Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Menedzhment.doc
Скачиваний:
337
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
3.13 Mб
Скачать

19.2. Проектування виробів і процесів у виробництві

Проектування виробів має бути націлене на задоволення потреб споживачів для чого необхідно розглянути наступні критерії: 1) ціна виробу; 2) економічність; 3) якість; 4) безпечність експлуатації; 5) надійність у роботі; 6) універсальність використання; 7) строк експлуатації тощо.

Для того, щоб отримати потрібні характеристики виробу, розробник у ході планування повинен зробити вибір варіантів з врахуванням критеріїв: 1) розміри та форми; 2) матеріали; 3) співвідношення стандартних і специфічних елементів; 4) модульні компоненти; 5) елементи безпеки та ін.

Коли виріб спроектований, необхідно визначити етапи процесу його виробництва. При цьому необхідно розглянути наступні критерії проектування процесу виробництва: 1) виробничі потужності; 2) економічна ефективність; 3) гнучкість; 4) надійність; 5) продуктивність; 6) безпечність; 7) задоволення потреб робітників.

Розробник виробів і розробник процесу (технології) повинні тісно співпрацювати. Вони мають чітко визначити, які саме потреби клієнтів збирається задовільнити операційна система і які способи та методи діяльності допоможуть досягти конкурентоспроможності продукції.

Життєвий цикл виробу і процесу. У міру проходження виробу своїм життєвим циклом процес, за допомогою якого створений цей виріб, також має розвиватися паралельно в тому ж напрямі.

Так на початковій стадії життєвого циклу виробу обсяги його продажу малі, тому процес виробництва повинен бути достатньо гнучким, щоб його можна було швидко змінити. При цьому процес може бути дрібносерійним і не автоматизованим.

У процесі вдосконалення продукту його конструкція буде стандартизуватись у все більшій мірі, обсяги збуту зростуть. Тут питання економічної ефективності та стабільності випуску продукції набирають найважливішого значення. Процес виробництва при цьому стане високоавтоматизованим, націленим на масове виробництво.

Таким чином, в міру удосконалення продукту синхронно з вимогами конкуренції на ринку повинен відбуватись і розвиток виробничого процесу.

Особливості проектування послуг мають враховувати ряд важливих факторів:

1) місцерозташування підприємства з надання послуг звичайно вибирається, виходячи з наближеності до споживача;

2) потреби і бажання споживачів, як правило, йдуть попереду міркувань ефективності;

3) календарне планування робіт залежить здебільшого від споживачів;

4) працівники повинні володіти навичками спілкування із споживачами;

5) виробничі потужності звичайно розраховуються по “піковому” попиту з боку споживачів, а не за середнім рівнем попиту;

6) великі підприємства у сфері послуг не типові;

7) маркетинг і виробництво іноді важко розпізнати.

19.3. Типи операційних систем

Під типом операційної системи слід розуміти комплексну характеристику особливостей організації і технічного рівня промислового виробництва.

На тип операційної системи впливають: рівень спеціалізації виробництва; розміри і масштаби виробництва; складність і надійність виготовляємої номенклатури виробів, обумовленої розмірами і серійністю.

По типу операційної системи виділяють:

  1. індивідуальне (проектне) виробництво;

  2. серійне виробництво;

  3. масове виробництво;

  4. виробництво з безперервним процесом.

Індивідуальне (одиничне) виробництво орієнтоване на випуск штучних виробів різної та непостійної номенклатури конкурентного призначення, коли кожен виріб унікальний за конструкцією, вирішуваними завданнями, місцерозташуванням.

Різновидом індивідуального виробництва є здійснення великих проектів, коли всі ресурси виробничої системи направлені на реалізацію одного або декількох проектів.

Серійне виробництво орієнтоване на випуск конструктивно-однакових виробів певними партіями на протязі встановленого періоду, наприклад, станків, автомобільних двигунів.

В залежності від кількості одночасно випускаємих виробів, що входять у серію, розрізняють дрібносерійне, середньосерійне і крупносерійне виробництво.

По мірі збільшення розмірів партій підвищується продуктивність праці та зменшується собівартість продукції.

Масове виробництво орієнтоване на випуск стандартизованої продукції обмеженої номенклатури великими обсягами на протязі довгого періоду часу. До цього виробництва відноситься випуск товарів народного споживання.

Виробництво з безперервним процесом переробки орієнтоване на випуск значних обсягів однорідної продукції за умови безперервного надходження ресурсів або сировини. Наприклад, виробництво прокату, нафтопродуктів, хімічної промисловості.

В межах кожного типу виробничої структури формується чітко визначена структура управління, яка відповідає тільки даному типу виробничої структури. Кожен тип виробничої структури характеризується своїм ступенем визначеності при плануванні діяльності підприємств і визначає характер структури управління.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]