Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Документ Microsoft Word (4).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
516.61 Кб
Скачать

15. Основні фізичні властивості рідини. Характеристика руху рідини.

Фіз. вл. -- Вязкість — властивість реальних рідин чинити опір силам, що зсуваються. Густина — маса одиниці обєму рідини, Питома вага — вага одиниці обєму рідини,

● В гідродинаміці рідина вважається безперервним суцільним середовищем. Рух рідини характеризується швидкістю часток і гідравлічним тиском. Існує два різні види руху потоку рідини:

1.Рух. за якого всі часточки рідини рухаються по паралельних траекторіях називають ламінарним упорядкованим.

2. Неупорядкований рух, за якого окремі часточки рідини переміщуються по заплутаних, складних, хаотичних траекторіях, які весь час змінюються в одному напрямку, називається турбулентним.

16. Характеристика основних технологічних етапів виробництва борошна.

Борошно — продукт розмелу зерна, який використовується для виготовлення хліба, макаронів, кондитерських та інших виробів.

Етапи виробництва борошна:

● Складання партії зерна для помелу(враховуються: тип зерна, сорт , скловидність, кількість і якість сирої клейковини. Використовують два вида змішування зерна: різного за якістю, повноцінного з неповноцінним),

● Очищення зерна(від домішок допускаються: сміттєві домішки не більше 0,4% Не допускаються:

мін домішки; насіння геліотропа та триходесми сивої,): просіювання, магніт, сеператори.

● Гідротермічна обробка зерна(Кондиціонування — вплив на зерно води чи води та тепла з подальшим зволоженням, внаслідок чого досягається максимальне зміцнення оболонок та ослаблення звязків між ними й ендоспермом.)

● Подрібнення зерна та проміжних продуктів(При сухому способі використовують оббивні та щіткові машини. В основу покладено тертя зернової маси між собою і з робочою, як правило, наждаковою поверхнею машин. Мокрий спосіб оброблення зерно миють у воді на спец мийних машинах. Вода змиває з поверхні зерна мінер домішкита мікроорганізми. К-ть мікроорганізмів на поверхні зменшується у 4-5 разів)., Сортування продуктів формування сорту борошна, Контроль якості борошна, Фасування та пакування, Зберігання та реалізація.

19. Вода у виробництві промислових товарів, властивості води.

Вода-одна із головних факторів,що формує життя на Землі.

● Воду використовують у промисловості, як:

Розчинник, Теплоносій, Охолоджувач, Для передачі тиску, Добування корисних копалин.

● Існують такі властивості води: Твердість, Загальний вміст солей, Прозорість, Реакція середовища, Окислюваність, Смак.

● Є такі види твердості води: Тимчасова спричинена солями кальцію та магнію, Постійна наявність у воді сульфатів,хлоридів і нітратів кальцію та магнію, які при кипятінні не виводяться, Загльна наявність у воді солей обох видів.

20. Електохімічне виробництво хлору та їдкого натру.

● Застосув хлору: вироб соляної к-ти, хлор вапна, фосгену, тетрахлоретану, полівінілхлориду; синтез деяких пластмас, інсектицидів; Очищення дезенфікація води.

● Застосув їдкого натру: миловарна,фармацевтична промисловість; вироб.синтетич.шовку; очищення продуктів переробки нафти.

Діафрагмовий спосіб. Використ залізний катод а діафрагму, яка розділяє катодний та анодний простори. На катоді виділяється водень, на аноді хлор, а електроліт збагачується їдким натром.Хлор активно взаємодіє з їдким натром:

Запобігти утвор.гідрохлориду натрію можна , якщо катод і анод простір розділити діафрагмою.

Ртутний спосіб: електролізер складається з 2х окреми ванн А і Б.

Процеси у ванні А: На аноді розряджаються іони хлору 2. на ртутному катоді іони натрію розряджаються з утворенням альмагами: Na+nHg+enHg

Процеси які вібув у ванні Б 1. Альмагама обробляється гарячою водою: 2. водень і їдкий натр виводять із ванни і подають на переробку. 3. Ртуть відновлюється і знову повертається в електролізер.

Переваги ртутного способу: висока чистота водню, хлору і їдкого натру 2.Вища концентрація їдкого натру , порівняно з діафрагмовим способом.

Недоліки : висока вартість електролізних ванн,2 Токсичність.

Мембранний-- Катод і анод повністю ізольов один від одного іонообмінною мембраною, крізь яку не проникають молекули газу або рідини: мембрана пропускає тільки іони. Якщо створити навколо мембрани ел.поле ,то вона починає пропускати іони натрію, а іони хлору затримує. На аноді виділ.хлор на катоді-воень-, у розчині залишається їдкий натр. Перевага мембранного способу: — висока чистота продукції, яку отримують.