Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0161724_AC6C1_bilousov_yu_v_vikonavche_provadzh...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.61 Mб
Скачать

§ 6. Виконання рішення про примусовий обмін

Правила ст. 80 ЖК щодо примусового обміну жилого примі­щення в судовому порядку, якщо немає згоди між членами сі­м'ї, не поширюються на обмін жилого приміщення, що нале­жить їм на праві приватної власності. Вони регулюють тільки правовідносини між членами сім'ї наймача жилих приміщень у державному або громадському житловому фонді.

Згода про обмін жилими приміщеннями набирає чинності з моменту одержання ордерів, які видають виконавчі комітети міських, районних у місті, селищних, сільських рад за місцем оформлення обміну жилими приміщеннями (п. 13 Правил об­міну жилих приміщень в Українській РСР, затверджених по­становою Ради Міністрів У РСР від 31 січня 1986 р. № Зі'). Угода про обмін житловими приміщеннями вважається вико­наною з моменту переселення наймачів в обмінювані житлові

приміщення.

Державний виконавець, одержавши виконавчий документ про примусовий обмін, встановлює строк для добровільного виконання рішення боржником. У разі добровільного виконан­ня рішення стягувач і боржник підписують акт, який переда-ють державному виконавцеві разом із заявою стягувача про повернення йому виконавчого документа. У разі, якщо рішен­ня про примусовий обмін у добровільному порядку не викона­но державний виконавець виконує його примусово відповідно до ст.ст. 79 і 80 Закону (про виселення та вселення).

Л ІГА: Еліт 7.5.1. — 1АЦ "Ліга", ЛІГАБізнесінформ, 2003.

151

Про виконання рішення щодо примусового обміну держав­ний виконавець складає акт, який підписують стягувач і борж­ник (ст. 81 Закону). Відмова третіх осіб, які брали участь у справі про примусовий обмін, від проведення обміну після на­брання рішенням законної сили не може бути підставою для примусового щодо них виконання рішення. Наявність рішення в таких випадках не є перешкодою для пред'явлення позову про примусовий обмін жилого приміщення з новими варіанта­ми (п. 12 постанови Пленуму Верховного Суду України "Про деякі питання, що виникли в практиці застосування судами Житлового кодексу України"1 від 12 квітня 1985 р. № 2).

§ 7. Загальні умови виконання рішення про заборону діяльності об'єднання громадян

Ст. 37 Конституції України встановлює, що заборонено утво­рення і діяльність політичних партій та громадських організа­цій, програмні цілі або дії яких спрямовано на ліквідацію не­залежності України, зміну конституційного ладу насильниць­ким шляхом, порушення суверенітету і територіальної ціліс­ності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства, на розпалю­вання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров'я населення. Діяльність об'єд­нань громадян може бути заборонено лише в судовому порядку.

Діяльність об'єднання громадян може бути припинено шля­хом його реорганізації або ліквідації (саморозпуску, примусо­вого розпуску). Ліквідацію об'єднання громадян здійснюють на підставі статуту або рішення суду (ст. 19 Закону України "Про об'єднання громадян").

До об'єднань громадян може бути застосовано, серед ін­ших, такі санкції, як тимчасова заборона (зупинення) окремих видів або усієї діяльності об'єднань громадян (ст. 31 згаданого Закону) або примусовий розпуск (ліквідація) об'єднання гро­мадян (ст. 32). Наприклад, із метою припинення незаконної ді­яльності об'єднання громадян за поданням органу з легалізації або прокурора суд може тимчасово заборонити окремі види Ляльності або тимчасово заборонити діяльність об'єднання гРомадян на строк до трьох місяців.

Бюлетень законодавства і юридичної практики України. — 2000. — № 11.

152

Глава

РішеиІМ У "емаПіІ0Ів

..х справах

153

Може бути тимчасово заборонено проведення масових за-ходів (зборів, мітингів, демонстрацій тощо), здійснення видав, ничої діяльності, проведення банківських операцій, операцій із матеріальними цінностями тощо. За поданням органу, який звертався до суду щодо тимчасової заборони окремих видів або всієї діяльності об'єднання громадян, суд може продовжи­ти цей термін, причому загальний термін тимчасової заборони не повинен перевищувати шести місяців. За усунення причин що були підставою для тимчасової заборони, за клопотанням об'єднання громадян його діяльність може бути відновлено судом у повному обсязі.

За поданням легалізую чого органу або прокурора рішен­ням суду об'єднання громадян примусово розпускають (лікві­дують) у випадках:

  1. вчинення дій, передбачених ст. 4 Закону України "Про об'­ єднання громадян" (не підлягають легалізації, а діяльність легалізованих об'єднань громадян забороняється у судово­ му порядку, якщо їх метою є: зміна шляхом насильства конституційного ладу і в будь-якій протизаконній формі те­ риторіальної цілісності держави; підрив безпеки держави у формі ведення діяльності на користь іноземних держав; пропаганда війни, насильства чи жорстокості, фашизму та неофашизму; розпалювання національної та релігійної во­ рожнечі; створення незаконних воєнізованих формувань; обмеження загальновизнаних прав людини);

  2. систематичного або грубого порушення вимог ст. 22 Зако­ ну України "Про об'єднання громадян" щодо джерел одер­ жання коштів та іншого майна політичними партіями, їх установами та організаціями;

  1. продовження протиправної діяльності після накладення стяг­ нень, передбачених Законом України "Про об'єднання гро­ мадян";

  2. зменшення кількості членів політичної партії до числа, ко­ ли її не визнають як таку.

Суд одночасна вирішує питання про припинення випуску друкованого засобу масової інформації об'єднання громадян. яке примусово розпускають. Про примусовий розпуск (ліквіДа' цію) об'єднання громадян реєструючий орган протягом п'ятнаД цяти днів після набрання рішенням суду законної сили повід°м ляє у засобах масової інформації. Рішення про примусовий р°3

І

пуск всеукраїнських та Міжнародних громадських організацій на території України прийі^ає суд (стхт_ зі—32 Закону).

Діяльність політичної %рТії може бути заборонено лише за рішенням СУДУ- В першій інстанції справу про заборону полі­тичної партії розглядає В^рховний Суд україни (ст 5 Закону України "Про політичні прТ|1- в Україні"). Політичну партію може бути за поданням ^інюсту чи Генерального прокурора України заборонено в судс,В0Му ПОрЯДКу у разі порушення ви­мог шодо створення і Діяльності політичних партій, встановле­них Конституцією та закоН[ами україни про створення та діяль­ність об'єднань громадян ^ політичні партії.

Заборона діяльності по.літичної партії тягне за собою при­пинення її діяльності, розг1уСК керівних органів, обласних, мі­ських, районних організація політичних партій, її первинних осередків та інших стРУкт)фних утворень, передбачених стату­том партії, припинення чле,нства в політичній партії (ст. 21, 24 Закону України "Про полпгичні партії в україні»).

Державний виконавець рОзпочинає виконання рішення про заборону діяльності об'єднання громадян за заявою органу, уповноваженого відповідне, до закону здійснювати легалізацію такого об'єднання, на осне^ виконавчого документа про при­мусовий розпуск цього о,б.єднання громадян. Легалізуючий орган подає цю заяву до ^вс після офіційного повідомлення у друкованих засобах масоіВОЇ інформації про набрання чинно­сті рішенням щодо заборіони діяльності певного об'єднання громадян.

Державний виконавець виносить постанову про відкриття виконавчого провадження, встаНовлює строк для добровільно- го виконання пішення та ■: .... г

иішл рішення іа -здійснює виконавчі дії, передбачені Рішенням суду про заборо діяльності об'єднання громадян, у встановленому порядку.

Він повинен витребувати від керівників або засновників

Рацію таНЯСР0ШДЯН ТНінали свідоцтва про державну реєст-внУтріш ' тат^тУ . єд"%ння громадян, документи органів штаіиг,; справ, які потверджують знищення печаток та

ш|аМП1В, дані вігт йянк-ікгі-1

акт ь г, исшиші,ь^их уСтанов Про закриття рахунків,

1 13 податкової інспекції • ■ •

ганом об' щілисті про здавання звітності керівним ор-

МаДян заз тощо. У раз| невиконання об'єднанням гро-

ходів л ени* вимог Державний виконавець сам уживає за-

Штамп-7„- Виконання (ВИІіучає свідоцтво, статут, печатку,

м іа ^іаіУ1* передає легалізуючому органу, пе~

154