Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0161724_AC6C1_bilousov_yu_v_vikonavche_provadzh...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.61 Mб
Скачать

Глава 3.

Підстави виконання. Виконавчі документи

27

  • про повернення об'єкталізингу;

  • про стягнення заборгованості з орендної плати за користу­ вання державним та комунальним майном; ■■

  • про стягнення за чеками. Рішення третейських судів.

Третейський суд є особливим юрисдикційним органом, оскільки може розглядати справу і вирішувати спір тільки у разі, якщо про це домовляються сторони, між якими виник спір. Правовий статус цього органу у законодавстві було сфор­мульовано недостатньо. Зокрема, умови, підстави та порядок третейського розгляду визначало Положення про третейський суд — додаток № 2 до ЦПК1. Відповідно до ст. 1 цього Поло­ження до третейського суду могло бути передано будь-який спір, який виник між громадянами, за винятком спорів, що ви­никають із трудових і сімейних відносин.

ГПК (ч. 2 ст. 12) визначено, що підвідомчий господарським судам спір може бути передано сторонами на вирішення тре­тейського суду (арбітражу), крім спорів про визнання недійс­ними актів, а також спорів, що виникають при укладанні, змі­ні, розірванні та виконанні господарських договорів, пов'яза­них із задоволенням державних потреб.

Зважаючи на брак українського законодавства щодо третей­ського вирішення господарських спорів та використовуючи положення Постанови Верховної Ради України від "Про поря­док тимчасової дії на території України окремих актів законо­давства Союзу РСР" 2 від 12 вересня 1991 р. щодо цього за­стосовувалося Положення про третейський суд для вирішення господарських спорів між об'єднаннями, підприємствами, ор­ганізаціями і установами, затверджене постановою Державного арбітражу при Раді Міністрів СРСР від ЗО грудня 1975 р. № 1213.

На сьогодні, відповідно до Закону України "Про третейські суди"4 сторони, які передали спір на вирішення третейського суду, зобов'язані добровільно виконати рішення третейського суду, без будь-яких зволікань чи застережень (ст. 50). Якщо

1 Додаток № 2 до ЦПК втратив чинність у зв'язку з набранням чинності Законом України "'Про третейські суди" (п. 2 прикінцевих положень).

2 ВВР. — 1991. — № 46. — Ст. 621.

3 ЛІГА: Еліт 7.5.1. — ІАЦ "Ліга", ЛІГАБізнесінформ, 2003.

4 Про третейські суди: Закон України від 11 травня 2004 р. // ОВУ. — 2004. — № 23. — Ст. 1540.

воно не виконане добровільно, то підлягає примусовому вико­нанню у порядку, встановленому законодавством про виконав­че провадження (ст. 57 цього Закону).

Законом України "Про міжнародний комерційний арбіт­раж"1 передбачено, що на його вирішення за угодою сторін можуть передаватися спори з договірних та інших цивільно-правових відносин, які виникають при здійсненні зовнішньо-торгівельних та інших видів міжнародних економічних зв'яз­ків (ст. 2). Рішення Міжнародного комерційного арбітражного суду виконується сторонами добровільно у встановлені ним строки. Рішення про стягнення грошових сум виконується у встановленому порядку через установи банку, решта рі­шень — державним виконавцем. Якщо на банківському рахун­ку боржника немає грошей, а також у разі неможливості стяг­нення грошових сум з інших причин рішення може бути вико­нано державним виконавцем шляхом звернення стягнення на майно боржника.

Відповідно до Положення про Морську арбітражну комісію при Торгово-промисловій палаті України, сторони можуть пе­редати на її вирішення спори, пов'язані із торговим мореплав­ством (ст. 2 цього Закону). Рішення Морської арбітражної ко­місії виконуються у такому ж самому порядку, що й рішення Міжнародного комерційного арбітражного суду.

Рішення комісій із трудових спорів.

Комісія із трудових спорів — орган, уповноважений на ви­рішення трудових спорів у порядку, встановленому ст.ст. 221 і 224 Кодексу законів про працю (далі — КЗпП), є первинним органом з розгляду трудових спорів, за винятком спорів, за­значених у ст.ст. 222, 232 КЗпП. Комісія з трудових спорів приймає рішення більшістю голосів її членів, присутніх на за­сіданнях.

У рішенні має бути зазначено: повне найменування підпри­ємства, установи, організації, прізвище, ім'я та по батькові працівника, який звернувся до комісії, або його представника, дата звернення до комісії та дата розгляду спору, суть спору, прізвища членів комісії, власника або представників уповнова­женого ним органу, результати голосування і мотивоване рі­шення комісії.

1 Про міжнародний комерційний арбітраж: Закон України від 24 лютого 1994 р. // ВВР. — 1994. — № 25. — Ст. 198.

' ґ

28