Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
medu.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
5.53 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені ВАДИМА ГЕТЬМАНА»

Факультет міжнародної економіки і менеджменту

Доповідь

на тему:

«Задачі та умови європейської інтеграції України»

з дисципліни

«Міжнародна економічна діяльність України»

Студентки IV курсу

2 групи, спеціальності 6503

факультету МЕіМ

заочної форми навчання

Шевчук К. О.

Київ – 2015

ЗМІСТ

ВСТУП

РОЗДІЛ 1 ХАРАКТЕРИСТИКА ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНОГО ПРОЦЕСУ УКРАЇНИ

4

1.1 Участь України у європейській інтеграції

4

1.2 Основні події у процесі євроінтеграції України

5

1.3 Інтеграція України в європейський економічний і соціальний простір

9

РОЗДІЛ 2 ЗАВДАННЯ ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНОГО КУРСУ

РОЗДІЛ 3 УМОВИ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНИ

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

ВСТУП

Європейський вибір України, який був визначений у початковий період формування основ її зовнішньої політики, став природним наслідком здобуття країною державної незалежності.

З усіх можливих альтернатив лише євроінтеграційний курс здатний забезпечити нашій державі гідне місце в сім'ї європейських народів. Для України інтеграція в Євросоюз - це рух країни до стандартів реальної, діючої демократії та цивілізованого, соціально орієнтованого ринкового господарства. Саме тому це є стратегічною метою державної політики України.

Метою дослідження є визначення задач і умов досягнення євроінтеграційних цілей України. Досі головна увага приділялася переважно розбудові механізмів політичних відносин з Євросоюзом, і цю роботу, безумовно, не можна припиняти. Водночас сьогодні зусилля мають зосередитися на суттєвому поглибленні та розширенні практичного співробітництва між Україною та ЄС за всіма магістральними напрямами - економічному та торговельному; зовнішньополітичному та у сфері безпеки; у галузі юстиції та внутрішніх справ.

Під час дослідження будуть розглянуті наступні питання – участь України у європейській інтеграції, висвітлення основних подій у даному процесі, визначення завдань та умов євроінтеграційного курсу та особливостей економічної та соціальної інтеграції нашої держави.

Джерела доповіді – офіційні статистичні дані стосовно зовнішньоекономічної співпраці України з Європейським союзом, Програма інтеграції України до ЄС, План дій Україна-ЄС, Маастрихтський договір, Угода про асоціацію між Україною та ЄС.

РОЗДІЛ 1 ХАРАКТЕРИСТИКА ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНОГО ПРОЦЕСУ УКРАЇНИ

1.1 Участь України у європейській інтеграції

Відносини України з Європейським Союзому сучасній зовнішньо- і внутрішньополітичній ситуації мають для неї винятково важливе значення. Йдеться не просто про активні контакти з одним із найавторитетніших зарубіжних партнерів, але й про можливість здійсненняУкраїноюстратегічного вибору на перспективу, від якого залежатимуть місце і роль держави у новій системі міжнародних відносин, у тому числі економічних і валютно-фінансових.

Щодо власне валютно-фінансових аспектів інтеграції УкраїнидоЄвропейського Союзу, то у1992р. уМаастрихтібуло сформульовано основні вимоги до країн, які бажають приєднатися доЄвропейського валютного союзу(Маастрихтські критерії [1]). Маастрихтські критерії валютної конвергенції країн ЄСпередбачають:

  • стабільність цін: середній річний рівень інфляціїв окремій країні не має перевищувати відповідний рівень трьох країнЄСіз найкращими показниками і не може бути вищий за 1,5 %;

  • «бездефіцитність бюджету»: внутрішній борг окремої країни не перевищує 60 % ВНП, а зовнішній — 3 %;

  • збалансованість процентних ставок: їхній середній річний рівень в окремій країні не має перевищувати відповідний рівень країн ЄСіз кращими показниками і не може бути вищий за 20 %;

  • стабільність валютних курсів:валютаокремих країн не девальвується без згоди інших країн-учасниць і має відповідати нормамЄС.

Порівняння зазначених критеріїв з параметрами розвитку Українимає на сучасному етапі переважно теоретичний характер. Водночас ці критерії можуть розглядатися і з суто практичного погляду як певні орієнтири для макроекономічної стабілізації вУкраїні, розвитку її грошово-кредитної та валютної сфер. Переважна більшість показників валютно-фінансового розвиткуУкраїнивідповідає цим критеріям. Разом з тим, аналіз окремих макроекономічних показників свідчить про невисокий рівень економічного розвиткуУкраїнив цілому, значне відставання за рівнемВВП на душу населення, відносно невелику частку країнЄСвекспортіУкраїнипорівняно з іншими країнами — сусідамиЄС, низький рівеньпрямих іноземних інвестиційі значний рівеньінфляції. За цими показникамиУкраїнасуттєво відстає не тільки від країнЄС, а й від країн Центральної та Східної Європи. Кардинальна зміна якісних і кількісних показників соціально-економічного розвиткуУкраїниє головною передумовою зміни економічної моделі співробітництваУкраїнизЄС.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]