Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Menedzhment.doc
Скачиваний:
337
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
3.13 Mб
Скачать

13.6. Оцінка результатів пошуку управлінських рішень

Останній етап процесу ухвалення рішення передбачає, що менеджер повинен оцінити ефективність прийнятого рішення, тобто переконатися, що обране альтернативне рішення слугує інтересам організації. Коли виявиться, що це рішення неефективне, менеджер має кілька можливих варіантів виходу з ситуації, що склалася: він може застосовувати інше рішення, яке раніше обговорювалось. З іншого боку, менеджер може визнати, що ситуацію оцінено неправильно і розпочати весь процес пошуку управлінського рішення спочатку. Зрештою, він може зробити висновок, що рішення ще не виявило себе або не потребує інших підходів до його реалізації.

Помилка у разі оцінки ефективності ухваленого рішення може коштувати дорого. Класичним прикладом неправильного рішення є випадок з Coca – Cola, менеджери якої вирішили змінити складники цього напою. Реакція покупців була вкрай негативною. Однак фірма негайно відреагувала: за три місяці почали виготовляти напій з попередніми показниками Coca – Cola Сlassic. Якщо менеджери “зациклюються” на рішенні та не оцінюють його ефективності, то результати будуть негативними.

В міру реалізації управлінського рішення досягаються визначені результати. Їхня оцінка повинна бути систематичною, зваженою, не упередженою, всебічною. У кожному результаті акумулюються багато складових: якість УР, реакція керованої системи на управлінський вплив, кваліфікація кадрів, ефективність використання ресурсів. У залежності від характеру УР, об’єкта управління можуть аналізуватися результати щохвилинні (космічні експедиції, стикування космічних апаратів, вихід у відкритий космос), щогодинні (виробничі і транспортні системи), змінні, добові, місячні, квартальні та ін.

Аналіз і оцінка конкретних результатів та висновків, що досягаються при цьому, є кінцевою ланкою зворотнього зв'язку для коригування в ній системи прийняття і реалізації управлінських рішень. Експертиза, звичайно здійснювана на рівні аналізу результатів реалізації управління рішеннями, висновків і пропозицій, повинна здійснюватися також на всіх рівнях і стадіях прийняття і реалізації управлінських рішень.

Оцінку економічних результатів прийнятих управлінських рішень необхідно виконувати згідно алгоритму наведеного в таблиці 13.2.

Таблиця 13.2

Організація пошуку управлінських рішень та оцінка їх результатів

Ефект

Являє собою результат впровадження заходів, направлених на вдосконалення виробництва і бізнесу в цілому

Ефективність

Економічний ефект виражається показниками: збільшення прибутку; зниження собівартості

Абсолютна економічна ефективність

Відношення отриманого ефекту за плановий період до суми інвестицій, необхідних для отримання цього ефекту

Відносна економічна ефективність

Характеризує перевагу одного із можливих варіантів вирішення задачі, вона показує, наскільки один варіант ефективніше від іншого

Собівартість робіт

Складається з двох груп витрат: 1) прямі витрати – матеріали, сировина, витрати на енергію, утримання автотранспорту, зарплата; 2) накладні витрати – затрати на управління, утримання соціальної та виробничої інфраструктури

Прибуток

Різниця між усіма надходженнями фірми та витратами, пов’язаними з виробництвом і продажем товарів або послуг

Вплив фактора часу

Приведення інвестицій до фактору Кві будь – якого і-го року їх вкладення до року їх використання τ, можна виконати за формулою: Кві = Кі (1+Ен)τ-1,

де τ – період використання інвестицій; Ен – нормативний коефіцієнт приведення; Кі – розмір інвестицій в і-му році

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]