Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0161724_AC6C1_bilousov_yu_v_vikonavche_provadzh...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.61 Mб
Скачать

Глава 6.

Звернення стягнення на майно боржника

105

з майном та проведення аукціону, а також адресу, номери те­лефонів.

Покупець (фізична чи юридична особа), який виявив ба­жання взяти участь в аукціоні, повинен сплатити реєстрацій­ний внесок, розмір якого визначає організатор аукціону, однак він не може перевищувати двох розмірів неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.

Аукціон розпочинається з оголошення ліцитатором порядку його проведення. Лот виставляється на торги за наявності не менше двох покупців. Якщо протягом трьох хвилин після три­разового оголошення стартової ціни учасники не виявили ба­жання придбати запропонований ліцитатором товар, об'єкт продажу знімають з торгів і аукціон за цим лотом не прово­дять. Якщо протягом трьох хвилин після триразового повто­рення останньої ціни не буде запропоновано вищої ціни, ліци-татор одночасно з ударом молотка оголошує про продаж лота, називає продажну ціну і номер переможця, під яким він заре­єстрований як учасник аукціону.

Під час проведення аукціону ведеться протокол, який під­писують ліцитатор та переможець аукціону. На підставі копії затвердженого протоколу переможці аукціону протягом десяти днів із дня затвердження протоколу, не враховуючи дня про­ведення аукціону, вихідних та святкових днів, здійснюють розрахунки за придбані на аукціоні товари.

Кошти, одержані від реалізації аукціонного майна, з вира­хуванням комісійної винагороди, обумовленої договором, ор­ганізатор аукціону перераховує на відповідні рахунки відділу ДВС в установленому порядку в термін не пізніше семи бан­ківських днів від дня затвердження протоколу. Після повного розрахунку за придбане майно на підставі протоколу держав­ний виконавець складає акт про проведений аукціон і подає його на затвердження начальникові відповідного відділу ДВС. Право власності на майно переходить до переможця аукціону після повного розрахунку за придбане майно.

Особливості реалізації нерухомого майна. У разі звернення стягнення на будинок, квартиру, приміщення, земельну ділян­ку державний виконавець запитує відповідні місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування про на­лежність зазначеного майна боржникові на праві власності та його вартість, а також нотаріальний орган про те, чи не пере­буває це майно під арештом.

Одержавши документальне підтвердження належності борж­никові на праві власності будинку чи іншого нерухомого май­на, державний виконавець накладає на них арешт шляхом опи­су та оцінки за їх вартістю на момент арешту та надсилає по­відомлення нотаріальному органу за місцем перебування майна вимогу про реєстрацію цього факту. Про накладення арешту на будинок чи інше нерухоме майно, заставлене третім особам, державний виконавець невідкладно повідомляє цих осіб.

Якщо документів, що характеризують об'єкт нерухомості, немає, у зв'язку з чим його неможливо підготувати до реаліза­ції, такі документи готують у встановленому порядку за раху­нок коштів стягувача. Якщо стягувач у 20-денний строк із дня одержання відповідного повідомлення державного виконавця не авансує витрати на виготовлення документів, що характери­зують об'єкт нерухомості, арешт із нього знімається.

Належні боржникові будинок, квартиру та інше нерухоме майно реалізують відповідно до закону шляхом продажу з прилюдних торгів (ст. 61 Закону).

Підготовка та проведення прилюдних торгів з реалізації нерухомого майна. Відповідно до ст. 66 Закону спеціалізова­на організація проводить прилюдні торги за заявкою держав­ного виконавця, в якій зазначається початкова вартість майна, що виставляють на торги за експертною оцінкою.

До заявки додають:

  1. копію виконавчого документа;

  2. копію акта арешту майна;

  3. документи, що характеризують об'єкт нерухомості;

  4. копії документів, що підтверджують право власності або право користування нерухомим майном;

  5. копію рішення про відведення земельної ділянки.

Тимчасове положення про порядок проведення прилюдних торгів з реалізації арештованого нерухомого майна, затвердже­не наказом Мінюсту від 27 жовтня 1999 р. № 68/5. встанов­лює додаткові вимоги до" інформації, яку подають щодо реалі­зації окремих видів нерухомого майна.

У разі реалізації цілісного майнового комплексу чи його структурного підрозділу в інформації обов'язково зазначають:

  • обсяг та основну номенклатуру продукції (робіт, послуг), у тому числі експортної;

  • кількість та склад робочих місць;

106