Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Документ Microsoft Word (4).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
516.61 Кб
Скачать

26. Ливарне виробництво. Лиття в піщано-глиняні форми

Ливарне виробництво — технологічний процес виготовлення виливків, що полягає в заповненні ливарної форми розплавленим матеріалом ливарним металом чи сплавом, пластмасою, деякими гірськими породами і подальшій обробці отриманих після твердіння виробів.

У ливарному виробництві глина використовується як найбільш поширений звязуючий матеріал формувальних піщаних сумішей для виготовлення ливарних форм; крім того, глини входять до складу ливарних фарб частіше у вигляді глинистої суспензії, яка у зваженому стані підтримує протипригарний матеріал. У ливарстві застосовуються як вогнетривкі, так і тугоплавкі глини, а також бентонітові, що мають високу звязуючу властивість.

Лиття у піщано-глиняні форми-розповсюджений спосіб виготовлення заготовок. Він використовується в одиничному,

серійному й навіть у масовому виробництві.

27. Неоднорідні системи в харчових технологіях. Класифікація неоднорідних систем.

Неоднорідна сис — це сис, яка склад з двох або більше фаз, кожна з яких має свою поверхню відокремлення і може бути механічно відділена від іншої фази. Технолог пр-си в харч технологіях часто супроводжуються утв неоднорідних гетерогенних сис:

-Під час дроблення цукру на рафінадних заводах утв цукровий пил, під час розмелення зерна та його просіювання — борошняний пил.

-Технологія крохмалю припускає отримання крохмального молока вода та крохмальні зерна. На пивоварних заводах при вироб-ві пива утв пивні затори з метою екстрагування розчинних р-н солоду.

-Технологія сухого молока супроводжується утв неоднорідної суміші.

- Крапельки молока в свою черг є крапельками емульсії: води, жирових кульок 3-4% та ін реч-н 6-8%, із якої в подальшому методом висушування видаляється вода і одержується сухе молоко.

Класифікація неоднорідних сис: найбільш загальна прикмета будь-якої неоднорідної сис є наявність двох і більше фаз, які відокремлені одна від одної вираженою поверхнею розділення.

Неоднорідні гетерогенні системи: 1 Неоднорідні рідинні сисСис, в якій зв фазою є р-на; 2Неоднорідні газові сисСис, в якій зовн фазою є газ.

Неоднорідна сис: між внОднорідна сис р-н: Між компонентами відсутня поверхня розділення.

Дисперсні сис залежно від розмірів частинок поділяють на: грубодисперсні; мікрогетерогенні.

Колоїдні золі — сис містять частинки, розмір яких лежить в межах 10-7… 10-5 см:

аерозолі з газовим дисперсійним сер

лізолі з рідинним дисперсійним сер.

Будь-яка неоднорідна сис характеризується концентрацією дисперсної фази і розмірами її частинок.

В емульсіях при збільшенні концентрації дисперсної фази дисперсійне сер може перетворюватися у дисперсне, а дисперсна фаза у дисперсійне сер. Такий взаємний перехід наз інверсією фаз.

28. Технологічна характеристика основних способів отримання олії.

Олія — рідка жирова р-на, яку добувають з насіння або плодів деяких рослин. Цінний харчовий продукт.

Існує два способи виробництва олії: Екстракції ---Спосіб розчинення олії в летких орган розчинниках;

Механічний або пресований. У вир-ві рослин/ олії ці 2 способи використ-ся окремо або сумісно. Етап 1. Очищення. Очищають насіння за допомогою сепараторів . Кондиціювання насіння за вологістю. Етап 2. Шеретування. після п-су одержують суміш, яка наз рушанкою і скл з цілих ядер, оболонок та січки частинки ядра, цілого і неповністю решетованого насіння.

Вихід з рушарки: Ядро — надходить на подрібнення; Ціле насіння — на повторне решетування; Оболонки — на відходи; Недорешетоване — на повторне решетування. Етап 3. Сепарація рушарки.Для максим відокремлення плодових і насінних оболонок від ядра при мін втратах олії. Етап 4. Подрібнення. П-с спрямовується на подрібнення ядра насіння — максимально можливе руйнування структури Етап 5. Підсмажування-волого-теплова бробка, яку застосовують для зменш сил, що звязують олію з поверхнею мятки. Одержаний продуктназ мезгою. Відомі 2 типи підсмажування: вологе та сухе.

Вологе під-ня: 1-й етап — проводять зволоження та нагрівання мятки з добавлянням води; 2-й етап — зволожену мятку висушують.Сухе під-ня: полягає у висушуванні та нагріванні мятки до певної T. Етап 6. Добування олії пресовим способом: гідравлічні преси; шнекові преси. За призначенням: преси для попереднього відокремлення олії форпреси; преси глибокого, або кінцевого, відокремлення олії експелери; преси подвійної дії. Або Етап 6. Добування олії екстракційним способом: пряма екстракція сирої мятки при переробці сої. Є 2 варіанти для добування олії при екстракційному способі: настоювання; послідовне знежирювання.

Рослинна олія — складна багатокомпонентна сис, в якій, крім гліцеридів, містяться механ домішки та деякі ін р-ни. Тому високу її якість можна забезпечити ретельним її очищенням.