Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОСОБИЕ ЕП ПОЛНАЯ ВЕРСИЯ.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
4.01 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Що Ви розумієте під зовнішньоекономічною діяльністю?

  2. Назвіть види зовнішньоекономічною діяльності.

  3. Хто є суб’єктом зовнішньоекономічною діяльності в Україні?

  4. Які Ви можете назвати шляхи формування міжнародного ринку?

  5. Які основні риси притаманні сучасному міжнародному ринку?

  6. У чому полягає процес інтернаціоналізації економіки?

  7. У чому полягає сутність зовнішньоекономічної угоди (контракту)?

  8. Охарактеризуйте національний, міжнародний, наднаціональний рівні регулювання міжнародної підприємницької діяльності.

  9. Розкрийте структуру національних і міжнародних органів регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

  10. Назвіть основні міжнародні організації фінансово-економічного напрямку, які виконують певні функції по регулюванню спільної підприємницької діяльності.

  11. Назвіть джерела правового регулювання зовнішньоекономічної діяльності в Україні.

  12. Назвіть методи державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності в Україні.

  13. Які основні сегменти міжнародного ринку використовує Україна.

  14. У чому полягає сутність державного протекціоналізму і який механізм використовується при його здійсненні?

Глава 20. Система економічної безпеки підприємства

20.1. Сутність та основні напрямки економічної безпеки підприємства

Сьогодні однією з необхідних передумов нормального функціонування національної економіки в цілому та виживання окремих підприємств стає розробка та практичне застосування системи забезпечення економічної безпеки вітчизняних підприємств.

Труднощі економічного та політичного характеру, пов’язані з ламкою старого економічного механізму, а також радикальні зміни політичного режиму і системи цінностей, прийнятих у суспільстві, вимагають від українських підприємств швидко адаптуватися в умовах загально - політичної та економічної стабільності і знаходити адекватні рішення таких важливих проб-лем та загроз ефективному функціонуванню економічних суб’єктів господарювання, як відсутність повної та кваліфіковано розробленої законодавчої бази, що регулює різноманітні аспекти діяльності підприємств, а також пос-тійні зміни положень діючого законодавства. Ситуація ускладнюється відсутністю на підприємствах кваліфікованих спеціалістів, особливо це стосується вищої та середньої ланок менеджерів, катастрофічним станом технологій та виробничого обладнання, гострою нестачею у підприємств оборотних коштів.

Серйозною проблемою для функціонування українських підприємств у наш час стала й висока криміналізація суспільства. Таким чином, зараз перед більшістю підприємств України стає задача створення і застосування системи оцінки й забезпечення своєї економічної безпеки, як механізму мобілізації та оптимального управління ресурсами підприємства з метою найбільш ефективного їх використання та забезпечення стійкого функціонування підп-риємства в умовах мінливого зовнішнього середовища.

Досягнення економічної безпеки підприємства можна розглядати як процес запобігання різних збитків від негативних впливів по різних аспектах його господарсько-фінансової діяльності.

Підтвердженням актуальності проблеми створення системи економічної безпеки на вітчизняних підприємствах може бути й той факт, що у наш час багато великих підприємств, у тому числі й більшість корпорацій, створюють у своїй структурі спеціальні підрозділи, які повинні забезпечувати їх економічну безпеку. Однак ці новостворені служби в більшості не мають розробленої наукової системи оцінки й забезпечення економічної безпеки підприємств, теоретичної бази своєї роботи, що істотно знижує ефективність їх функціонування.

Рівень економічної безпеки підприємства визначається станом використання його ресурсів по основних функціональних складових економічної безпеки.

Функціональні складові економічної безпеки підприємства – це су-купність основних напрямків його економічної безпеки, що істотно відмінні один від одного за своїм змістом: техніко-технологічна складова (виробничий потенціал підприємства), інтелектуальна, кадрова, фінансова, правова та інформаційна складова.

Ефективність системи економічної безпеки підприємства визначається, у першу чергу, тим, наскільки оперативно службам даного підприємства вдається запобігати загрозам та усувати збитки від негативних впливів на різні аспекти його господарсько-фінансової діяльності.

Джерелами таких негативних впливів можуть бути усвідомлені або неусвідомлені дії людей, організацій, у тому числі органів державної влади, міжнародних організацій або підприємств – конкурентів, а також дія таких об’єктивних факторів, як різкі коливання ринкової кон’юнктури, наукові відкриття та нові технологічні розробки, здійснені конкурентами, форс – мажорні обставини та ін. Негативні впливи на економічну безпеку можуть бути об’єктивними і суб’єктивними.

Об’єктивні негативні впливи – це такі негативні впливи, які виникають без участі і поза волею працівників підприємства.

Суб’єктивні негативні впливи – це негативні впливи, які виникають внаслідок неефективної роботи підприємства в цілому або окремих його працівників.

Головною метою побудови системи економічної безпеки підприємства є забезпечення його стійкого і максимально ефективного функціонування у наш час і створення високого потенціалу розвитку підприємства у май-бутньому. Найбільш ефективне використання ресурсів підприємства, необхідне для виконання його цілей, досягається шляхом запобігання загрози негативних впливів на економічну безпеку підприємства і досягнення наступних основних функціональних цілей:

  • забезпечення ефективності роботи підприємства та його фінансової стійкості і незалежності;

  • забезпечення технологічної незалежності підприємства і досягнення високої конкурентоспроможності його технологічного потенціалу;

  • створення системи ефективного менеджменту на підприємстві та оптимізація його організаційної структури;

  • підтримка високого рівня кваліфікації персоналу підприємства, його інтелектуального потенціалу, забезпечення ефективності науково – дослідних і дослідно – конструкторських робіт;

  • захист інформаційного середовища підприємства, комерційної таєм-ниці і досягнення високого рівня інформаційного забезпечення роботи всіх його служб.

Засоби забезпечення економічної безпеки підприємства – це набір заходів і система їх організації, виконання та контролю, які дозволяють досягати найбільш високих значень рівня економічної безпеки підпри-ємства.

Для оцінки загального рівня економічної безпеки підприємства (Іеб) може бути використана наступна формула:

де Rі – значення часткових критеріїв оцінки економічної безпеки по основних її функціональних складових;

mі – питома вага і-ої функціональної складової економічної безпеки;

і – кількість функціональних складових економічної безпеки підпри-ємства (і = 1,2,. . . n).

Локальні критерії оцінки економічної безпеки можуть бути розраховані як відношення сукупних збитків по і-тій складовій економічної безпеки підприємства до суми витрат на реалізацію заходів із попередження збитків від негативних впливів за певною функціональною складовою:

де Зі – загальні витрати на реалізацію заходів по попередженню збитків по і-тій функціональній складовій економічної безпеки підприємства;

СУі – загальні збитки за і-тою функціональною складовою економічної безпеки підприємства.

Безперечно, що завдання вірогідної оцінки всіх можливих понесених і запобіжних втрат по кожному із заходів, що реалізуються, є вкрай важким, однак саме така методика зіставлення різноманітних аспектів економічної безпеки підприємства за однорідним критерієм оцінки збитків, які вимірюються у тих самих вартісних одиницях, що й витрати на реалізацію застосовуваних заходів, є найбільш прийнятною при розрахунку очікуваного ефекту від заходів по забезпеченню функціональних складових економічної безпеки підприємства.

Результати розмірів запобіжної та сукупної втрат по кожній функціональній складовій і по підприємству в цілому, а також питомої ваги збитків по функціональним складовим заносяться в таблицю (табл. 20.1).

Таблиця 20.1

Функціональні складові

Типи збитків

Питома вага збитків по функціональних складових в загальній сумі збитків

Очіку-ваний

Запобі-жний

Сукуп-ний

1. Виробнича

2. Інтелектуа-льна та кадрова

3. Фінансова

4. Правова

5. Інформаційна

Загальний підсумок

Аналіз рівня економічної безпеки підприємства проводиться шяхом основі порівняння одержаного в результаті розрахунку значення сукупного критерія економічної безпеки підприємства з одержаними раніше значеннями цього показника для підприємства, що аналізується, а також, по можливості, з розрахованими для порівняння значеннями цього показника для інших підприємств даної галузі або підприємств – конкурентів. Окрім того, порівнюються поточні і минулі оцінки локальних показників економічної безпеки підприємства та виявляється ступінь впливу зміни стану функціональних складових економічної безпеки підприємств на зміну значення сукупного критерія економічної безпеки. Після розрахунку впливу функціональних складових на зміну сукупного критерія економічної безпеки підприємства необхідно провести аналіз заходів по забезпеченню необхідного рівня функціональних складових його економічної безпеки.

Даний аналіз призначений визначити недоліки та резерви комплексу заходів по забезпеченню економічної безпеки, що реалізуються підприємством, а також надати можливість своєчасно коригувати систему забезпечення економічної безпеки підприємства. На рисунку 20.1 наведений алгоритм проведення подібного аналізу.

Рис. 20.1. Алгоритм оцінки системи економічної безпеки

підприємства

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]