Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Menedzhment.doc
Скачиваний:
337
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
3.13 Mб
Скачать

17.3. Природа та причини виникнення стресових ситуацій

Стрес – це доволі часте у нашому житті явище. Ми весь час відчуваємо його вплив. Це може бути як відчуття порожнечі в глибині шлунку, підвищена роздратованість чи безсоння під час екзаменаційної сесії, пригнічений настрій від почутої неприємної новини. Незначні стреси зникають у діловій чи домашній обстановці. Але надмірний стрес може спричинити багато проблем як для окремої людини, так і для організації в цілому. Наукові дослідження свідчать, що фізіологічними ознаками стресу є: виразки, гіпертонія, астма, болі в серці; психологічні: роздратованість, втрата апетиту, депресія, знижений інтерес до міжособистісних і сексуальних стосунків. Таким чином, надмірний стрес дорого обходиться й організації, - він прямо чи безпосередньо збільшує виробничі витрати і знижує якість життя для більшості працівників.

Причини стресу. Стрес може бути викликаний двома причинами: неприємностями на роботі чи особистісними факторами.

Організаційні фактори. Частіше за все причиною стресу на роботі є перевантаження, чи навпаки – недостатнє навантаження. Наприклад, робітнику доручили виконувати надмірно велику кількість завдань на малий проміжок часу. У цьому випадку зазвичай великий неспокій, почуття безнадії і матеріальних втрат. Проте, якщо робітник не одержав роботи, що відповідає його можливостям (наприклад, вимушене скорочення), то це також викликає напругу і невпевненість відносно своєї цінності і становища в соціальній системі організації.

Другим широко розповсюдженим фактором причини стресу є конфлікт ролей. Він виникає, коли до робітника висувають суперечливі вимоги. Наприклад, при порушенні принципу єдиноначальності (два керівника одночасно дають суперечливі завдання). Конфлікт ролей може також проявитися як наслідок розбіжностей між нормами неформальної групи і вимогами формальної організації. З одного боку людина прагне бути прийнятою формальною групою, а з іншого – дотримуватися вимог керівництва. У цій ситуації індивідуум також може почувати напругу і неспокій.

Третій організаційний фактор – невизначеність ролей. Виникає, коли працівник не впевнений у тому, що від нього очікують. На відміну від конфлікту ролей, тут вимоги не будуть суперечливими, але вони невизначені. Люди повинні мати правильне, чітке уявлення про те, що вони повинні робити і як їх після цього будуть оцінювати.

Четвертий організаційний фактор – нецікава робота. Дослідження впливу творчої, змістовної і цікавої роботи на стресові ситуації показало, що люди, які мають цікаву роботу, проявляють менше неспокою і менше піддаються хворобам, аніж ті, що виконують одноманітну, нецікаву роботу. Отже, керівник повинен знати, яка робота для конкретного виконавця є цікавою.

Особистісні фактори. Особистісні, побутові та інші життєві події також можуть стати потенційними причинами стресу. У табл. 17.2 представлена шкала, де показано відносне значення стресу, викликаного якимись подіями. Слід зазначити, що позитивні емоції, наприклад, підвищення по службі чи значне збільшення доходу, також можуть викликати стрес.

Таблиця 17.2

Шкала оцінок соціальної адаптації

№ п\п

Життєва подія

Середнє значення стресу, бали

1.

Смерть чоловіка (дружини), близьких родичів

100

2.

Розлучення

73

3.

Утримання у в'язниці

63

4.

Серйозне тілесне ушкодження

53

5.

Шлюб

50

6.

Звільнення з роботи

47

7.

Вагітність

40

8.

Сексуальні проблеми

39

9.

Народження дитини

39

10.

Зміна життєвих умов (нове місце проживання)

25

11.

Відпустка

13

12.

Різдво

12

13.

Невелике правопорушення (беззбитковий період)

10

Для регулювання стресового стану необхідно використовувати заходи, наведені в табл. 17.3.

Таблиця 17.3

Регулювання стресового стану

Рівень стресу - max

Рівень стресу - 0

1

2

Стресові міжособові відносини

Відстоювання своїх прав і потреб, потяг до взаємоповаги

Нецікава, надоїдлива робота

Отримання справжньої насолоди від цікавої роботи

Постійний дефіцит часу, дуже багато потрібно встигнути за короткий час

Збереження стимулюючих виробничих навантажень. Врівноважування періодів перевантажень і криз періодами відпочинку

Очікування потенційно неприємних майбутніх подій

Намагання врівноважити небезпечні події корисними бадьорими діями

продовження табл. 17.3

1

2

Один вид життєдіяльності

Вкладання енергії в різні види діяльності та їх чергування, (відпочинок, робота, громадська діяльність, близькі та друзі)

Відсутність насолоди від короткотермінових відпочинків або від короткотермінової роботи

Знаходження задоволення від простої повсякденної діяльності

Неделікатні стосунки між статями

Насолодження повним сексуальним життям, вміле регулювання свого “сексуального апетиту”

Відсутність почуття гумору, сприйняття життя з критичної точки зору

Насолода життям у цілому, виховання почуття гумору

Виконання гнітючих невдячних соціальних доручень

Проведення життя за бажаннями та почуттями

Пасивне сприйняття важких і стресових ситуацій, мовчазне страждання

Наполеглива зміна та залагоджування напружених ситуацій, перегляд неможливих до виконання завдань та дотримання строків, уникання напружених ситуацій, раціональне використання часу

Як керувати менеджеру, щоб знизити рівень стресу і підвищити продуктивність? Ідеальним буде таке положення, коли продуктивність знаходиться на високому рівні, а стрес – на низькому. Щоб досягнути цього, керівники повинні навчитися справляться зі стресом передусім у самих собі. Розглянемо поради щодо зменшення стресових ситуацій.

  1. Розробіть систему пріоритетів у своїй роботі: “повинен зробити сьогодні”, “зроблю пізніше на цьому тижні” і “зроблю, коли буде час”.

  2. Навчіться говорити “ні”.

  3. Налагодьте ефективні і надійні відносини з своїм шефом. Зрозумійте його проблеми і допоможіть зрозуміти ваші.

  4. Не погоджуйтеся з вашим керівником чи з будь-ким, хто починає висувати суперечливі вимоги (конфлікт ролей). Поясніть, що ці вимоги для вас неприйнятні.

  5. Коли ви відчуєте, що очікування чи стандартні оцінки вам незрозумілі (невизначеність ролей), повідомте про це свого керівника чи співробітників. Запропонуйте обговорити ці проблеми спільно.

  6. Щодня знаходьте час для відпочинку. Зверніться до приємних думок чи образів, щоб освіжити мозок.

  7. Пам’ятайте два правила: “не треба хвилюватися через дрібниці” і “все у цьому житті дрібниці”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]