Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Menedzhment.doc
Скачиваний:
337
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
3.13 Mб
Скачать

10.4. Характеристика соціально-психологічних методів менеджменту

Соціально-психологічні методи менеджменту ґрунтуються на використанні соціального механізму, що діє у колективі (неформальні групи, роль і статус особистості, система взаємовідносин у колективі, соціальні потреби та ін.).

Під соціальними методами розуміють систему засобів і важелів впливу на соціально-психологічний клімат у колективі, на трудову і соціальну активність колективу та його окремих працівників (рис. 10.4.).

До методів соціального впливу належать: соціальне прогнозування; соціальне планування; моральне стимулювання; методи формування колективів.

Соціальне прогнозування використовується для створення інформаційної бази розробки планів соціального розвитку та застосування методів соціального впливу у конкретному трудовому

колективі. Параметри соціального прогнозу включають такі показники: вікові і статеві зміни в колективі; зміни загальноосвітнього та кваліфікаційного рівня працівників; зміни в матеріальному забезпеченні та в побутових умовах працівників; динаміку співвідношення фізичної і розумової праці.

Соціальне планування як метод соціального управління реалізується складанням плану соціального розвитку підприємства.

Моральні стимули впливають через нагородження орденами, медалями, грамотами, присвоєння звань тощо.

Класифікація психологічних методів управління представлена на рис. 10.5.

10.5. Значення правових методів в управлінні

Розглядаючи питання правового забезпечення менеджменту слід звернути увагу на те, що управління економікою держава здійснює в межах господарського законодавства яке являє собою систему встановлення правових норм, що мають однакову силу для всіх організацій і осіб, на яких вони поширюються.

З точки зору права, управління як єдиний процес розподіляється на ряд видів діяльності, кожний з яких тією або іншою мірою потребує правового регулювання.

Рис. 10.4. Класифікація соціальних методів впливу

Рис. 10.5. Класифікація психологічних методів управління

Виділяють чотири напрями діяльності, що потребують правового регулювання:

  1. прийняття нормативних актів управління;

  2. застосування права;

  3. оперативно-організаційна робота;

  4. матеріально-технічні дії.

В залежності від характеру відносин, що потребують регулювання, можна виділити такі основні види правових методів, що застосовуються в управлінні (рис. 10.6):

- адміністративно-правові методи менеджменту, за допомогою яких відбувається регулювання відносин між органами управління різного рівня;

Рис. 10.6. Правові методи управління

- цивільно-правові методи регулювання господарських зв’язків між організацією і зовнішнім середовищем;

- трудові методи, що регулюють трудові відносини всередині організації, а також зв’язки з державними органами.

10.6. Механізм взаємодії методів, принципів та функцій менеджменту

Дві найважливіші категорії менеджменту – функції та методи – діалектично взаємопов’язані між собою. Основним завданням функцій менеджменту є формування методів менеджменту, тобто способів і прийомів впливу на працівників. Виникнення функцій менеджменту пов’язане з необхідністю забезпечення впливу на колективи працівників та окремих виконавців.

Застосування конкретної функції менеджменту повинно закінчуватись розробкою певного методу впливу. Так, результатом планування, що здійснює планово-економічний відділ організації, є техніко-економічний план, який використовує керуюча система для впливу на керовану; результатом мотивації може бути розробка положення з преміювання працівників організації; за наслідками контролювання, готується наказ про усунення недоліків в технології виробництва, організації трудових процесів тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]