Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Документ Microsoft Word (4).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
516.61 Кб
Скачать

101. Радіаційно-хімічні процеси їх суть та значення. Обробка металів тиском. Штампування: суть види застосування.

Штампування-процес обробки матеріалів тиском пластичне деформування заготовки в штампах.

Під час штампування відбувається формоутворення без зняття стружки, забезпечується висока точність виробів при високій продуктивності праці.

Гарячим штампуванням називається процесс одержання поковок за допомогою спеціальної оснастки — штампів. Молотовий штамп являє собою два сталевих бойка матриця і пуансон, які відповідають виду деталі. Під дією сили удару молота або тиску преса нагріта заготовка деформується і заповнює порожнину штампа. В результаті штампування одержують деталь, які за формою і розмірами відповідає формі і розмірам штампу.

Холодне штампування здійснюється без попереднього підігріву металу. Найчастіше застосовують листове холодне штампування, матеріалом для якого служать тонкілисти товщиною 5 — 6 мм, стрічки, прутки з мякої вуглецевої і легованої сталі, кольорових металів і їх сплавів. Холодним штампуванням виготовляють як плоскі, так і вигнуті вироби ковпаки, днища залізничних цистерн, деталікотлів і ін..

102. Термічні процеси нафтоперегонки

Фракційна перегонка нафти. Сира нафта після добування її з надр очищується від розчинених у ній газів, води, мінеральних солей і механічних домішок. Вся нафта піддається перегонці на фракції. Фракційна перегонка ґрунтується на різниці в температурах кипіння окремих фракцій вуглеводнів, близьких за фіз. властивостями. Перегонка нафти здійснюється на атмосферно-вакуумних установках. Нафта нагріта паливними газами в печі до температури кипіння надходить у середню частину ректифікаційної колони яка працює під атмосферним тиском. Низько киплячі фракції перетворюються у пару і прямують угору, а високо киплячий мазут — стікає вниз колони. Первинна перегонка нафти дає лише грубі фракції порівняно невисокого виходу і низької якості. Тому більшість із цих фракцій підлягає вторинній термічній переробці.

Термічний крекінг мазуту. Коксування мазуту для зменшення утворення коксу ведуть у дві стадії. Спочатку при 450-470С і тиску 2,5 МПаотримують бензин і середньо киплячу фракцію. На другій стадії збільшують тиск до 4,5 МПа і при температурі 500-520С із середньо киплячої фракції отримують до 30-35% бензину, до 55% крекінг-залишку і до 10-15% газів.

При необхідності отримання із нафтових фракцій газів і рідких ароматичних вуглеводнів застосовують піроліз. Нині термічні методи переробки нафтових фракцій змінюються менш енергоємними і більш ефективними каталіз ними процесами, які відбуваються під значно меншим тиском.

103. Пасивні методи захисту від корозії.

При пасивному захисті від корозії на виріб наносять тонкий стійкий шар, який охороняє матеріал від збудників корозії. З цією метою використовують стійкі до корозії матеріали металеві, лакофарбові покриття, а також органічні захисні покриття.

Покриття використовую.ться металеві,дифузійні і неметалеві.

Металеві покриття за механізмом дії бувають:

Катодні: наносять метали, які мають більший електродний потенціал у цьому середовищі, ніж основний метал виріб.

Анодні: поверхню виробів покривають металами, які мають великий відємний електродний потенціал.

Способи нанесення покриттів: Із розплавів, Електрохімічним способом,Розпиленням, Плазмовим напиленням.

Дифузійні покриття дорожчі ніж металеві, оскільки їх нанесення складніше; використовують для захисту металевих виробів від дії агресивних середовищ, які нагріті до високих.

Неметалеві покриття наносять шляхом покриття, занурення, розпилення або за допомогою пензля.