Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОСОБИЕ ЕП ПОЛНАЯ ВЕРСИЯ.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
4.01 Mб
Скачать

9.2. Склад і структура промислово–виробничих кадрів на підприємстві

Кадрові ресурси є головним ресурсом кожного підприємства, від якості і ефективності їх використання в значній мірі залежать результати діяльності підприємства і його конкурентоспроможність. Саме кадри приводять в рух матеріально – речові фактори виробництва, виробляють продукцію, вартість і додатковий продукт в формі прибутку. Відмінність кадрових ресурсів від інших видів ресурсів підприємства полягає у тому, що кожний найманий працівник може відмовитись від запропонованих йому умов, і вимагати змін праці і модифікації неприємних з його точки зору робіт, перенавчання іншим професіям і фаху, врешті решт , звільнитись з підприємства з власного бажання.

Кадри підприємства – це сукупність фізичних осіб , які знаходяться в певних відносинах з підприємством , як юридичною особою , які регулюються договором найму. Вони являють собою колектив працівників з певною структурою , відповідним науково – технічним рівнем виробництва , умовами забезпечення виробництва робочою силою і встановленим нормативно – правовим вимогам. Вони характеризують сукупність працівників різних фахово–кваліфікаційних груп, зайнятих на підприємстві , що входять у його список, в який включаються всі працівники, прийняті на роботу , пов'язану як з основною, так і з не основною діяльністю підприємства.

Кадри підприємства , які безпосередньо пов'язані з процесом виробництва продукції (послуг) тобто зайняті основною виробничою діяльністю, являють собою промислово – виробничі кадри . До них належать всі працівники основних , допоміжних , підсобних і обслуговуючих цехів; науково – дослідних , конструкторських , технологічних організацій і лабораторій , які знаходяться на балансі підприємства; заводоуправління з усіма відділами і службами , а також працівники служб , які зайняті капітальним і поточним ремонтом устаткування і транспортних засобів підприємства.

Кадри підприємства мають певні кількісні, якісні і структурні характеристики. Структурна характеристика кадрів підприємства визначається складом і кількісним співвідношенням окремих категорій і груп працівників. У залежності від виконуваних функцій, працівники виробничого підприємства поділяються на певні категорій і групи:

  • промислово – виробничі кадри – це працівники , які зайняті безпосередньо у виробничому процесі і його обслуговуванні;

  • кадри не промислових організацій – це працівники житлово – комунального господарства, дитячих і лікувально – санаторних організацій , які відносяться до цього підприємства. Водночас , всі зайняті на підприємстві , в свою чергу поділяються на робітників , керівників , спеціалістів і службовців. Промислово – виробничі кадри поділяються на дві групи – робітників і службовців.

До робітників відносяться працівники, які безпосередньо приймають участь у процесі виробництва матеріальних благ, а також зайняті ремонтом устаткування , переміщенням вантажів, наданні матеріальних послуг тощо. У свою чергу, робітники взагалі розподіляються на основних і допоміжних. Основні робітники – це ті, що зайняті безпосередньо у процесі виготовлення продукції. Допоміжні це ті робітники, які виконують функції обслуговування основного виробництва.

Керівники – це працівники , що займають посади керівників підприємства і його структурних підрозділів .У залежності від очолюваних ними колективів керівників, прийнято підрозділяти на :

  • лінійних – це ті керівники , які очолюють колективи виробничих підрозділів , підприємства , об'єднання і їх заступники;

  • функціональних – це ті керівники , які очолюють колективи функціональних служб , відділів і їх заступники.

За рівнем в загальній системі управління усі керівники поділяються на :

  • керівників низової ланки (майстри, старші майстри , виконроби , начальники невеликих цехів , а також керівники підрозділів у середині функціональних відділів і служб );

  • керівників середньої ланки (директори підприємств , генеральні директори об'єднань і їхні заступники , начальники великих цехів);

  • керівників вищої ланки (керівники ФПГ , генеральні директори великих об'єднань).

До спеціалістів на підприємстві відносять працівників , що виконують інженерно – технічні , економічні та інші види робіт (інженери , технологи , техніки , економісти , бухгалтери , товарознавці , соціологи , художники і ін.).

До складу службовців входять працівники , що здійснюють підготовку і оформлення документації , господарське обслуговування, облік і контроль (табельники , експедитори , касири , діловоди, секретарі – референти , агенти з постачання і ін.).

Схематична структура кадрів підприємства представлено на рис. 10.1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]