Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика магистр.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
61.38 Кб
Скачать

1. Загальна характеристика підприємства

Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Вітчизна», знаходиться в с. Максимівка Карлівського району Полтавської області.

СТОВ «Вітчизна» є юридичною особою, може від свого імені набувати права, нести обов`язки, бути позивачем і відповідачем у суді. Підприємство набуло статусу юридичної особи з моменту його державної реєстрації, має печатку та штамп зі своїм найменуванням, самостійний баланс, розрахункові рахунки в установах банків.

Господарство вигідно розміщене щодо постачальників і ринків збуту. Від обласного і водночас промислового центру, міста Полтава, воно знаходиться на відстані 56 км, до районного центру – м. Карлівка 17 км.

Чисельність населення в с. Максимівка налічується 1520 осіб, з них зайнято в підприємстві 99 осіб. Загальна земельна площа становить 2875 га, з них рілля 2875 га. Поголів’я великої рогатої худоби 1152 голів, в т. ч. корів 723 голів.

Метою створення та діяльності товариства є задоволення суспільних потреб шляхом систематичного здійснення виробничої (сільськогосподарської), науково-дослідної, торговельної та іншої підприємницької діяльності з метою одержання прибутку.

Підприємство відноситься до території, яка належить до помірно-кліматичного поясу, крайньої південної частини Атлантично-континентальної помірновологої помірнотеплої кліматичної області. Основними кліматичними чинниками виступають такі як: температура повітря, вологість, атмосферний тиск, швидкість вітру і погода в цілому. Рівень теплозабезпеченості території господарства (сума середньодобових температур вище +10°С) дозволяє вирощувати всі сільськогосподарські культури помірного поясу. Середні температури липня +21°С, січня – -7°С. Середньорічна кількість опадів 600 мм. Переважаючими є північно- та південно-західні вітри, які є вологими і спричиняють пом’якшуючий вплив на клімат. До несприятливих кліматично-погодних умов у господарстві відносяться: нерівномірний розподіл опадів у теплий період, малосніжні зими, суховії, шквали та сильні пориви вітру в літній період, пізні весняні заморозки.

На території господарства поширеними є грунти – чорноземи типові та опідзолені з вмістом гумусу в середньому 5 - 5,5 рН.

Отже, дане господарство знаходиться на території, яка цілком підходить для вирощування районованих сільськогосподарських культур і отримання високих врожаїв для реалізації їх в подальшому на ринки збуту.

Для підприємства СТОВ «Вітчизна» характерною є лінійно-функціональна організаційна структура (додаток А). В її основу покладено принцип розподілу повноважень і відповідальності за функціями та прийняття рішень по вертикалі.

Розміри сільськогосподарських підприємств тісно пов'язані з процесом концентрації виробництва. У свою чергу, ступінь розвитку концентрації визначається розмірами виробництва. Під концентрацією виробництва в сільськогосподарських підприємствах розуміють процес зосередження засобів виробництва і робочої сили з метою збільшення виробництва сільськогосподарської продукції.

Розмір сільськогоподарських підприємств визначається багатьма показниками, зокрема: обсягом виробництва валової і товарної продукції в натуральному і грошовому вираженнях, земельною площею (сільськогосподарські угіддя, рілля, багаторічні плодово-ягідні насадження, культиваційні споруди), основними виробничими фондами, енергетичними потужностями, наявністю техніки, поголів'ям худоби і птиці, кількістю середньорічних працівників та ін.

У сільському господарстві земля – це головний засіб виробництва, без якого неможливий сам процес виробництва продукції рослинництва і тваринництва. Вона одночасно є предметом і засобом праці, а отже, і головним засобом виробництва (табл. 1.1).

Таблиця 1.1

Вид земельних угідь

Роки

2011 р. до 2007 р.

2007

2008

2009

2010

2011

абсолютне відхилення, (+,-)

відносне відхилення, %

Усього сільськогосподарських угідь, га

2816

3154

2941

2875,2

2875

59

2,1

у т.ч. рілля

2816

3154

2940,6

2873,2

2875

59

2,1