Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Menedzhment.doc
Скачиваний:
337
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
3.13 Mб
Скачать

Запитання для повторення і обговорення

  1. У чому полягає мета операційної функції в організації?

  2. Опишіть три основні підсистеми операційної системи організації.

  3. Назвати основні критерії, що покладені в основу проектування виробів.

  4. Які основні варіанти необхідно розглядати у ході планування з метою отримання потрібних характеристик виробу?

  5. Опишіть критерії проектування процесу виробництва.

  6. Як взаємопов’язані між собою життєвий цикл виробу і процесу виробництва?

  7. Наведіть приклади відмінностей та особливостей проектування послуг від проектування виробів.

  8. Розкрити суть основних типів операційної системи.

  9. Які три особливі методи частіше застосовуються для підвищення ефективності роботи підприємств сфери послуг?

  10. У чому полягає основне призначення матеріально – технічних запасів?

  11. Які два рішення постійно доводиться приймати при управлінні МТЗ?

  12. Навести складові витрат, пов’язаних з управлінням запасами.

  13. Що таке залежний і незалежний попит?

  14. Порівняйте „виштовхувальну” та „витягувальну” систему оперативного управління виробництвом.

  15. Які три аспекти оцінки робіт з реалізації проекту Ви знаєте?

  16. Що таке критичний шлях в проекті? Чому керівникові проекту важливо знати, які операції входять до критичного шляху?

  17. Чим відрізняється графік Гантта від календарного графіка?

  18. Розкрийте суть диспетчерування як складової частини оперативного управління.

Тема 20. Відповідальність та етика у менеджменті

Основні питання: 20.1.Сутність та зміст відповідальності в управлінні. 20.2.Соціальна відповідальність. 20.3.Етика і сучасне управління. 22.4.Заходи щодо забезпечення етичної поведінки в організації.

20.1. Сутність та зміст відповідальності в управлінні

Організації несуть відповідальність перед суспільством, в якому і для якого вони функціонують, забезпечуючи зайнятість населення, прибуток і дотримання законів. Задовольняючи потреби зовнішнього оточення, організація зобов’язана спрямувати частину своїх ресурсів і зусиль на покращення добробуту і вдосконалення суспільної громади шляхом захисту життєвого середовища, охорони здоров'я і безпеки, захисту інтересів споживачів, громадських прав тощо.

Морально – етичні цінності, що панують в організації, також мають велике значення для успіху організації, що спонукає працівників до підтримання норм корпоративної культури.

Культура організації визначає цінності компанії до яких відносяться прийняті правила і політика, система винагород, міра турботи організації про своїх членів, система добробуту, відповідальність принципів організації праці законодавчим і професійним вимогам, лідерство і процес прийняття рішень.

Відповідальність в управлінні необхідно класифікувати за сферами діяльності організації.

Економічна відповідальність. Будь-яка комерційна організація насамперед є основним економічним осередком суспільства, що несе відповідальність за виробництво необхідних йому товарів і послуг та максимізацію прибутку акціонерів. Тобто економічна відповідальність фірми зводиться винятково до максимізації прибутку. Дану концепцію запропонував і розробляє Нобелівський лауреат, економіст Мільтон Фірдмен, згідно якого, діяльність компанії повинна підпорядковуватись одержанню прибутку, а її єдина місія полягає в підвищенні прибутку (доти, поки дії організації не виходять за рамки закону).

Однак у країнах Європи, Канади і США подібні погляди зазнають критики. Зазначається, що практичне наслідування тези про те, що одержання економічної вигоди - єдиний обов'язок компанії перед суспільством, може призвести до край негативних наслідків для фірми.

Етична відповідальність. Етично відповідальна поведінка означає суспільно-корисні дії, що не передбачені законами або не відповідають прямим її економічним інтересам. Для того, щоб поведінка організації була етичною, її менеджери повинні дотримуватися принципів рівності, чесності й неупередженості, дотримувати права співробітників. Як неетичні оцінюються рішення, що дозволяють людині чи всій організації одержувати вигоди за рахунок суспільства.

Важливо розрізняти юридичну і соціальну відповідальність. Під юридичною відповідальністю розуміють дотримання конкретних законів і норм державного регулювання, яке визначає, що може, а чого не може робити організація. З кожного питання існують сотні і тисячі законів і нормативів (наприклад, скільки токсичних речовин може бути в промислових стоках, як уникнути дискримінації при наймі на роботу, які мінімальні вимоги до безпечної продукції, якого типу товари можна продавати іншим країнам). Організація, яка підкоряється цим законам і нормативам, поводиться юридично відповідально, але вона не обов'язково буде вважатися соціально відповідальною.

Соціальна відповідальність на відміну від юридичної передбачає певний рівень добровільного відгуку на соціальні проблеми з боку організації. Цей відгук має місце стосовно до того, що лежить за визначеними законом і регулюючими органами вимог або ж понад цими вимогами.

З іншого боку, дотримання закону не означає, що організація більше не несе ніякої соціальної відповідальності.

Прийняття на себе відповідальності носить для організації винятково добровільний характер і пов'язано з бажанням організа­ції зробити свій внесок у розвиток суспільства, до якого її не зобов'язують ні економічні мотиви, ні закони, ні етика. Як правило, маються на увазі різні дії філантропічного характеру, яких ніхто не вимагає і які не приносять компанії відчутної вигоди.

Дії організації у випадку виникнення соціальних дилем. Що робити організації, коли вона зіштовхується з яким-небудь проявом потреб? Якщо зацікавлена група, скажімо місцеві органи влади, пред'являє до компанії нові вимоги, які дії їй варто почати? У теорії менеджменту розроблений набір відповідних дій, до яких звертаються компанії в подібних ситуаціях. Дії ці можуть мати перешкоджаючий, оборонний, пристосовницький і проактивний характер (рис. 20.1).

Рис. 20.1. Реакція компанії на соціальні дилеми

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]