Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Документ Microsoft Word (4).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
516.61 Кб
Скачать

50. Поняття про швидкість хіміко- технологічного процесу. Визначення швидкості хімічних процесів.

Хіміко-технологічний процес — це сукупність фізичних, хімічних та фізико-хімічних операцій, що виконуються з метою перетв-ня сиров в цільові прод.

Будь-який процес хімічних перетворень складається з трьох трьох послідовних взаємоповязаних актів: підводу реагуючих компонентів у зону реакції, хімічної реакції і відведення отриманих продуктів із зони реакції.

Швидкість хімічного процесу є результуючою швидкостей прямої, зворотної і побічної реакцій, а для гетерогенних процесів також швидкості транспортування вихідних речовин в зону реакції і продуктів із зони. Результуюча швидкість процесу визн-ся не тільки швидкістю хімічної реакції, а й швидкістю підводу та відводу речовини із реакційної зони. Результуюча швидкі-сть хіміко-техн-го процесу визначається швидкістю його найповіль-нішої стадії. За цією ознакою в процесі розрізняють дифузійну, кінетичну та перехідну обл.

Якщо швидкість хімічної реакції більша швидкості дифузії, то швидкість усього процесу визначається швидкістю дифузії. В цьому випадку процес проходить у дифузійній області і для його прискорення необхідно використ-ти фактори, що інтенсифікують дифузію: турбулізація потоку.

Якщо швидкість хімічної реакції значно менша швидкості дифузії, то швидкість усього процесу визначається швидкістю хімічної реакції. Якщо швидкості дифузії і реакції порівнянні, то процес відбувається в перехідній області і для його прискорення необхідно впливати і на дифузію і на хімічну реакцію.

51. Зварювання плавленням, загальна характеристика та відмінні особливості.

Зварювання — це технологічний процес одержання нерозємних зєднань металів, сплавів та інших матеріалів, здійснюваний на основі сил міжатомного зчеплення зварюваних матеріалів. Зварювання поширено застосовується у машинобудуванні, металообробці, у будівництві і є незамінним у виробництві товарів народного споживання.

Зварювання дозволяє сполучати між собою однорідні металеві сплави, різнорідні метали наприклад, мідь з алюмінієм, сталь з міддю, метали з неметалами керамікою, склом, графітом та ін., а також пластмаси.

Усі методи зварювання можна класифікувати: за фізичними ознаками, за способом утворення зварної сполуки, за видом використаної енергії, ступені автоматизації.

Зварювання плавленням застосовується для металів і сплавів, які здатні переходити в пластичний стан при нагріванні до температур, нижчих від температури плавлення сталь, алюміній та ін., що дозволяє здійснювати зварювання в пластичному стані шляхом стиснення двох попередньо нагрітих частин металу. При стисненні оксидна плівка на поверхнях дотику руйнується і стає можливим взаємопроникнення дифузія кристалічних зерен однієї частини в зерна іншої, що забезпечує їх зварювання. З підвищенням температури нагріву величина зусилля, потрібного для стиснення, зменшується

52. Механічні процеси в харчових технологіях.Сортування (класифікація) твердих сипучих систем. Способи. Поняття проходу, сходу.

Механічні процеси переробки сировини та продуктів харчування характеризуються зміною зовнішньої форми, незмінністю фізико-хімічних властивостей і підпорядкованості механіці твердих тіл.

Основними для харчової технології механічні процеси є:

Подрібнення2Класифікація3Змішування4Пресування

Процес поділу сипучих сумішей на окремі фракції отримав назву сортування класифікація.

З врахуванням властивостей фракцій, що піддаються обробці, розрізняють методи сортування сипучих продуктів:

1просіювання — поділ матеріалу за розмірами частинок

2сепарування — поділ за густиною частинок : гідравлічне, повітряне, відцентрове

3магнітна сепарація — поділ матеріалу за магнітними властивостями

4триєрування — поділ матеріалу за формою частинок

Продукти просіювання:

1прохід — частинки матеріалу, що є меншими за розміри отворів сита і які проходять крізь них.

2схід — частинки матеріалу,що затримуються на ситі.