю двох процесів,які проходять паралельно-окислення і відновлення.Цей вид корозії супроводжується виникненням електричного струму.

--За умовами перебігу розрізняють газову,рідинну,грунтову і біологічну корозію. Атмосферна корозія відбувається під впливом кисню повітря і вологи розчиненими в ній хімічними речовинами.

-- За характером корозійного руйнування корозія буває рівномірною і нерівномірноюзагальна корозія,виразковою,щільною,під поверхневою,міжкристалічною,крапковоюмісцева корозія.

47. Лиття в форми багаторазового використання. Відцентрове лиття

Литтям називають виготовлення заготівок для виробів заповненням, наперед виготовлених ливарних форм, розплавленим металом, сплавом або іншим конструкційним матеріалом. Багаторазові форми використовують сотні й тисячі разів; відливки витягають з форми витрушуванням або виштовхуванням. Ці форми виготовляють із чавуну, сталі, алюмінієвих та інших сплавів. Використання багаторазових форм у ливарному виробництві має ряд переваг порівняно з литтям у разові форми:відсутність стрижневих і фермових сумішей, дільниць для звільнення форми від моделі та вибування форм;зменшення кількості пилу в ливарному цеху та поліпшення санітарних умов праці;обслуговування багаторазових форм не потребує фахових робітників;вища продуктивність праці; отримані відливки мають велику щільність, а також точність розмірів і малу шорсткість поверхні, що скорочує або зовсім вилучає механічне оброблення їх на різальних верстатах. Проте лиття в металеві форми має недоліки: велику вартість металевих форм, через що їх застосовують лише в серійному та масовому виробництві; деякі форми трудно виготовити для відливків складної конфігурації тощо. Відцентроване лиття- це спосіб виготовлення відливків заливанням розплаву в металеву форму, яка обертається навколо своєї осі. Під час обертання форми на розплав діють відцентровані сили. Ці сили ,які діють на метал в момент заповнення форми, кристалізації та охолодження відливків зумовлюють одержання дрібнозернистої структури, збільшують щільність відливків,зменшують газову проникність, підвищують механічні властивості.