Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0161724_AC6C1_bilousov_yu_v_vikonavche_provadzh...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.61 Mб
Скачать

Глава 5.

' виконавчого провадження

83

  1. оголошення розшуку боржника, його майна або розшуку дитини;

  2. перебування боржника або стягувана у відпустці за межами населеного пункту, де вони проживають;

  3. призначення експертизи;

  4. надання сторонам строку для запрошення перекладача (ст. 35 Закону).

Державний виконавець виносить вмотивовану постанову про зупинення виконавчого провадження, яку затверджує на­чальник відповідного відділу ДВС, не піізніше наступного дня, коли йому стало відомо про такі обставіини. Копію постанови надсилають у 3-денний строк сторонам та суду або іншому органу (посадовій особі), які видали виконавчий документ. Постанову про зупинення виконавчого провадження може бу­ти оскаржено до суду в 10-денний стрюк. Строки зупинення виконавчого провадження може бути скорочено судом.

Упродовж строку, на який виконавче; провадження зупине­но, виконавчі дії не провадять. Накладений державним вико­навцем арешт на майно боржника, у тоїму числі на кошти на рахунках та вкладах боржника в установіах банків та інших фі­нансових установах, не знімають. У період зупинення вико­навчого провадження державний виконавець має право зверта­тися до суду в порядку, встановленому сст.ст. 28, 32, 33, 78-80 Закону, а також вживати заходів щодо розшуку боржника або його майна.

Після усунення обставин, які були піідставою для зупинен­ня виконавчого провадження, державниій виконавець зобов'я­заний своєю постановою поновити виконавче провадження за власною ініціативою або заявою стягувала, яку затверджує на­чальник відповідного відділу ДВС. Копіію постанови у 3-ден­ний строк надсилають сторонам.

Якщо арештоване майно боржника передано на реалізацію, копії постанов про зупинення виконавчого провадження та про поновлення виконавчого провадженим надсилають до під­приємства, установи, організації, які з/дійснюють реалізацію майна боржника (ст. 36 Закону).

Повернення виконавчого документа (.стягувачеві — форм3 закінчення виконавчого провадження бе;з виконання рішення, за яким стягнення не проводилося або б)уло проведено частко­во, за ініціативою стягувача на реалізацією принципу диспози-тивності (ст. 40 Закону).

Підстави для повернення виконавчого документа стягувачеві:

п письмова заява стягувача;

боржник не має майна, на яке може бути звернено стягнен­ня і вжит' державним виконавцем заходи щодо розшуку такого майна були безрезультатними;

Ч) відмова стягувача залишити за собою майно боржника, не реалізоване під час виконання рішення, одержати певні предмети, що мало бути передано йому від боржника згід-н0 з рішенням;

  1. перешкоджання стягувачем провадженню виконавчих дій або нездійснення авансування витрат на проведення вико­ навчих дій, якщо їх авансування необхідне, незважаючи на попередження державного виконавця про повернення йому виконавчого документа;

  2. неможливість з'ясування місцеперебування боржника-юри- дичної особи, місце проживання боржника-фізичної особи (за винятком виконавчих документів, зазначених у ч. 1 ст. 42 Закону);

  3. боржник не має майна, яке він за виконавчим документом повинен передати стягувачеві, або майна, визначеного ви­ конавчим документом, на яке необхідно звернути стягнення з метою погашення заборгованості (крім коштів), і вжиті державним виконавцем заходи щодо розшуку такого майна були безрезультатними.

Підстави для повернення виконавчого документа стягуваче­ві без виконання слід поділити на дві групи: суб'єктивні та об'єктивні. До суб'єктивних належить письмова заява стягува­ча. За своїми правовими наслідками ця підстава подібна до відмови від стягнення, однак останній притаманне те, що її може приймати тільки суд (ст. 37 Закону). Однак, як у разі повернення виконавчого документа за письмовою заявою стягу­вана, так і у разі прийняття судом відмови стягувача від стяг­нення повторне звернення до органів ДВС з вимогою про при­мусове виконання рішення суду чи іншого органу (особу) не впускається.

иб єктивні підстави — це ті, які не залежать від стягувача а Державного виконавця. Про наявність таких підстав держав-

и виконавець складає акт. Стягувачеві повертають невико-

стані суми внесеного ним авансового внеску зі звітом дер-ва Н0Г° виконавця ПР° його використання. У разі, якщо стягу-м є держава, такий виконавчий документ повертається до б»

84